loader
Foto

Galerie foto

Jancy Korossy, vineri la “O poveste…cu cântec!”

Vineri, 15 august, de la ora 17.00, TVR 2 v-a propus să vă reamintiţi de cel mai important şi influent jazzman român ever, pianistul JANCY KOROSSY!

 

O poveste...cu cântec!

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Un remember propus în 30 noiembrie 2013 postului TVR Internaţional de Nicolas Simion, cel mai prolific jazzman român contemporan. Stabilit în Germania, muzicianul a concertat în toată lumea, a lansat peste 20 de discuri, a recâştigat pentru scenele româneşti muzicieni iluştri precum Jancy Korossy ori Sabin Pautza, aducând de asemenea în ţară jazzmani străini notorii. Cu grupurile sale, în colaborare cu Filarmonici româneşti, a pus în scenă lucrări valoroase redescoperite după decenii (Richard Oschanitzky) sau noi („Classic meets Jazz”), cu participare mutinaţională. Un român din diaspora pentru care promovarea muzicii româneşti în lume a devenit un modus vivendi.

(w882) JANCY KORO

La sfârşitul anului trecut a concertat la ARCUB cu un cvintet româno-american (la pian cu Mircea Tiberian), cântând piesele Maestrului pianist dispărut de curând şi lansându-i un dublu-disc din perioada americană – “American Impressions” (1972) respectiv “Romanian Landscapes” (1975).

“Pentru mine e cel mai bun disc de jazz românesc. Iar de la Jancy am avut de învăţat cu toţii, pentru că încă din anii ’50 a deschis porţile etno-jazzului, a prelucrat teme clasice şi la modă, în spirit jazz. Cred că perioada sa cea mai creativă s-a consumat în România, până în 1968.

(w882) JANCY KORO

Este unul dintre primii instrumentişti care au promovat free-jazzul în România. La sala Dalles a lansat-o pe Aura Urziceanu, a înregistrat mult şi în străinătate în acei ani. După celebrul disc “Identification” din 1969, lansat de casa MPS în Germania, a ajuns în Statele Unite, la chemarea lui Willis Conover de la “Voice of America”. N-a avut impresar, n-a făcut mare carieră; dar a tras un disc cu Zoot Sims. Iar aceste două concerte ale sale sunt din primii ani acolo.”

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

10:00 Mic dejun cu un campion

Sezon Nou

* Invitat: acad. Maya Simionescu-biolog, cercetător șstiintific, co-fondator si director al Institutului de Biologie si Patologie Celulară ’’Nicolae Simionescu’’ din Bucuresti, fondator şi preşedinte al Societătii Române de Biologie Celulară, membru titular şi vicepreședinte al Academiei Române.

’’Mai mult învăţăm din eşecuri decât din succese. Nu trebuie să fim dezamăgiţi. Trebuie să mergem mereu pe drumul nostru’’ afirmă cu convingere doamna academician Maya Simionescu. După şaizeci de ani de carieră, conform clasamentului Standford din 2023, doamna academician Maya Simionescu se înscrie în acel procent subţire, de doar 2% dintre cercetătorii modiali cei mai citaţi la ora actuală pentru rezultatele ştiinţifice referitoare la biologia celulară. Miile de lucrări publicate în presa de specialitate cea mai bine cotată în lume, lucrările ştiinţifice de referinţă, participările la seminariile şi simpozioanele interne şi internaţionale, activitatea din cadrul Academiei Române, descoperirile esenţiale în domeniul medicinei regenerative, a celulelor stem, a patologiei celulare, a sistemului imunitar-toate, contureză profilul unei personalităţi excepţionale, dublate de forţa, eleganţa, frumuseţea şi inteligenţa unei femei care este, cu siguranţă un model de urmat.

Moderator: Daniela Zeca Buzura

Producător: Ileana Ploscaru Panait

11:00 D’ale lu’ Mitică (R)

Scenariu: Cristian Vlad

Reporter: Marian Marin

Producător: Liliana Vlad

(Reluare)
 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2