loader
Foto

„INOCENTUL”, ultima capodoperă a regizorului Luchino Visconti, la TVR 2

Inspirat din romanul lui Gabriele D'Annunzio, „Inocentul”, film care înfățișează concepția cunoscutului cineast italian despre dezintegrarea morală a familiilor, a fost difuzat, miercuri, 13 februarie, de la ora 20:10, la Telecinemateca.

 

În 1962, regizorul Luchino Visconti semna filmul „Boccaccio”, un studiu al unui adulter ocazional. După mai mult de un deceniu, subiectul revine în ultima sa producţie, „Inocentul” (L'INNOCENTE – Italia, Franţa, 1976), in care cineastul se apleacă asupra consecințelor pe care le suportă un aristocrat care-şi neglijează soția.

(w882)

Rafinat regizor al secolului XX, Luchino Visconti a fost preocupat de dezintegrarea morală a familiilor. Povestea producţiei „Inocentul” este plasată în mediul aristocraţiei italiene a secolului XIX, iar Visconti conturează realist trei personaje: Tullio Hermil, un bărbat elegant, irezistibil, care face să sufere orice femeie l-ar iubi (interpretat de Giancarlo Giannini). Din poveste nu lipseşte amanta posesivă, Teresa, o femeie care vânează bărbaţii ca pe o pradă (Jennifer O'Neill) și soția aristocratului (Laura Antonelli) care trece prin mai multe dezamăgiri. Inocentul este copilul cuplului, ucis de tată fără ezitare în urma presupunerii că nu este fiul său.

Filmările peliculei au avut loc la Villa Mirafiori din Roma, Villa Butori din Lucca și Villa Bellosguardo , iar coloana sonoră include „Rondo Alla Turca”, de Wolfgang Amadeus Mozart şi aria „Che faro senza Euridice”, din opera „Orfeu şi Euridice” de Christoph Willibald Gluck.

Marele cineast, supranumit "Contele roșu".

Provenit dintr-o familie de clasă superioară, Luchino Visconti a fost un simpatizant al comunismului, dar care a păstrat un stil de viață generos. Familia sa a fost martoră la dispariția de pe scena istoriei a unor mari epoci: feudalitatea, renașterea, bughezia, momente pe care regizorul le-a reflectat în filmele "Ghepardul", "Amurgul zeilor", "Inocentul" - care surprind moartea perioadei numită "la belle epoque". Una dintre producţiile sale orientate spre aristocrație, „Ghepardul” (1963), cu Burt Lancaster în rolul principal, a fost considerat de mulți ca fiind o capodoperă.

(w882)

Printre colaboratorii favoriţi ai cineastului s-au numărat nume mari ale cinematografiei> Anna Magnani, Silvana Mangano, Claudia Cardinale, Marcello Mastroianni, Alain Delon, Dirk Bogarde și Helmut Berger.

 

9:00 Puternici, impreuna (R)

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(Reluare)

10:00 Teleshopping

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2