loader
Foto

Documentar: Lavra Neamțului | VIDEO

Mănăstirea Neamț este cel mai vechi așezământ monahal din Moldova, fiind în egală măsură spațiu de rugăciune și reculegere, reper cultural românesc și vatră a vieții monahale. Documentarul dedicat ei s-a difuzat pe 17 aprilie, de la ora 9:00, la TVR 2.

 

 

(w882)

Nu se poate spune cu certitudine de unde își trage numele mirifica zonă a Neamțului. Poate de la cavalerii teutoni sau de la negustorii sași ori cine știe ce răstălmăcire a cuvintelor a făcut ca acest crâmpei de lume de la îngemănarea munților cu dealurile moldave să fie asociat cu toponimii de tip germanic. Aici timpul nu se măsoară cu anii, ci cu secolele.

(w882)

Clipele se scurg după un alt timp sau mai bine zis după ceasurile răstimpurilor bisericești. Privegherea de zi cu zi este esența monahismului și reflectă o dimensiune subtilă a vieții călugărului.

Rugăciunea nu se face numai în biserică, ci și în răstimpuri bine rânduite în cămara sufletului, unde ecoul rostirilor este șoapta strecurată în duhul ascultării. În chilia sa, călugărul îl primește pe Dumnezeu pentru ca mai apoi să îl poată dărui mai departe în fraternitate și să îl poată mărturisi către semeni.

(w882)

Biblioteca mănăstirii este o veritabilă oază de cultura și manuscrisele au început să fie strânse încă de prin secolul al XIV-lea. În prima jumătate a veacului al XV-lea, activitatea de copiere, caligrafiere și decorare artistică a textelor bisericești a fost marcată de vestitul monah Gavriil Uric, iar mai apoi, în a doua jumătate a aceluiași veac, un Teodor, un Ghervasie, un Nicodim sau Palade și alți vrednici ucenici au continuat lucrarea călugărului Uric.

(w882)

Trasul clopotelor de la Neamț e o celebrare aproape ca un ritual. Rugăciunea din zid se rostogolește peste munți și văi, iar dangătul se aude cale de câteva sate pe valea Nemțișorului. Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț este una dintre cele mai vechi și frumoase icoane din țară, renumită ca făcătoare de minuni.

(w882)

În interiorul marii biserici a Neamțului există picturi murale timpurii. Frescele din absida principală, din naos și din încăperea mormintelor au fost executate în ultimii ani ai domniei lui Ștefan cel Mare și pe vremea lui Bogdan al III-lea, iar cele din pronaos și din pridvor în timpul domniei lui Petru Rareș.

(w882)

Schitul Vovidenia se află la mică distanță de Mănăstirea Neamț și datează încă din secolul al XVII-lea, fiind rectitorit de către Episcopul Ioanichie al Romanului, pe locul vechiului așezământ de sihaștri numit la început Slătiorul sau Spirea, căci un izvor cu apă sălcie, dar dătător de sănătate se afla în apropiere.

(w882)

Prin anul 1821, icoana Maicii Domnului a fost scoasă din Mănăstirea Neamț și dusă într-o poiană tainică pe Muntele Rusu, în locul în care ulterior s-a ridicat un mic schit numit Icoana Veche. După mai bine de un secol de la întâmplarea cu pricina în anul 1946, protosinghelul Vasian Iosub a pus, cu binecuvântarea Patriarhului Nicodim, temelii pentru un schit aflat în loc mai ocrotit, iar așezământul avea să devină cunoscut sub numele de Icoana Nouă.

Numeroșii călugări ai Neamțului căutau adeseori sălaș liniștit în inima codrilor, făcându-şi loc în scorburile copacilor seculari ori în bordeie săpate în pământ.

Cuviosul Chiriac a fost un mare sihastru care a sfințit prin rugăciunile și trăirea lui poiana de la Pocrov unde a ajuns, în jurul anului 1714, marele episcop Pahomie al Romanului, el însuși monah cu metania la Neamț și iubitor al trezviei și duhovniceștilor porunci.

(w882)

Smeritul episcop a întemeiat Schitul Pocrov, un loc cu tradiție isihastă pe care episcopul nemțean a continuat-o, el îndreptându-și pașii mai târziu spre Lavra Pecerska de la Kiev, unde a trecut la cele veșnice în 1724.

O vorba de duh strânsă în căușul sufletului la mănăstire face mai mult decât o pledoarie academică pentru că mănăstirea își face sălaș în suflete mai ales prin simplitate. Dar simplitatea devine esență a lucrurilor, un soi de parabolă a celor ce sunt și a celor ce vor fi și vatră cu semnificația de loc de obârșie a tuturor celor ziditoare. Iar închinătorul, cum se spune aici pelerinului, știe instinctiv unde poate găsi izvorul binelui.

Marele dar al oricărei mănăstiri este de a se potrivi tuturor și de a preface ruga și metania în nestemate pentru comoara din ceruri.​

Realizator Titi Dincă

***

Documentarul poate fi urmărit în reluare pe 17 aprilie, de la ora 15:00, pe TVR2.

***

3:35 Familia Borgia (R)

Serial * Familia Borgia (The Borgias-SUA, Ungaria, Canada-2011-2013)

*ep.7

Cu: Jeremy Irons, Holliday Grainger, Francois Arnaud, Joanne Whalley

*Dramă istorică.

*

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan

(Reluare)

4:30 Puternici, impreuna (R)

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(Reluare)
 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care cântăm, ne distrăm și ne ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2