loader
Foto

„Lenin coboară de pe soclu”, un nou episod din seria „Memorial 90”

În această sâmbătă,  seria de documentare „Memorial 90” a prezentat şi a analizat mitingurile organizate în România primelor luni ale anului 1990. De la ora 16:00, la TVR 2 şi, online, pe TVR+.

 

Memorial ‘90

UPDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+

Primele luni ale anului 1990 au fost marcate de evenimente ce se succedau cu repeziciune. Mitinguri și contramitinguri, acuze de o parte și de alta, speranțe și primele decepții. Cu toate acestea, simbolurile comunismului încep încet, încet să dispară.

După ce FSN şi-a anunţat intenţia de a se transforma în partid politic şi de a candida la următoarele alegeri, s-a pus problema cine va conduce ţara până la vot. Reprezentanţii partidelor de opoziţie au propus crearea unui organism din care să facă parte întreg spectrul politic.

Am aşteptat la 24, 25, 26 ianuarie, ca reprezentanţii puterii politice să apară la televizor şi să anunţe că, având în vedere schimbarea lor de atitudine şi dorinţa de a intra în competiţie cu partidele politice, ei renunţă la monopolul puterii politice, urmând să se găsească un sistem provizoriu de exercitare a acestor puteri”, spunea Corneliu Coposu, la vremea respectivă. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, astfel că reprezentanţii partidelor din opoziţie au hotărât organizarea unui protest pe 28 ianuarie. Manifestanţii s-au întâlnit la Piaţa Victoriei cu susţinătorii FSN, iar o zi mai târziu, luni, 29 ianuarie, cinci mii de mineri veneau de la Petroşani. Sub coordonarea autorităţilor şi a liderilor Frontului, minerii au trecut la raiduri, „reţineri populare” şi au vandalizat sediile partidelor istorice.

Mineriadele au intrat rapid în mentalul colectiv al românilor, iar în trei săptămâni, pe 18-19 februarie, ortacii  - din nou, într-un număr mare - au ajuns la Bucureşti.

„Demolarea statuii lui Lenin – simbolul comunismului – a fost dovada că 1989 e ireversibil. Cu greu, cu ne-greu Lenin a fost dat jos”, spune Alexandru Munteanu, producătorul seriei Memorial ’90. Evenimentele din aceste prime luni sunt  prezentate, analizate şi comentate  cu ajutorul unor martori, istorici, scriitori ca: Ana Blandiana, Adrian Cioroianu, Nicolae Manolescu,  Monica Lovinescu (Arhiva TVR), Claudiu Iordache etc.

Format din 12 episoade, Memorial ’90 investighează evenimentele care au urmat Revoluţiei din 1989. Schimbarea clasei politice, reformele, cât şi eşecurile anului 90 sunt prezentate şi analizate de echipa TVR; echipă care a realizat, printre altele, Memorialul Durerii şi Rezistenţa prin Cultură. Personalităţi politice, istorici sau simpli martori recompun evenimentele care au marcat pentru totdeauna, evoluţia României.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!


 

15:00 Rivalii

Sezon Nou

* Tema: ,, PĂRINTI SEVERI sau PĂRINTI PERMISIVI?”

Invitati: Matei Stanculescu, AdrianCuculis, Sanda Ladosi, Romica Tociu, Roxana Ciuhulescu, Roxana Goga (dir. adj. Colegiul Spiru Haret), Catalin Botezatu (prin Skype).

Momentele artisitice sunt sustinute de Sanda Ladosi, Liviu Marin, Daniela Bejan

Producator: Marina Almasan,

Organizator productie: Laurentiu Baciu

Colaboratori: Costin Teodorescu si Raluca Tudor

Prezentatori: Marina Almasan si Dan Helciug

Jurnalisti: Mirela Vasile, Andreea Baciu

Realizatori: Marina Almasan, Adrian Banuta

Regizor artistic: Dan Manoliu

Coproducator: Astra dell Arte

17:00 Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală

*O istorie care nu se învată la scoală Redifuzare

*Caractere

Într-o lume deformată, mutilată moral de un regim politic criminal, au existat oameni care au reusit să-si păstreze demnitatea, refuzând orice formă de compromis. De cele mai multe ori această verticalitate morală a fost pedepsită cu ani grei de închisoare. Această serie reuneste figuri emblematice ale rezistentei anticomuniste românesti.

* Iuliu Hossu-A biruit Dreptatea

Tânărul episcop greco-catolic cu un rol determinant în Unirea de la 1 Decembrie a fost condamnat pentru credința sa. Numit cardinal „in pectore”, Iuliu Hossu a trăit până la sfârșitul zilelor sale în stare de arest. Simpla sa apariție între credincioși era văzută de regimul comunist ca un pericol.

Un film de Lucia Hossu Longin

Redactor: Doina Teodoru

Producător: Alexandru Munteanu

Un film de Lucia Hossu Longin

O coproducţie TVR-APTR

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2