loader
Foto

Galerie foto

In memoriam Mircea Drăgan la Duminica filmului românesc

Telespectatorii TVR 2 au fost invitați duminică, 5 noiembrie, de la ora 13.10, să urmărească filmul „Brațele Afroditei”. De la ora 20.10, „Explozia” v-a spus o poveste dramatică, inspirată dintr-un caz real.

 

Au trecut câteva zile de la dispariția regizorului Mircea Dragan, iar TVR 2 aduce un omagiu creației sale, duminică, 5 noiembrie. „Brațele Afroditei și „Explozia”, programate în cadrul seriei „Duminica filmului românesc”, amintesc telespectatorilor TVR 2 de două dintre producțiile cele mai cunoscute ale regizorului despre care actorul Florin Piersic spunea că a fost "un prinț" al cinematografiei românești.

Duminică, 5 noiembrie, de la ora 13.10, telespectatorii TVR 2 sunt invitați într-o aventură plină de suspans, „Brațele Afroditei”, o producție din 1978. În timpul unor lucrări de amenajări portuare în oraşul marocan Nador,  la care participă specialişti locali şi români, sunt descoperite pe fundul mării nişte statui antice. Încep o serie de investigaţii arheologice, îngreunate de amestecul unei bande de traficanţi de obiecte de valoare, care fură o statuie. Constructorii români ajută poliţia locală să le vină de hac. „Brațele Afroditei” se bucură de o distribuție celebră: Radu Beligan, Violeta Andrei, Mircea Albulescu, Jean Constantin.

De la ora 20.10, TVR 2 propune un film inspirat dintr-un caz real. „Explozia” (1973) îi reunește pe Gheorghe Dinică, Radu Beligan, Toma Caragiu și Florin Piersic într-o poveste plină de dramatism și pericole. La căpitănia portului Galaţi se recepţionează apeluri neclare prin care nava Poseidon, sub pavilion panamez, semnalează faptul că sala maşinilor a fost cuprinsă de un incendiu. Membrii echipajului, în panică, se aruncă în valurile Dunării şi, la sosirea şalupei căpităniei, vasul era deja abandonat şi incendiul se extinsese. Încărcătura vasului formată din îngrăşăminte era dinamită curată; se putea declanşa o adevărată catastrofă şi totul pe o rază de 10 kilometri putea fi distrus. Autorităţile, muncitorii de pe şantierul naval şi locuitorii Galaţiului, prinşi într-o situaţie dramatică, se mobilizează pentru a îndepărta pericolul.

Regizorul Mircea Drăgan a trecut în neființă la vârsta de 85 de ani, iar de-a lungul activității sale cineastul a semnat regia a 22 de lungmetraje şi a scris peste 10 scenarii. În amintirea românilor, Mircea Drăgan este cel care a dat viață unor filme celebre: „Neamul Șoimăreștilor”, “Columna”, “Brigada Diverse în acţiune”, “BD în alertă”, “BD la munte şi la mare”, “Fraţii Jderi”, “Ştefan cel Mare”, “Aurel Vlaicu”, “Cucoana Chiriţa” sau “Chiriţa la Iaşi”.

„A fost regizorul care mi-a urmărit cariera cinematografică. Am lucrat alături de Mircea Drăgan de la debut, în celera serie „Brigada Diverse”. Pe atunci eram încă studentă și aveam un rol mic. Au urmat roluri minunate. Era un om foarte educat, un bărbat elegant, pe care nu l-am văzut decât în costume impecabile. Exigent, dar cu bun simț. Nu-ți impunea bătând cu pumnul în masă, ci te făcea să înțelegi de ce trebuie să faci așa cum ți-a cerut. Cu fiecare film, deveneai prietenul lui, familia lui. Avea o mână de actori cu care a colaborat în aproape toate producțiile sale”, a povestit actrița Cezara Dafinescu.

7:25 România…în bucate (R)

TVR Târgu Mureş

* Cooking Show

Emisiune realizată de TVR Târgu Mureş

Prezentatori: Costin Miron si Bogdan Moraru

Realizator: Bogdan Moraru

Producător: Costin Miron

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

(Reluare)

7:50 Documentar 360°GEO

* Nomazii din Kârgâzstan (Nomades du Kirghizstan, Franţa-Germania, 2009) Redifuzare

*Cu piscuri atingând peste 7.000 de metri, masivul Tian Shan marchează frontiera dintre China şi Kârgâzstan. De câţiva ani, din cauza accelerării topirii gheţarilor, păstorii semi-nomazi care îşi urcă primăvara turmele pe păşunile alpine au tot mai multe probleme la traversarea cursurilor de apă, transformate în torenţi.

Realizator: Wolfgang Mertin

Redactor: Corina Feleagă

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2