loader
Foto

Galerie foto

La împlinirea a 80 de ani, regizorul Lucian Pintilie are zi dedicată la TVR 2

În 10 noiembrie, la „Duminica filmului românesc”, TVR 2 a programat două dintre filmele regizorului: „Reconstituirea” (de la ora 14.10) şi „Balanţa” (de la ora 20.10)

 

În 9 noiembrie, marele regizor Lucian Pintilie sărbătoreşte împlinirea a 80 de ani, ocazie cu care TVR 2 îi dedică, în 10 noiembrie, ciclul „Duminica filmului românesc”. Astfel, cinefilii români vor putea urmări duminică, la TVR 2, două dintre cele mai valoroase filme ale sale, dramele „Reconstituirea” (de la ora 14.10) şi „Balanţa” (de la ora 20.10).

„Reconstituirea” (realizat în 1968) a provocat după lansare un imens scandal, care l-a determinat pe dictatorul Nicolae Ceauşescu întâi să interzică filmul, iar apoi să îi impună regizorului emigrarea din România. În 2008, Asociaţia Criticilor Români de Film a desemnat „Reconstituirea" drept cel mai bun film românesc din toate timpurile. Tot critica de specialitate a considerat că actorul George Mihăiţă a făcut în „Reconstituirea” rolul cel mai important al carierei sale.

Filmul, realizat după nuvela omonimă a lui Horia Pătraşcu, porneşte de la un fapt real petrecut în anii '50 pe malul Timişului. Vuică şi Ripu, doi elevi de la „seral", şi-au sărbătorit absolvirea printr-o beţie de pomină, după care s-au încăierat şi au spart capul ospătarului care încerca să-i despartă, dărâmând şi un şopron. Dacă s-ar da curs plângerii, tinerii ar risca doi-trei ani de închisoare. Procurorul preferă o altă pedeapsă: vinovaţii vor reconstitui evenimentele, într-un film educativ, pentru ca publicul să tragă învăţăturile necesare. În loc de asta, „publicul" prezent la reconstituire va fi martorul unui tragic şi stupid accident.

Cel de-al doilea film semnat de Lucian Pintilie programat de TVR 2 esteBalanţa", realizat în 1991. Având în rolurile principale pe Maia Morgenstern şi Răzvan Vasilescu, Balanţa" este adaptarea romanului omonim al lui Ion Băieşu. Nela, fiica unui securist căzut în dizgraţie, pleacă din Bucureşti după incinerarea tatălui ei, încercându-şi norocul în provincie. Dar orăşelul în care este repartizată ca profesoară o întâmpină cu cinism, violenţă şi nepăsare. Medicul Mitică, un etern optimist, îi va deveni prieten şi aliat. Împreună, cei doi trec prin diverse încercări, luptând cu structurile imobile ale societăţii din ultimii ani de comunism din România.

Pentru rolul din Balanţa", Maia Morgenstern a obţinut trei trofee la categoria «Cea mai bună actriţă » la Festivalul de Film de la Geneva (1992), la Premiile Filmului European (1993) şi din partea Uniunii Cineaştilor din România (1993).

 

Din această toamnă, TVR 2 dedică duminicile filmului românesc. În fiecare duminică, la ora prânzului şi seara, sunt programate filme din ciclul mari actori, mari regizori, mari producţii cinematografice. Din 6 octombrie şi până la sfârşitul anului 2013 au duminici dedicate regizorii Sergiu Nicolaescu, Dan Piţa, Alexandru Tatos, Lucian Pintilie, Mircea Veroiu, Mircea Daneliuc, Malvina Urşianu, Stere Gulea, precum şi actorii Amza Pellea, Ştefan Iordache, Gheorghe Dinică, Victor Rebengiuc şi Octavian Cotescu.

Aceste filme se adaugă celor două seriale pe care, din această toamnă, TVR 2 le difuzează în fiecare duminică. Este vorba de „Lumini şi umbre” (de la ora 22.00), cel mai lung serial românesc de televiziune, cu cea mai mare şi mai impresionantă distribuţie şi de serialul „Pistruiatul” (de la ora 12.00), ambele fiind producţii TVR.

 

 

10:00 Teleshopping

10:30 Magazin Deutsche Welle

* Revoluţia tehnologică (REV-Magazin auto, Germania, 2024) PREMIERĂ

*Noile tehnologii revoluţionează maşinile, oraşele, modul nostru de viaţă. Programul-magazin detaliază paşii acestei revoluţii tehnologice.

Episodul: 97

Redactor: Vlad Ţurcan

 
CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

 

#tvr2