loader
Foto

Galerie foto

„La marginea tăcerii”: povestea tragică a deportării etnicilor germani

Sâmbătă, 11 iunie, ați putut urmări un nou documentar al seriei „Deportaţii” despre greutăţile prin care etnicii germani au trecut: de la munca de reconstrucţie în URSS, la deportările în Bărăgan. De la ora 13:00, la TVR 2 şi de la 16:00, la TVR HD.

 

Deportaţii

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Seria de documentare Deportaţii continuă cu nou episod semnat de Cristian Amza, dedicat deportărilor etnicilor germani în Uniunea Sovietică. Intitulat „La marginea tăcerii”, documentarul reliefează drama germanilor din România trimişi la munca de reconstrucţie în URSS.

În decembrie 1944, prin România treceau trenuri cu etnici germani din Serbia şi Ungaria; mergeau spre est, spre Uniunea Sovietică. La sfârşitul lui decembrie 1944 au fost ridicaţi din casele lor şvabii sătmăreni apţi de muncă. Şi ei au fost îmbarcaţi în vagoane de vite care au luat drumul spre URSS.

În România, ridicările au fost ordonate la 6 ianuarie 1945 şi au început patru zile mai târziu. Femeile în vârstă de 18 până la 30 de ani şi bărbaţii între 17 şi 45 de ani au fost strânşi în centre de adunare, de unde au fost duşi în gări şi băgaţi în vagoane. Nu de călătorie, ci în cele pentru transportul de mărfuri sau animale.

„Nu ştiau unde vor merge şi nici pentru cât timp. Santinelele înarmate, formate din militari sovietici şi poliţişti sau jandarmi români, prevesteau ceea ce putea fi mai rău. În urmă au lăsat copii, care nu înţelegeau de ce părinţii le erau luaţi. În urmă au lăsat părinţi şi fraţi, care nu ştiau, unde le sunt duşi copiii şi fraţii şi dacă se vor mai întoarce vreodată”, povesteşte Cristian Amza, realizatorul documentarului.

O mare parte dintre cei deportaţi au lucrat în mine de cărbune. Puţurile în care trebuiau să coboare erau inundate, bârnele care susţineau galeriile putrede, iluminatul lipsea. Şi femeile trebuiau să încarce cărbune cu lopeţi şi să împingă vagoneţii plini de cărbune, care deraiau mereu, până la linia principală. În mine s-au produs cele mai multe accidente de muncă, moartea pândea după fiecare colţ. După opt ore de muncă istovitoare, trebuiau să parcurgă uzi şi murdari kilometrii pe jos până în lagăr.

Alţii au muncit în construcţii, au săpat canale, au ridicat diguri, au reparat şinele de căi ferate sau în cariere de piatră. Alţi deportaţi au tăiat lemne în pădure. Norma zilnică era să ridice o stivă de 5 metri şi jumătate înălţime. Cei mai norocoşi au nimerit în lunile de primăvară şi toamnă pe câmp sau în grădini, iar dintre femei la bucătărie, unde mai găseau şi ceva pentru a-şi potoli foamea.

Majoritatea celor trimişi la muncă de reconstrucţie s-au întors acasă la sfârşitul anului 1949. S-au întors într-o ţară care între timp devenise Republică Populară, în care avusese loc o Reformă agrară - în martie 1945 – prin care familiile etnicilor germani au fost deposedate de întreaga proprietate agricolă. În multe localităţi au fost alungate şi din casele lor, care le-au fost încredinţate noilor proprietari ai pământului.

Avusese loc naţionalizarea întreprinderilor, începuse reforma învăţământului, transformarea societăţii într-una după model sovietic. Iar ei veneau traumatizaţi tocmai din Uniunea Sovietică şi sperau să ajungă acasă, în comunitatea lor, pe care au fost nevoiţi s-o părăsească, dar pe care nu o mai găseau.

Au fost şi momente în care saşii şi şvabii au fost salvaţi de români de la deportare. O poveste autentică despre acest eveniment dramatic este cuprinsă în romanul „Vârstele jocului –Strada Cetăţii”, scris de Claudiu Mihail Florian, directorul adjunct al ICR Berlin. Pentru romanul său,  autorul a fost distins recent cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene. „Vârstele jocului” spune povestea bunicilor săi din partea maternă: bunica săsoaică, soră medicală, iar bunicul oltean, jandarm. Povestea lor ne-o va spune chiar autorul romanului.

Tot în ediţia din 11 iunie vom cunoaşte şi o săsoică, în vârstă de 97 de ani, care a fost deportată în Urali, unde a petrecut cinci ani. În prezent locuieşte în Feucht, lângă Nurnberg, orăşelul unde a trăit şi murit Hermann Oberth.

Alături de ei, în documentarul „La marginea tăcerii” vor vorbi şi Christiane Cosmatu, Hannelore Baier, Dr.Klaus Fabritius, Dr. Lavinia Betea, Dr. Daniel Zikeli şi Erwin Josef Tigla.

„La marginea tăcerii?", un documentar de Cristian Amza, sâmbătă, 11 iunie 2016, ora 13:00, la TVR 2 și TVR+ şi ora 16:00, la TVR HD.

***

Seria „Deportaţii”

În 1945, aproximativ 85.000 de persoane au fost obligate să-şi părăsească locuinţele, fiind deportaţi, la muncă silnică, în minele din Donbass şi Siberia. Majoritatea celor strămutaţi erau şvabii din Banat şi saşii din Transilvania, consideraţi un element care ar putea dăuna stabilităţii regiunii.

În 1951, au fost deportaţi peste 45.000 de oameni din Banat, pentru a popula regiunea aridă a Bărăganului. Printre aceştia s-au aflat chiaburii, ţărani înstăriţi, duşmani ai regimului, industriaşi şi alţi etnici maghiari, basarabeni sua macedoneni. A fost a doua mare schimbare demografică făcută în România, iar comuniştii au reuşit atunci să facă, din „propritate, un delict”.

 

10:30 Magazin Deutsche Welle

Globalizarea: riscuri şi beneficii (GLOBAL US Magazin despre globalizare, Germania, 2024) PREMIERĂ

Programul-magazin tratează problemele lumii contemporane inter-conectate, cu focus pe sintagma „local este global” şi vice-versa, şi arată cum se adaptează oamenii la oportunităţile şi la riscurile globalizării.

Episodul 94

Redactor: Corina Feleagă

11:00 Comisarul Rex (R)

Serial * Comisarul Rex (REX-Italia, Austria, 2008-2014)

*Episodul 45

Cu: Kaspar Capparoni, Fabio Ferri, Pilar Abella

*Serial poliţist.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun, Bogdan Stănescu

(Reluare)
 
Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

Spionaj în timpul Războiului Rece, în „Reţeaua cubaneză

Filmul de Artă la care vă invită TVR2 și TVR+ duminică, 31 martie, de la ora 22.00, este „Reţeaua cubaneză" (The Wasp Network – Franţa, Brazilia, ...

 

#tvr2