loader
Foto

Noutăţi de toamnă de la Casa de Producţie TVR

Primele zile de septembrie din acest an vă prilejuiesc întâlnirea cu propunerile speciale din partea Casei de Producţie: spectacolul „Pavilionul cu umbre” şi documentarul „Shakespeare pe cer – Gala HOP 2016, Costinești”.

 

Teatru TV

La împlinirea a 60 de ani de Teatru Naţional de Televiziune, Casa de Producţie TVR continuă retrospectiva spectacolelor create în acest răstimp şi vă propune ca în luna septembrie să urmăriţi montări din perioada 1997 - 2017.

Începem cu spectacolul „Pavilionul cu umbre” după Gib Mihăescu, în regia lui Silviu Jicman.

(w882) Pavilionul

PAVILIONUL CU UMBRE

Un teleplay realizat dupa piesa omonimă a lui Gib Mihăescu

Cu: Ştefan Radof, Raluca Penu, Claudiu Stănescu, Irina Mazanitis, Valentin Uritescu, George Alexandru, Eugenia Bosânceanu,  Matei Gheorghiu

Redactor:  Lucia Hossu Longin

Director de producţie:  Gigi Androne

Costume:  Elena Timonu

Decoruri:  Virgil Popa

Ilustraţia muzicală:  Lidia Danciu

(w882) Pavilionul

Director de imagine: Mihai Truică

Scenariul şi regia:  Silviu Jicman

Romanele şi povestirile acestui ‘’analist‘’ al mecanismelor încă nedesluşite, care dirijează inconştientul, s-au înscris de mult printre operele de seamă ale literaturii române.

În anul 1926, piesa a obţinut premiul Asociaţiei Criticilor Dramatici. Predată Teatrului Naţional, ea a fost citită în consiliul teatrului, format din prestigioşi oameni de cultură, printre  care Liviu Rebreanu, Cezar Petrescu,V.I. Popa si alţii. Sculptorul Oscar Han îşi aminteşte că Gib Mihăescu şi-a lecturat lucrarea ‘’cu o voce fermă si cu o dicţiune care sublinia precis fizionomia personajelor …”Acceptând să joace în piesa acestui debutant, Mărioara Ventura, în trecere prin România, mărturisea într-un interviu publicat în Universul: „Găsesc piesa foarte interesantă, originală şi în armonie cu teatrul nou care se face în ţările Occidentului”.

(w882) Pavilionul

„Sunt foarte multe motive care m-au determinat să optez pentru Pavilionul cu umbre.  În primul rând, e o poveste foarte interesantă şi mai ales pariul pe care mi l-am propus în momentul în care am considerat că e nevoie ca anumite lucruri să le scot din interiorul conacului boieresc şi să le plasez în alt fel. Cel mai interesant a fost să optez pentru protagonist, fiecare dintre personajele principale putând să aibă sarcina asta”, a declarat regizorul Silviu Jicman pe 10 august în direct la TVR 2, cu ocazia ediţiei speciale prilejuite de aniversarea a 60 de ani de Teatru Naţional de Televiziune.

Silviu Jicman este un regizor şi scenarist român. Este cunoscut pentru “Hagi Tudose” (1980), “Puricele” (1990), “Aerisirea” (1997), “Căsătorie imposibilă” (2004) şi de curând a încheiat filmările celei mai noi montări Casa de Producţie TVR, “Visul unei nopţi de iarnă”, o nouă interpretare a textului lui Tudor Muşatescu. Spectacolul va fi difuzat în curând la Televiziunea Română.

***

PAVILIONUL CU UMBRE

Program de difuzare:

(w882) Pavilionul

TVR 2:  Luni, 4 septembrie, ora 24:00

TVR 3:  Duminică, 10 septembrie, ora 20:00

TVR MOLDOVA: Sâmbătă, 9 septembrie, ora 16:00

***

Sâmbătă, 2 septembrie, la ora 17.00, pe TVR 3, Casa de Producţie TVR vă propune documentarul „SHAKESPEARE PE CER – Gala HOP 2016, Costinești”

Documentarul urmărește o serie de micro-portrete ale tinerilor actori, reflectând căutările și încercările lor de a aduce pe scenă textele shakespeariene, căci tema Galei Hop a fost în 2016 – „SHAKESPEARE – METAMORFOZE LUDICE, NE-BUN PENTRU ACEASTĂ LUME: Nebunia – ca  şansă de a spune adevărul, ca element subversiv, ca formă de revoltă, ca existenţă în afara normei, ca rol asumat, ca formă de supravieţuire”.

Pe scena Galei HOP 2016, la propunerea directorului artistic Miklós Bács, concurenţii l-au îmbrăcat în haine noi pe bătrânul Shakespeare, apropiindu-se în moduri extrem de personale de textele sale. Actori consacraţi ai scenei româneşti – Victor Rebengiuc, Lia Bugnar, Mihai Constantin – întregesc prin observaţiile şi mărturiile proprii – procesul de creare şi interpretare a unui personaj dramatic. Colaje care explorează tema geloziei, iubirea ori bufonii, prin interpretări actualizate şi contexte noi au oferit o provocare juriului şi publicului. Pe lângă cuvinte, în film îi descoperim pe acești tineri inventivi, pasionați, atenți la lumea din jur și la felul în care meseria lor se integrează în ceea ce se întâmplă cu societatea contemporană acum.

SHAKESPEARE PE CER – Gala HOP 2016, Costinești

Echipa:

Operatori imagine: Florin Miricioiu, Gheorghe Fustanela, Dan Udrea, Mihai Buzura, Dragoș Milescu

Sunet: Ionuț Popescu, Viorel Constantin

Asistent cameră: Petre Gorescu

Editor imagine: Robert Kallos, Ada-Maria Ichim

Sunet PPS: Cristi Rădulescu

Muzica și versuri cântece: Ada Milea

Grafică: Cristian Luchian

Fotografii generic: Adi Bulboacă

Coordonator producție: Marius Flonta

Producător: Diana Dumitru

Realizator: Ada-Maria Ichim

Producător coordonator: Demeter András István

Gala Hop este un eveniment organizat de UNITER și finanțat de Ministerului Culturii și Identității Naționale.

***

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe TVR+.

Producător coordonator: DEMETER András István

23:25 Micuţa toboşăreasă

Serial* Micuţa toboşăreasă (The little drummer girl-Regatul Unit, SUA, 2018)

*ep.1/8

Regia: Park Chan-wook

Cu: Florence Pugh, Alexander Skarsgard, Michael Shannon

*Thriller-adaptare a romanului omonim de John le Carré. În 1979, o bombă ascunsă într-o valiză explodează în casa unui diplomat israelian din Germania de Vest. Este doar unul dintr-o serie de atentate orchestrate de un palestinian misterios, care devine ţinta numărul unu a agenţilor Mossad. Pentru a se infiltra în reţeaua teroristă palestiniană, israelienii o racolează pe Charlie Ross, o tânără actriţă engleză, idealistă şi cam inconştientă, propunându-i "rolul vieţii ei, în teatrul realităţii". Acceptând, fata se trezeşte implicată într-o periculoasă operaţiune de spionaj internaţional, din care nu ştie dacă va scăpa cu viaţă.

*

Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

0:15 Destine ca-n filme (R)

Prezintă Iuliana Marciuc

Producător Iuliana Marciuc

Realizator Silvia Ionescu

Redactor Dana Ilie

din 26 martie //

(Reluare)
 
Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3 | VIDEO

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

 

#tvr2