loader
Foto

Galerie foto

Întoarcerea acasă: Hercules de la Alba Iulia şi colierul de la Căpâlna

Emilia Nicolaescu ne spune, în cel de-al treilea episod al emisiunii „Locuri, oameni şi comori”, cum au fost recuperate două dintre cele mai valoroase artefacte din patrimoniul cultural naţional. Pe 13 februarie, la TVR 2, TVR HD şi TVR+, de la 18:30.

 

Locuri, oameni şi comori

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Prin două operaţiuni poliţieneşti de anvergură internaţională, un arheolog din Alba Iulia, care e în acelaşi timp şi ofiţer de Poliţie, a reuşit să recupereze două piese antice unice şi extrem de valoroase: o statuie romană din marmură a lui Hercules şi Colierul antic de la Căpâlna. Ele au fost furate de hoţi, direct din siturile arheologice. Statuia a fost recuperata în ţară printr-un flagrant, iar colierul a ajuns în mâinile unor traficanţi din Germania. Acum, ambele se află la Muzeul de Istorie din Alba Iulia.

Statuia lui Hercules - compusă din cele 10 fragmente recuperate  - reprezintă o statuie monumentală din marmură, originală şi provine din situl arheologic Apulum, Colonia Aurelia Apulensis, oraşul roman din Partoş (secolele II-III), aflat pe Lista Monumentelor Istorice.  Conform site-ului alba24.ro,  statuia este din marmură de import (probabil din Asia Mică) şi datează din secolul  al II-lea d.Hr. Ea aparţine unui tip iconografic cunoscut sub numele de „Hercules Farnese”, o replică de epocă romană după statuia sculptorului grec Lisipp, din epoca clasică (secolul  al IV-lea î. Hr.).

Colecţia de la Căpâlna este formată dintr-un colier şi doi cercei din aur şi datează din secolul al II-lea î.Hr. A fost găsită în 2003, în timpul unor săpături arheologice, însă în la puţin timp după,  a fost furată.  Autoritzăţile au reuşit să le recupereze şase ani mai târziu, după ce un cetăţean străin din Serbia a vrut să le vândă.

***

Locuri, oameni şi comori este o serie de 20 de episoade, care îşi propune dezvăluirea poveştii din spatele unei piese de muzeu sau a unui eveniment istoric. În spatele fiecărui lucru se află o poveste. Iar atunci când poveștile sunt despre comori, imaginația nu mai poate fi ținută în frâu.

Noua emisiune de pe postul TVR 2 dă viaţă unor exponate de muzeu. Ele nu pot vorbi explicit, dar aşteaptă resemnate ca cineva să le dezvăluie aventurile, importanţa şi semnificaţia. „Am descoperit locuri unice, oameni-eroi și comori fabuloase. În fiecare emisiune vom afla cum valori inestimabile ale istoriei naționale, au fost pierdute sau furate și cum multe dintre ele au fost recuperate și aduse acasă”, spune Emilia Nicolaescu, realizatoarea noii producţii.

7:25 România…în bucate (R)

TVR Iaşi

* Descriptio Moldaviae

Emisiune realizată de TVR Iaşi

Prezentator si realizator: Raluca Chirilă Aftene

Producător: Vasile Arhire

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

din 18 aprilie //

(Reluare)

7:50 Documentar 360°GEO

* Ecuador, cealaltă patrie a ciocolatei (Equateur, l’autre pays du chocolat, Franţa-Germania, 2012) Redifuzare

*Varietatea de arbori de cacao Nacional ce provine din Ecuador se mai numeşte şi "Cacao Theobroma" sau "mâncarea zeilor". Fructele sale cresc în provinciile îndepărtate şi în satele de pe râurile Santiago şi Napo.

Aromele speciale ale Theobroma sunt căutate de cei mai renumiţi maeştri ciocolatieri ai lumii; drept urmare şi producătorii săraci din zonă au o sursă stabilă de venit.

Realizator: Thérèse Engels

Redactor: Ştefan Asavei

 
CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

 

#tvr2