loader
Foto

Galerie foto

MAGDA IURESCU, concurenta nevăzătoare de la „Câștigă România!”, un elev model

Tânăra nevăzătoare care străbate harta României cu ajutorul cunoștințelor sale nu a lipsit niciodată de la școală și avea întotdeauna răspunsul pregătit.

 

Învingătoare în cea de-a șaptea ediție „CÂȘTIGĂ ROMÂNIA!”, în această seară o vom revedea, de la ora 20.00, pentru o nouă confruntare care ne va ține cu sufletul la gură la TVR 2.

Virgil Ianțu, gazda concursului de cultură generală „CÂȘTIGĂ ROMÂNIA!”, a pregătit întrebările ediției cu numărul 46, iar Magdalenei Iurescu i se vor alătura în această seară concurenții IOAN DAN OPRIȘIU, de 70 de ani, din județul Sibiu, absolvent al Facultății de Filologie din Cluj Napoca și LEONARD VASILICĂ ARCHIP, de 39 de ani, din Brăila, absolvent al Academiei de Studii Economice și master în Cibernetică.

Cu șapte ediţii câştigate, MAGDALENA IURESCU se îndreaptă cu pași repezi către Marea Finală. Bine pregătită de fiecare dată, tânăra a uimit cu un bagaj vast de cunoștințe generale. Pasiunea pentru informație, Magdalena o are încă de mica, iar profesorii ei își amintesc că lipsa vederii nu a împiedicat-o să fie prima din clasă.

„Nu a lipsit niciodată de la nicio oră. În plus, dacă vreodată nu aveam un răspuns la o întrebare, la curs sau la seminar, din partea întregului an, Magda întotdeauna avea răspunsul, absolut întotdeauna”, poveşteşte Niculina Iacob, conferenţiar universitar în cadrul Facultății de Litere Suceava.

De când a început să vorbească, MAGDALENA a pus întrebări. Mama ei, Olimpia Iurescu, a povestit că primele cuvinte ale tinerei au fost: ”Tată, ce faci?”. Au urmat apoi sute de întrebări zilnic, pentru că își dorea să înțeleagă cum e lumea. Olimpia Iurescu a fost îngerul păzitor : „O ţineam de mânuţă, o purtam prin casă, îi puneam mâinile, ăsta este dulapul, asta este uşa” Uneori era epuizant, dar mama găsește întotdeauna puterea să lupte pentru puiul ei”.

Realizările Magdei sunt pentru Olimpia cea mai mare răsplată. Sunt dovada că adevărata ”vedere” nu ține de ochi, ci de suflet, minte și voință.

„Încă de când eram mică, mama mi-a fost cel mai mare sprijin. Îmi citea şi mă învăţa poezii, iar de la 6 ani m-a învăţat tabla înmulţirii, chiar dacă încă nu mergeam la şcoală. Ea m-a susţinut şi în perioada facultăţii. Mergea cu mine, îmi citea cursurile şi bibliografia pentru examene, ca să le pot înregistra, mai ales că materiale de specialitate nu prea se găsesc la Asociaţia Nevăzătorilor”, a povestit tânăra care a terminat două facultăţi la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava şi a luat doctoratul în gramatica limbii române. „Cred că pentru dezvoltarea frumoasă a unui copil cea mai importantă este influenţa părinţilor”, a adăugat Magdalena Iurescu.

Alături de Olimpia Iurescu, mama Magdei, în public se va afla și fiul concurentului LEONARD VASILICĂ ARCHIP. Cu multe emoții, băiețelul așteaptăcu nerăbdare să vadă cum se va descurca tatăl său în ediția din această seară „Câștigă România!”.

(oar_w460)

15:30 Teleşcoala

* Limbi străine Sezon Nou

* Limba spaniola

Producator: Sinziana Milosoiu

16:00 Educatia la putere (R)

*Ne-am pierdut încrederea în educatie? Educatia a ajuns un domeniu al extremelor? Ne confruntăm cu lipsa de educatie sau cu negarea ei? Aceste întrebări vor fi puse în dezbatere, de marti până vineri de la ora 16:00. Monica Ghiurco va media, cea mai curajoasă dezbatere a momentului. Profesori, elevi, părinti, psihologi, specialisti si strategi sunt invitati să îsi spună părerea șsi să vă propună solutii pentru cele mai grele probleme din sfera educatiei. Vom crea împreună o platformă de susţinere a discuţiilor constructive, cu profesionalim si maturitate.

Realizator șsi moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco șsi Monica Colceriu.

(Reluare)
 
Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

Spionaj în timpul Războiului Rece, în „Reţeaua cubaneză

Filmul de Artă la care vă invită TVR2 și TVR+ duminică, 31 martie, de la ora 22.00, este „Reţeaua cubaneză" (The Wasp Network – Franţa, Brazilia, ...

 

#tvr2