loader
Foto

Galerie foto

„Măiastra cu arnici”, istoria iei în 30 de minute

Pe 24 iunie, de Ziua Universală a Iei, urmăriţi un reportaj despre unul dintre cele mai apreciate obiecte vestimentare atât la noi, cât şi în străinătate: ia. De la ora 19:00, la TVR 2 şi TVR+.

 

Purtată în festivităţi, ceremonii sau îmbrăcată zi de zi, bluza românească tradiţională sau ia a fost considerată un articol de îmbrăcăminte sacru, care a însoţit femeia de-a lungul vieţii ei.

„Pe cât de simplu este croiul ei, pe atât de adâncă este semnificaţia. Cunoscută şi sub denumirea cămaşa cu altiţă, ia reprezintă mult mai mult decât un obiect vestimentar reinventat de designerii actuali – ea a rămas un simbol, o poveste, o carte de istorie”, spune producătoarea reportajului, Elena Dinu, care ne invită să începem călătoria de la Vâlcea, unde Cristina Niculescu, una dintre invitatele emisiunii, creşte viermi de mătase pentru a extrage apoi firul de mătase.

Apoi, în reportajul transmis pe TVR 2 şi TVR+, creatoarea de modă Alina Mărgulescu vine şi povesteşte despre borangic şi linia ei vestimentară, în care foloseşte numai borangicul. Georgiana Onoiu, etnograf la Muzeul Satului, ne poartă prin istoria iei româneşti, iar Andreea Tănăsescu (iniţiatoarea zilei internaţionale a iei) şi Antoaneta Mareş, de la blouseroumaine-shop.com, ne spun despre cum ia românească a devenit carte de vizită pentru România.

De  ceva  vreme,  media (televiziuni, reviste , bloguri), dar şi  creatori de modă au readus la viaţă ia românească. Dacă în cele mai vechi timpuri această cămaşă culeasă şi ţesută de mâna omenească  era  haina principală a omului, astăzi  măiastra  cu arnică (ia cusută cu firul roşu împletit) scrie o istorie a timpului trecut şi a prezentului. „Ia înseamnă nişte mâini pline de magie care brodează punct lângă punct ceea ce în final devine o operă de artă, pe o pânză aparent banală. Din mâinile ţesătoarelor, pânza albă şi borangicul au ajuns în mâinile fetelor care, azi, au descoperit echilibrul perfect, simboluri vizuale cu o mare încărcătură”, continuă producătoarea reportajului.

Pentru meşteşugirea iei, proporţiile sunt alese şi verificate cu atenţie de meşteşugar, iar locurile fiecărei broderii sunt stabilite cu stricteţe pentru a realiza opera cea mai importantă, opera a numeroase generaţii de femei. În conceperea iei, româncele au investit o parte din spiritul perfecţionist feminin, aspiraţiile lor spre frumuseţe, bunătate, fericire, iubire...

 

 

13:00 Azi pentru maine

Sezon Nou

* Sistemul scolar românesc îsi caută de 30 de ani o identitate. Reforme peste reforme, modificări de reforme, reveniri, experimente, încercări. S-au făcut studii mai mult s-au mai putin serioase, s-au încercat tot felul de solutii.

În realitate, sistemul de învătământ mosteneste în bună măsură zestrea celor 45 de ani de comunism. Elitele sale au fost atunci eliminate. Au rămas profesori buni peste tot, au existat în continuare si scoli mai bune, si licee, șsi universităti, dar toate acestea functionau mai degrabă inertial, nicidecum ca o consecintă a unor politici coerente si care să încurajeze performanta. Profesorii șsi părintii de astăzi sunt în mare măsură elevii de atunci, cei care culegeau recoltele, care învătau cu suplinitori de multe ori fără bacalaureat, în frig si/sau la lumânare.

*Episodul 2

Realizator Constantin Lupescu

Producător Alexandru Munteanu

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

14:00 Reţeaua de idoli (R)

Producător: Irina Păcurariu

(Reluare)
 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2