loader
Foto

La TVR 2, despre Televiziunea Română: Revoluţie şi tranziţie

La „O istorie polemică şi sentimentală”, cu Daniela Zeca Buzura şi invitaţii săi - miercuri, 2 noiembrie, de la ora 15.00.

 

TVR 60

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Fostul şef al Televiziunii Române (în perioada februarie 1990 – iulie 1992), academicianul Răzvan Theodorescu împreună cu realizatorul tv Ioan Ionel au fost invitaţii Danielei Zeca Buzura în emisiunea „O istorie polemică şi sentimentală”. Împreună cu istoricul Bogdan Murgescu, aceştia au discutat despre Televiziunea Română în perioada 1986-1996, decadă marcantă pentru transformarea întregii societăţi româneşti.

Încă din 1986, mişcările de pe arena politică internaţională anunţau mai accentuat sau mai subtil că schimbări majore aveau să se petreacă. În acest timp, românii erau cu urechea la ’’Europa Liberă’’ sau la ’’Vocea Americii’’ şi cu ochii pe televiziunile din proximitatea României. Televiziunea Română era captivă. Dispariţia canalului TVR2 şi cele două ore de emisie de la TVR1, umplute până la refuz cu conferinţe, spectacole omagiale, vizite de lucru ale lui Nicolae Ceauşescu, aduseseră la exasperare răbdarea telespectatorilor. Cu toate acestea, corpul editorial al Televiziunii Române nu abdica. Glasul cald şi prezenţa familiară ale Sandei Ţăranu anunţau şi câte o emisiune care care reflecta spectacole excepţionale, concerte, expoziţii, programe de ştiinţă, cultură şi divertisment care reprezentau gura de oxigen a telespectatorului român. Apoi, Revoluţia Română în direct a devenit un fenomen de presă preluat continuu de fluxrile internaţionale de ştiri. Prima mişcare de stradă şi răsturnarea de guvern, fuga, procesul şi execuţia dictatorilor, atmosfera de pe străzi, distrugerile de la Mineriadă s-au văzut în direct, pe micul ecran.

Televiziunea Română Liberă se bucura de o deschidere fără precedent prin care, de la cele două ore de program se trecuse la emisia non-stop. Studioul 4 al TVR devine vedetă şi, în scurt timp, TVR o ţintă. Mineriadele aveau să probeze forţa oarbă şi distrugerile inutile. Primii preşedinţi postdecembrişti, Aurel Dragoş Munteanu şi acad. Răzvan Theodorescu, alături de jurnaliştii şi profesioniştii TVR începeau un drum nou. Care nu se va dovedi deloc fără capcane.

***

La sfârşitul acestui an, Televiziunea Română împlineşte şase decenii de existenţă – perioadă în care prima televiziune a românilor a fost oglinda cea mai fidelă a dezvoltării societăţii noastre, a lansat personalităţi, a creat modele, a marcat momente care au făcut istorie în România.  Spre deosebire de alte posturi apărute după 1989, Televiziunea Română a fost nu numai un furnizor de programe tv, ci a fost o şcoală de televiziune pentru generaţii de specialişti, este cel mai obiectiv martor al istoriei acestor ani prin materialele sale de Arhivă şi continuă să fie garantul programelor şi al informaţiilor credibile, decente, relevante. Cu o parte a oamenilor de televiziune care au făcut istorie în TVR, a evenimentelor marcante, a povestirilor, întâlni din această săptămână, la TVR 2, în fiecare zi, de luni până joi, de la ora 20.00 (reluare a doua zi, de la ora 15:).

 

8:00 Documentar 360°GEO

* Chartres, arta vitraliului (CHARTRES, L’ART DU VITRAIL, Franţa-Germania, 2020) Redifuzare

*Într-unul dintre ultimele centre franceze ale artei vitraliului, Chartres, ne întâlnim cu maeştri sticlari pasionaţi, care ţin în viaţă tradiţia acestei tehnici. Printre ei, Jacques Loire, care nu şi-a pierdut defel creativitatea la 80 de ani împliniţi.

Catedrala Notre-Dame din Chartres impresionează prin monumentalitate şi prin splendoarea vitraliilor, vechi de mai bine de 800 de ani. La poalele sale se mai află câteva ateliere de pictură pe sticlă, care se străduiesc să salveze un patrimoniu cultural inestimabil.

Realizator: Jean-Baptiste Mathieu

Redactor: Gabriela Onea

9:00 Puternici, impreuna (R)

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(Reluare)
 
Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3 | VIDEO

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

 

#tvr2