loader
Foto

Întâlnire cu o legendă: Zimbrul. Un nou episod în seria „Regatul sălbatic”

Realizatorul Mihai Ovidiu Enea îi invită pe telespectatorii TVR 2 sâmbătă, 28 iulie, de la ora 16:10, la un nou episod al seriei documentare "Regatul sălbatic", cu o poveste emoţionantă despre animalul simbol de pe stema Principatului Moldovei.

 

REGATUL SĂLBATIC

Episodul cu numărul 9 al seriei documentare despre vieţuitoarele pe care astăzi le avem lângă noi ne va purta sâmbătă, 28 iulie, de la ora 16:10 în rezervațiile de zimbrii de la Bucșani, jud. Dâmbovița și în Rezervația Dragoș Vodă, din jud. Neamț. Întâlnirea cu legendarul animal, simbol pe stema Principatului Moldovei, a fost filmată de echipa TVR în perioada septembrie - noiembrie 2017 şi s-a dovedit a fi atât captivantă, cât şi plină de întâmplări amuzante .

„La Bucșani, la Zimbrăria Neagră, sunt astăzi 28 de exemplare măture și doi vițeluși de câteva luni. Parcul Vânători Neamț, număra 17 de exemplare mature și viței aflați în semilibertate într-un țarc mare de 180 h, aflat pe rază comunei Vânători-Neamț. Populațiile din cele două zimbrării în care am filmat însumează aproximativ 65% din numărul zimbrilor din România. În afara celor două zimbrării, aflate în administrarea Direcțiilor Silvice Dâmbovița și Neamț, faimoasele animale mai există în captivitate în țarcul de la Vama Buzăului, din judeţul Brașov. Punerea lor în libertate e o problemă de care lucrătorii silvici se lovesc de fiecare dată: reticienţa fermierilor și a proprietarilor de ternuri exploatate agricol din zonele de reintroducere a zimbrilor în sălbăticie”, a povestit realizatorul Mihai Ovidiu Enea.

În prima parte a secolului XX, în lume mai rămăseseră doar 12 exemplare de zimbrii, toate în grădini zoologice. Sâmbătă, 28 iulie, de la ora 16:10, la TVR 2 vom afla cum s-au repopulat pădurile din România, dar şi care sunt şi cele mai frecvente probleme ale vițeilor fătați în sălbăticie. Acum, România este una dintre cele nouă țări europene cu zimbri care trăiesc în sălbăticie.

„Cele mai cunoscute probleme au fost cele ale viţeilor fătaţi în sălbăticie, în Munţii Hateg, care au fost uciși, cel mai probabil, de haite de câini sălbăticiți plecați de foame de la stânile din zonă. De altfel, această problemă afectează o mare parte a zonelor sălbatice din România, acolo unde în permanență gestionarii fondurilor de vânătoare care dețin efective de cervide sunt afectați de flagelul câinilor hoinari, proveniți în mare parte de la stâni părăsite pe perioadă iernii”, a adăugat realizatorul TVR.

Experienţă memorabilă

„Întâlnirile cu zimbrii, căci au fost mai multe, sunt de fiecare data impresionante. Nu atât prin greutatea de a ne apropia de aceste animale (sunt destul de statice și îndeobște învățate cu prezența omului) cât mai ales din perspectiva faptului că de fiecare data conștientizăm că odată puse în mișcare cele peste 500 de kilograme de mușchi, cu coarne în față, ale unui adult nu vor putea fi oprite să spulbere tot ce le-ar sta în cale. Asta include camerele de filmat și pe noi.

Dar din fericire nu am avut nici un eveniment neplăcut, ba dimpotrivă, am asistat şi la un moment amuzant. Un vizitator coborât dintr-un BMW, cu pantalonii până la glezne și fără șosete în pantofii de lac, aflat în preajma noastră la Vânători Neamț întreba cu nonşalanţă și vădit interes câți litri de lapte dau la muls zimbroaicele și dacă ar putea să procure ceva brânză din lapte de zimbru . Evident, era vorba despre bivolițe, cu care bulevardierul în cauză confundase zimbroaicele. Și da, evident a fost trimis la o gospodărie fictivă din creierii munților ca să cumpere brânză. Nu știu cum a finalizat el aventura, însă noi ne-am și amuzat, dar ne-am și întristat în același timp, văzând atât de multă prostie combinată cu îngamfare și lipsă de cel mai elementar simț al realităţii la un puști, care, teoretic, ar trebui să însemne cumva o parte din viitorul acestei țări minunate, România….”, a adăugat realizatorul Mihai Ovidiu Enea.

 

16:00 Educatia la putere (R)

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

(Reluare)

17:30 România…în bucate

*Best Of Sezon Nou

TVR Iaşi

* Descriptio Moldaviae

Emisiune realizată de TVR Iaşi

Prezentator si realizator: Raluca Chirilă Aftene

Producător: Vasile Arhire

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă 27 aprilie, de la or 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2