loader
Foto

„Nunta însângerată”, spectacol TVR difuzat la aniversare

Casa de Producție TVR a programat la TVR 2, luni, 14 martie, de la ora 20:10, spectacolul „Nunta însângerată” de Federico García Lorca, de la a cărui premieră la tv sărbătorim 40 de ani. Săptămâna aceasta, spectacolul a fost transmis și la TVR 3, TVRi și TVR Moldova.

 

Teatru TV

Casa de Producție TVR v-a oferit un regal teatral: „Nunta însângerată”, cu o distribuție magnifică, un spectacol care a avut premiera în 27 martie 1976 la Televiziunea Română și premiera mondiala în 28 martie 1933, la Teatrul Beatriz din Madrid.

Blestemul Mamei îndreptat împotriva a tot ce ucide, oprind cursul firesc al vieții, este cutremurător: „Blestemate fie toate cuțilete și banditul care le-a născocit… și puștile și pistoalele și cuțitul cel mai mic… și tot ceea ce poate ciopârți trupul unui bărbat. Al unui bărbat frumos, cu floare la ureche, care se duce la vie sau la măslinii lui… și… nu se mai întoarce”.

(w882) Nunta ĂŽns

Federico García Lorca s-a născut în Spania, în anul 1898. Imediat după ce a împlinit 20 de ani, a plecat la Madrid. S-a împrietenit, printre alții, cu Salvador Dali. Peste câțiva ani, Dali îi făcea scenografia pentru spectacolul ”Mariana Pineda”. Lorca a murit executat în 1936 în timpul Războiului Civil din Spania. Era simpatizant al Frontului Național și homosexual declarat, suficiente motive pentru o execuție în vremurile acelea. Nici până în ziua de astăzi nu se știe unde i-a fost îngropat corpul. Cărțile lui au fost arse în piețele publice, iar opera i-a fost interzisă în timpul dictaturii generalului Franco.

„Nunta însângerată”, scrisă în 1932, este prima piesă din Trilogia rurală. „Casa Bernardei Alba”, scrisă în 1936, este ultima.

Distribuția spectacolului de la a cărui premieră sărbătorim 40 de ani:
Tudor Gheorghe, Olga Tudorache, Ştefan Radof, Violeta Andrei, Alexandru Repan, Irina Răchiţeanu-Şirianu, Victor Mavrodineanu, Vali Voiculescu-Pepino, Eugenia Bosânceanu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Cristina Radu, Nicolae Dinică, George Ulmeni, Anatol Spânu, Ştefan Hagima, Doina Anastasiu, Aristiţa Diamandi, Lucia Toma, Irina Cosma, Lucia Darac, Ortansa Panamarenco, Marinela Catalin, Costel Avădanei.

(w882) Nunta ĂŽns

Imaginea: Constantin Lungu

Decoruri și costume: Dumitru Georgescu, Eugenia Botănescu

Redactor: Ioana Prodan

Adaptarea și regia: Timotei Ursu

(w882) Nunta ĂŽns

„Nunta însângerată" - program de difuzare

TVR 2 - luni 14.03 ora 20.10 și în reluare 21.03, ora 00.40

TVR MOLDOVA - sâmbătă 19.03, ora 17.00

TVR 3 - sâmbătă 19.03 ora 20.00, reluare duminică 20.03, ora 8.00

TVR Internaţional - duminică 20.03 ora 18.00 (ora României) şi online pe TVR+.

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe TVR+.

Producător coordonator: DEMETER András István

(w882) Nunta ĂŽns

12:00 Telejurnal TVR2

* Sport* Meteo

Transmisiune directă

Translator mimico-gestual Lena Dermengiu

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

12:40 Teleshopping

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Plecăm iarăși la drum pentru noi aventuri în natură. Duminică, 31 martie, de la ora 10:30, la TVR 2.  

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

 

#tvr2