loader
Foto

Mare, valuri, munţi, port - într-un cuvânt Madeira

„Cap compas” a reuşit să aducă în prim-plan, în ediţia de sâmbătă, 5 mai, de la ora 15.00, la TVR 2 şi TVR HD, realităţile din Madeira.

 

Cap Compas

Realizatorii emisiunii au încercat să descopere şi să exploreze o Madeira complementară celei experimentate de majoritatea celor care ajung aici.

Primul ghid de călătorie, tipărit în 1850, propunea turiştilor istoria, geologia, fauna şi obiceiurile celor care trăiesc în acest arhipelag portughez, aflat la 700 km distanţă de cel mai apropiat ţărm continental.

(w882) cap compas

Insula are 750 km pătraţi şi este cea mai mare din arhipelagul format din 8 insule, dintre care doar două sunt locuite de oameni. Acest loc a fost descoperit întâmplător acum şase veacuri. Aproximativ două milioane de oameni vin să viziteze anual Madeira.

De oriunde ai străbate insula, de la nord la sud sau de la est la vest, locurile şi priveliştile se schimbă. Vârfurile muntoase se ridică abrupt din mare, atingând cote de până la aproape 2000 m. Pe măsură ce cobori, înţelegi de ce primii descoperitori au numit insula Madeira, care în traducere înseamnă lemn. Abundenţa desişurilor şi a pădurilor i-a uimit pe colonizatori. Deşi te afli la 30 grade latitudine nordică, într-o zonă subtropicală, nu se resimte disconfortul termic provocat de umezeala din zonele tropicale.

(w882) cap compas

Atunci când au început să ridice primele aşezări, oamenii au amenajat canale săpate în stâncă, un fel de apeducte numite levadas, care aduceau apa în fiecare aşezare. Cărările de munte, bine marcate şi temeinic asigurate, ne invită la cele mai inedite descoperiri.

(w882) cap compas

Colonizarea insulei a început prin anul 1425. Cultivarea trestiei de zahăr a adus prosperitate insulei. Şi astăzi se prelucrează trestia dar, nu atât pentru zahăr cât şi pentru tradiţionalul rom.

(w882) cap compas

Calheta

Este orăşelul turistic al cărui nume vine fie de la golf mic fie de la port de tranzit pentru trestie şi pentru lemn. Este una dintre cele mai vechi aşezări ale insulei. Dacă în 1430, Calheta devenea localitate, în anul 1502, prin decret regal, regele Maunuel I ridica aşezarea la rang de oraş.

(w882) cap compas

Porto Moniz

A fost o aşezare izolată până la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Nu existau decât cărări de munte care să te aducă în prejma ţărmurilor, unde oceanul întâlneşte formaţiunile stâncoase din lava vulcanică, care au zămislit adevarate bazine, veritabile piscine în ocean cum rareori poţi vedea în lume.

(w882) cap compas

Cascada supranumită Vălul miresei se vărsă direct în mare. Indierent de vreme este un loc unic în care se amestecă zgomotul valurilor cu cel al apei care se rostogoleşte din înaltul muntelui.

(w882) cap compas

Seixal este o comună fondată în anul 1553. Faima sa este oferită de plajele cu nisip negru de origine vulcanică.

(w882) cap compas

Paul do Mar este o o zonă în care cultivarea bananelor şi pescuitul sunt activităţi de bază. Până în anul 1960, accesul aici se făcea doar cu vaporul.

(w882) cap compas

Santana este un spaţiu legat de numele Sfintei Ana. Localnicii au fost oarecum izolaţi. Tipul de dezvoltare ambientală şi arhitectura rurală s-a impus prin acele casinhas de Santana” sau mici case de Santana, care sunt ingenios împărţite în mai multe camera, în interiorul cărora se asigură traiul cotidian - de la pregătitul mesei până la locul de dormit.

(w882) cap compas

Camara de Lobos esta locul în care a stat, în prima perioada între anii 1420-1424, exploratorul şi navigatorul João Gonçalves Zarco, unul dintre cei doi descoperitori ai arhipelagului. Acest loc este celebru pentru pescuitul peştelui spadă negru care este un deliciu, întâlnit pe mesele restaurantelor de lux dar şi în bucătăriile localnicilor.

(w882) cap compas

Punctul cel mai apreciat, care se află lângă port, este, de fapt, locul în care se retrăgea premierul britanic Winston Churchill pentru a se relaxa şi pentru a picta. Demnitarul englez a vizitat insula în 1950 şi acest fapt a devenit o mândrie locală.

(w882) cap compas

(w882) cap compas

Cabo Girao primeşte aproape 1800 de vizitatori zilnic. Este un loc din care se poate admira priveliştea oceanului sau perspectivele către oraşele din apropiere.

(w882) cap compas

În Madeira se simte o permanentă invitaţie de a flirta cu apa translucidă şi cu albastrul ei inconfundabil.

(w882) cap compas

Vezi și articolul Plimbări prin Madeira.

***

Filmul a fost realizat în colaborare cu Biroul de Promovare al Madeirei cu sprijinul TAP Portugal Romania.

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valenţe de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement.

(w882) cap compas

 

18:00 Ora de ştiri

(+ Sport )

Transmisiune directă

18:50 E vremea ta!

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii.

Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă ,Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache.

Producători: Raluca Brumariu

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă 27 aprilie, de la or 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2