loader
Foto

Mediatizarea tragediilor vs conspiraţia tăcerii, la „Misterele istoriei”

Sâmbătă, 28 noiembrie, de la ora 10:30, la TVR 2 şi TVR+, ne-am adus aminte de tragediile din vremea regimului comunist, atunci când asupra numărului real de victime domnea tăcerea.

 

Misterele istoriei

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Tragedia de la clubul Colectiv ne-a adus aminte că şi pe vremea regimului comunist au fost accidente cu multe victime asupra cărora a domnit un fel de conspirație a tăcerii.  Într-un regim al oamenilor muncii, faptul că mureau la lucru cetăţeni din cauza incompetenţei, improvizaţiilor sau a modului aberant de economisire a resurselor nu dădea bine. În 1980, pe Valea Jiului a avut loc un dezastru în urma căruia au murit 53 de mineri.

La acea vreme, jurnaliştii locali au relatat despre accident, în timp ce presa centrală a minimalizat pe cât posibil evenimentul trecându-l la rubrica și altele. Peste tot, numărul real al oamenilor care au murit a fost cenzurat pentru a nu se descuraja angajările în minerit.

În prezent, referitor la tragedia din clubul Colectiv, Ministerul Sănătăţii informează că 39 de răniţi mai sunt internaţi în spitalele din Bucureşti, dintre aceştia 10 sunt în stare critică şi gravă, iar alţi 30 de răniţi sunt sub îngrijirea medicilor din Marea Britanie, Belgia, Olanda, Austria, Israel, Norvegia şi Germania.

Numărul persoanelor decedate a ajuns la 60, după ce în data de 22 noiembrie un alt rănit, transferat la un spital din Viena, a murit.

Sursa foto: avantulliber.ro

***

Despre „Misterele istoriei”

Subiecte necunoscute și controversate din istoria recentă a României sunt dezbătute şi analizate  în fiecare săptămână, la TVR 2. Dacă în 2014-2015, telespectatorii au putut descoperi poveşti şi personaje uimitoare în seria „Istorii încâlcite”, din vara lui 2015, Toma Roman Jr. ne aduce un nou sezon, dar sub numele „Misterele istoriei”.

Construită pe acelaşi principiu, emisiunea va aduce în atenţie şi personaje care constituie „arhive vii”, al căror rol în evenimentele nebuloase ale istoriei naţionale nu poate fi contestat. „Când lucram în presa scrisă, mă ocupam cu investigații și anchete de actualitate, numai că m-am plictisit de politicieni oneroși  și pseudo-oameni de afaceri care furau și nu pățeau nimic. Din cauza asta, am început să îmbin jurnalismul cu meseria mea de bază, cea de istoric.  Așa am început, pe TVR2, ciclul de emisiuni «Istorii încâlcite», continuat din vara asta cu o nouă serie de documentare, botezate «Misterele istoriei», spune Toma Roman Jr. realizatorul şi prezentatorul emisiunii.

9:00 Puternici, impreuna (R)

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(Reluare)

10:00 Teleshopping

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2