loader
Foto

Marlene Dietrich în „Viciul blond”: Ispita perfectă

Seria dedicată celebrei actriţe de origine germană continuă la TVR 2, iar în această miercuri Telecinemateca v-a adus lungmetrajul „Viciul blond” („Blonde Venus”), din 1932. Pe 27 iulie, de la 20:10.

 

Lansat în 1932, „Viciul Blond” („Blonde Venus”) este o dramă americană  din pre-code (o perioadă în care nu exista un organism care să verifice şi cenzureze filmele), care-i aduce laolaltă pe Marlene Dietrich, Cary Grant şi Herbert Marshall. Regizat de Josef von Sternberg – cu care actriţa a lucrat la şase filme – lungmetrajul spune povestea chimistului american Ned Faraday (Herbert Marshall), care în timpul unei călătorii prin Germania, se îndrăgosteşte de Helen (Marlene Dietrich), o seducătoare cântăreaţă de cabaret.

Helen acceptă să-i devină soţie, iar câţiva ani mai târziu, cei doi şi băieţelul lor alcătuiesc o familie fericită, până în clipa în care Ned se îmbolnăveşte şi trebuie să urmeze un foarte costisitor tratament medical în Europa. Pentru a face rost de banii necesari soţului său, Helen se angajează într-un club de noapte, unde îl cunoaşte pe milionarul Ned Townsend (Cary Grant), care nu rămâne insensibil la farmecul „Blondei Venus”.

„Blonde Venus” a primit recenzii mixe, de la „dezamăgitorul” celor de la Variety sau „lipsit de imaginaţie”, cum a scris New York Times, până la „America nu a scos un alt film mai strălucitor şi mai finisat decât acesta”, al criticului Forsythe Hardy de la Cinema Quarterly.

„O iubim pe Marlene şi tocmai această senzualitate a transformat-o într-un star. La fel ca-n filmul Maroc, ea arată fabulos şi se joacă cu sentimentele slabe ale bărbaţilor, devenind esenţa pură a dorinţei. Dacă Dumnezeu ar fi vrut să-l ispiteacă pe Adam, cu siguranţă el ar fi apelat la Marlene Dietrich – frumoasă, arţăgoasă şi ameninţătoare din punct de vedere sexual”, scria The Digital Fix.

Marie Magdalene Dietrich s-a născut la 27 decembrie 1901 la Berlin. La 11 ani, îşi schimbă prenumele în Marlene. Este prima actriță germană care a ajuns celebră la Hollywood, fiind o stea a anilor '30. În 1939, Dietrich a devenit cetățean al SUA şi renunţă la cetăţenia germană.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost unul dintre cei mai activi susţinători ai trupelor americane; concertele ei ridicau moralul soldaţilor şi apariţiile ei în public au contribuit la strângerea de fonduri pentru armată. Când marele ecran nu i-a mai oferit roluri de protagonistă, Dietrich s-a întors definitiv la prima ei iubire, scena. În anii '60-'70, spectacolele ei de cabaret din Las Vegas sau Londra, în care apărea, conform obiceiului său, fie în rochii elegante, fie purtând frac şi joben, proiectau aceeaşi imagine a unui star incontestabil, provocator, în afara tiparelor.

12:00 Telejurnal TVR2

* Sport* Meteo

Transmisiune directă

12:30 Cum vă merge ?

Sezon Nou

Producător: Cătălin Heson

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2