loader
Foto

Galerie foto

Mirajul lumii, văzut prin seria documentarelor 360°-GÉO

În această săptămână continuăm, la TVR 2, difuzarea documentarelor realizate de jurnaliştii de la Arte France. De la orele 10:00 şi 17:00, ajungem în Georgia, Spania, Polonia, Cuba şi Canada.

 

Georgia-din dragoste pentru vin (luni, 29 august, ora 17:00)

În epoca sovietică, Georgia era considerată pivniţa cu vin a URSS-ului. După prăbuşirea comunismului, vinul a rămas unul dintre principalele produse pentru export ale ţării, până la declararea embargoului de către Moscova, ceea ce a dus la scăderea considerabilă a exportului.

Dar viile din Caucaz continuă să producă din plin şi Georgia caută noi pieţe de desfacere. Reportajul-documentar prezintă o regiune viticolă în plină transformare, prinsă între tradiţii milenare, moştenirea sovietică şi regulile moderne ale economiei de piaţă.  (Georgie, pour l'amour du vin, Franţa-Germania, 2009)


Spania-Pompierii din cer (miercuri, 31 august, ora 10:00)

Escadrila "Avialsa" de pompieri aeropurtaţi acţionează în zonele împădurite din apropierea coastelor vestice ale Mării Mediterane. În ultimii ani, numărul de incendii de pădure a crescut cu 25%. Numai în Catalonia, în anul 2006, au avut loc peste 600 de incendii.

Pierderile de zone împădurite pun în pericol habitatul cultural şi pe cel natural din nord-vestul Mediteranei. Dacă aceste incendii nu sunt controlate, în 50 de ani, jumătate din pădurea spaniolă ar putea dispărea. Ca să ţină sub control acest fenomen, autorităţile au creat patrulele aeriene, care sting incendiul din cer. (Espagne-les pompiers du ciel, Franţa-Germania, 2008)

Polonia braconierilor (joi, 1 septembrie, ora 10:00)

Regiunea Suwalki, din nord-estul Mazuriei poloneze, este una dintre puţinele zone din Europa în care natura a rămas intactă: castori, cerbi şi porci mistreţi populează pădurile, iar lacurile abundă în peşti.

De generaţii, locuitorii trăiesc din vânătoare şi pescuit; unii legal, alţii nu. Un fost pădurar a hotărât să practice piscicultura profesională, drept urmare a închiriat mai multe lacuri. Vecinii săi, în schimb, continuă să facă braconaj. Conflictul dintre fermieri şi ţărani durează de ani de zile. (La Pologne des braconniers, Franţa-Germania,2005)


Descurcăreţii: în Cuba se găsesc de toate (joi, 1 septembrie, ora 17:00)

Oficial, Ariel este controlor la Autoritatea Sanitară din Cuba. Dar la fel ca-n cazul celor mai mulţi cubanezi,  salariul lui oficial este prea mic pentru a putea duce o viaţă decentă. Împreună cu prietenii săi  Cesar şi Tommy, Ariel lucrează ca mecánicas: ei îţi fac rost de ceea ce nu găseşti în magazinele de stat. Nu e ceva care să nu poate fi găsit de cei trei cubanezi: aur pentru coroanele dentare, o rochie de seară pentru o petrecere, piese pentru televizor.

Această activitate s-a transformat într-o afacere de familie. La nevoie, un hol se transformă într-un restaurant sau într-un salon de înfrumuseţare: verişorul lucrează ca estetician, iar mama familiei găteşteplatouri suculente din ce aduc los mecánicas.  (Mecaniqueros: impossible n'est pas cubain, Franţa-Germania, 2005)


A trăi dincolo de cercul arctic (vineri, 2 septembrie, ora 17:00)

Tuktoyaktuk, satul inuiţilor, se află pe coasta canadiană a Mării Beaufort.  În cea mai mare parte a anului, aici poţi ajunge doar cu ajutorul avionului. Dar în timpul lunilor de iarnă, satul este legat de lume printr-un drum…special. De îndată ce gheaţa râului Mackenzie depăseşte un metru grosime, Serviciul canadian Drumuri şi Poduri îl transformă întro autostradă.

Sven Jaax a supervizat construcţia acestui drum spectaculos, lung de 200 de kilometri, şi a avut ocazia să observe viaţa de zi cu zi a locuitorilor din Tuktoyaktuk. (Vivre au-dela de l'Arctique, Franţa-Germania, 2006)

15:30 Teleşcoala

* Limbi străine Sezon Nou

* Limba spaniola

Producator: Sinziana Milosoiu

16:00 Educatia la putere (R)

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă 27 aprilie, de la or 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2