loader
Foto

Galerie foto

Morala în dragoste, căutată cinematografic duminică, la TVR 2

Două filme din 1983, realizate de Mircea Veroiu şi Malvina Urşianu, şi un film multipremiat din 2011 al lui Adrian Sitaru, strălucit reprezentant al noii generaţii de regizori, au putut fi urmărite la TVR 2 duminică, 29 martie.

 

Sfârşitul nopţii, ora 14:10

Filmul lui Mircea Veroiu din 1983 îi are pe Mircea Diaconu şi Gheorghe Visu în rolurile principale. Un tânăr procuror, Matei, se implică mai mult decât îl obligă profesia într-o anchetă aparent banală, pentru a stabili detaliile unui accident de circulaţie şi a demonstra nevinovăţia unui vatman acuzat că a provocat moartea unui pieton.

(w235) SfârşituMircea Diaconu îl interpretează pe procurorul sufletist şi justiţiar. Pelicula este realizată alb-negru, cu excepţia secvenţei finale, o metaforă a nostalgiei după locul numit şi resimţit „acasă” – satul originar, amar căutat după experienţa urbană care a traumatizat eroii.  Spaţiul urban, în mod specific cel bucureştean, arăta, curajos pentru un film din România anilor 80, cămine de nefamilişti, străzi cu gropi, proxeneţi şi localuri de noapte, anchete după contactul cu cetăţeni străini.

În alte roluri joacă Ion Vâlcu, Magda Catone, Cornel Patrichi, Mariana Buruiană, Simona Măicănescu. Muzica filmului este semnată de Adrian Enescu.

 

Pe malul stâng al Dunării albastre, ora 20:10

(w235) Pe malul sTot în 1983 a realizat şi regizoarea Malvina Urşianu filmul care îi are în rolurile principale pe Gina Patrichi, Gheorghe Dinică şi George Constantin. În distribuţie mai apar Emilia Dobrin, Stela Popescu, Ileana Stana Ionescu şi Fory Etterle.

Este un film regizat în culmea carierei, la aproape două decenii de la prima peliculă realizată ca regizoare.

În anii comunismului, Malvina Urşianu a avut perioade când a fost interzisă de autorităţi ori când şi-a oprit, prin autocenzură, activitatea artistică. În anul 2002 a apărut filmul „Ce lume veselă”. În anul 2003 i s-a decernat premiul special al juriului la Premiile Uniunii Cineaştilor din România pentru acest film, marcând retragerea Malvinei Urşianu.

În „Pe malul stâng al Dunării albastre “, vedem o microsocietate închisă, formată dintr-un majordom cam obraznic, cu tendinţe protectoare, fiica vitregă care o urăşte pe fosta artistă Zaza, un ofiţer german care o curtează pe tânăra văduvă amfitrioană, dar, în realitate, vrea să găsească o listă cu spioni ascunsă de soţul decedat al acesteia, un cumnat care caută aceeaşi listă şi un prieten din tinereţe al văduvei. Zaza resimte toate frământările provocate de apropierea frontului, fiind de fapt martora apusului unei epoci.

Malvina Urșianu, aici şi scenaristă, şi regizoare, este autoarea a trei filme despre momentul social-politic august 1944: „Serata" (1971), „Liniștea din adîncuri (1982) și „Pe malul stâng al Dunării albastre (1983).

(w235) Pe malul sUnul dintre personajele cele mai interesante din film este fetița Leonora Bengescu, fiica vitregă a Zazei, interpretată de Dana Felicia Simion. Ea provine dintr-o familie de condiție bună, maturizată înainte de vreme. În finalul filmului, copila rupe legătura cu lumea pe care o cunoscuse și părăsește conacul tatălui.

Malvina Urșianu a realizat în 1987 un film intitulat Figuranții, în care preia o parte din personajele din Pe malul stîng al Dunării albastre (cu aceiaşi actori) și prezintă destinul Leonorei în anii '50 ai secolului trecut.

 

Din dragoste cu cele mai bune intenţii, ora 22:10

Adrian Sitaru semnează regia producţiei Ungaria- România din 2011, cu Bogdan Dumitrache, Marian Râlea, Adrian Titieni, Orsolya Tóth, Xenia Alina Grigore, Nataşa Raab în distribuţie.

Alex este un bărbat de succes, încrezător în sine şi destul de sociabil, atâta vreme cât are ultimul cuvânt. Cel mai important lucru pentru el este să deţină controlul. Când primeşte vestea că mama lui a avut un accident cerebral, începe să dea telefoane tuturor prietenilor doctori, de la care află amănunte despre boala ei, dar şi că medicul care o tratează nu este cel mai potrivit, aşa că se hotărăşte s-o mute într-un spital mai mare. Doctorul este însă un prieten de familie, drept pentru care va trebui să-l convingă şi pe tatăl său. La spital, Alex se găseşte prins într-un spectacol surprinzător. Încearcă să ţină cont de toate sfaturile celor din jur, dar ajunge să facă greşeli, „din dragoste, cu cele mai bune intenţii”.

Bogdan Dumitrache şi Adrian Titieni au câştigat, pentru rolurile din acest film, premiile de interpretare masculină la categoriile „Cel mai bun actor într-un rol principal" şi, respectiv, „Cel mai bun actor într-un rol secundar"  la Gala Premiilor Gopo 2012. Producătoarea filmului a fost Ada Solomon, iar filmul a mai fost câştigător şi a două premii la Festivalul de Film de la Locarno în 2011.

(w882) Din dragos

18:00 Ora de ştiri

(+ Sport )

Transmisiune directă

18:50 E vremea ta!

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii.

Redactori: Laurenţiu Mandu,Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache.

Producători: Raluca Brumariu

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2