loader
Foto

În februarie, TVR 2 ne aduce filme cu mari actori

Într-o lună în care sportul e rege la Televiziunea Română, care va transmite Jocurile Olimpice de iarnă, începând din 9 februarie, TVR 2 continuă să ofere filme cu mari actori. De la ora 20.10, cinefilii au la TVR 2 producţii cinematografice importante.

 

În februarie, TVR 2 ne aduce filme cu Mel Gibson, Helen Hunt, Marisa Tomei, Roberto Benigni, Michael Caine, Demi Moore şi nu numai. De la ora 20.10, ne putem aşeza confortabil pentru a ne bucura de filme, la fel ca la cinema, fără întreruperi pentru pauze publicitare sau promo-uri, întrucât la TVR filme nu sunt întrerupte de publicitate.

(oar_w460) island of

Luni, 26 februarie, Sara Langebaek Gaarmann şi Lucas Munk Billing ne duc pe Insula sufletelor pierdute (ISLAND OF LOST SOULS - Danemarca 2007). Adolescenta Lulu se mută împreună cu mama şi fratele ei într-un mic orăşel de provincie. Aici încep însă să se întâmple lucruri bizare. Într-o noapte, spiritul lui Herman Hartmann, un localnic din secolul XIX, intră în corpul fratelui ei. Alături de Oliver, un puşti bogat, şi de Richard, un inventator clarvăzător, Lulu şi fratele ei - alias Herman - pornesc într-o aventură extraordinară, înfruntând cu curaj forţele diabolice ale întunericului.

(oar_w460) Country-

Ferma (COUNTRY – SUA, 1984), cu Jessica Lange, Sam Shepard şi Wilford Brimley este filmul de marţi, 27 februarie. Jewell Ivy, jucată magistral de Jessica Lange, care a şi fost nominalizată la premiile Oscar şi Globul de Aur pentru acest rol, şi soţul ei, Gil, muncesc din greu la ferma pe care au moştenit-o de la generaţiile trecute şi de care e legată întreaga lor viaţă. Problemele financiare, presiunile din partea băncilor şi o tornadă distrugătoare le ameninţă traiul de zi cu zi, dar soţii Ivy sunt gata să reziste la orice.

(oar_w460) Liza Minne

TVR 2 ne oferă, în ultima zi a lunii, 28 februarie, un film cu nu mai puţin de opt Oscaruri, trei Globuri de Aur şi şapte premii BAFTA. Aşadar, nu trebuie să ratăm Cabaret (CABARET-SUA, 1972), cu Liza Minnelli, Michael York, Joel Grey, o dramă muzicală care ne introduce în atmosfera Berlinului din 1931. Pe fondul falimentului economic şi al ascensiunii nazismului, în sordidul club Kit Kat, spectacolul continuă sub conducerea unui maestru de ceremonii androgin şi antisemit, care dă în fiecare seară tonul dezmăţului. Aceasta este lumea cântăreţei şi dansatoarei americane Sally Bowles, o femeie plină de viaţă, şi o viaţă plină de aventuri amoroase.

(oar_w460) FLAWLESS

Joi, 1 februarie, Michael Caine, Demi Moore, Lambert Wilson ne-au prezintat Un plan sclipitor (FLAWLESS – Marea Britanie, 2007), un thriller în regia lui Michael Radford. De la 21.10, am urmărit povestea domnului Hobbs, un îngrijitor în prag de pensionare, care n-ar vrea să plece cu mâna goală de la compania la care a lucrat, London Diamond Corporation. Ca să-şi umple buzunarele cu câteva pietre preţioase, Hobbs profită de imaginea sa de tip naiv şi pune la cale un plan strălucit, recrutând-o ca parteneră pe ambiţioasa Laura Quinn, o tânără directoare a cărei carieră în firmă stagnează.

(oar_w460) Strecchino

Johnny Stecchino (Italia, 1991), cu Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Paolo Bonacelli este comedia cu care ne începem prima săptămână din februarie. Luni, 5 februarie, marele Roberto Benigni îi dă viaţă lui Dante, un om bun ca pâinea caldă, care conduce autobuzul unei şcoli de copii cu handicap. Pare că viaţa trece pe lângă el până în ziua în care o întâlneşte pe fermecătoarea Maria, de care se îndrăgosteşte fulgerător şi care îl invită la somptuoasa ei vilă din Sicilia. Abia acolo, Dante înţelege că femeia visurilor lui e măritată cu un mafiot pe nume Johnny Stecchino („Scobitoare”), cu care el seamănă în mod izbitor, cei doi soţi având în ceea ce-l priveşte un plan de-a dreptul diabolic!

Rock Hudsona avut-o alături pe Sharon Stone în Război în Las Vegas (THE VEGAS STRIP WAR – SUA 1984), difuzat marţi, 6 februarie. Filmul lui George Englund ne-a prezintat drama lui Neil Chaine, directorul unui hotel din Las Vegas,  concediat de superiorii săi. Decis să se răzbune, Chaine îşi investeşte banii primiţi drept compensaţie într-un cazinou dărăpănat, pe care-l transformă în cea mai mare atracţie din Vegas.

Telecinemateca de miercuri, 7 februarie, ne-a adus ecranizarea romanului omonim  Omul de aur al scriitorului ungar Jokai Mor. Romanul lui Jokai, publicat pentru prima oară în anul 1872 şi care s-a bucurat de o mare popularitate la vremea publicării sale şi ulterior, a beneficiat de patru ecranizări.  Cea pe care am urmărit-o în 7 februarie este din 1962 şi poartă amprenta regizorului Viktor Gertler, cu András Csorba şi Ilona Béres în rolurile principale. Omul de aur, cel mai cunoscut şi citit roman al lui Jókai, este inspirat, potrivit autorului, dintr-o poveste adevărată pe care a auzit-o în copilărie de la sora bunicii materne. În 1830, Timar Mihaly, tânăr căpitan de vas pe Dunăre, îl ajută pe un turc bătrân şi bogat să fugă din ţara sa, împreună cu fiica lui, Timea. În timpul călătoriei, ei descoperă o insulă necunoscută, un adevărat paradis în care trăiesc doar o femeie în vârstă şi fiica ei, Noemi. Călătorii pornesc din nou la drum, însă bătrânul turc moare, lăsându-i lui Timar averea lui şi pe Timea. După ani de peripeţii şi întorsături de situaţie, Timar şi Timea se căsătoresc. Însă căsnicia lor e lipsită de iubire, iar Timar se gândeşte întruna la Noemi şi la insula ei paradiziacă.

(oar_w460) AZ ARANYEM

Joi, 8 februarie, am putut urmări thriller-ul Supravieţuitorii (Z FOR ZACHARIAH – SUA, 2015), cu Chris Pine, Chiwetel Ejiofor, Margot Robbie. În urma unei catastrofe nucleare, Ann Burden reuşeşte să supravieţuiască la ferma familiei sale, într-o oază înconjurată de dealuri, la adăpost de substanţele radioactive ucigătoare. Spre marea ei uimire, Ann descoperă într-o zi un alt supravieţuitor, pe nume John Loomis, un inginer afectat de radiaţii, pe care-l ajută să se însănătoşească. Între cei doi se creează o legătură bazată pe afecţiune şi încredere reciprocă, dar apariţia neaşteptată a unui străin cu intenţii neclare le clatină echilibrul fragil.

(oar_w460) Britanic f

Pe Jacqueline Bisset am revăzut-o, alături de Edward Atterton şi Amanda Ryan, în  Britannic (BRITANNIC - SUA, Marea Britanie, 2000),în filmuş difuzat marţi, 13 februarie, de la ora 20.10, pe TVR2. Inspirată din evenimente reale, povestea relatează una dintre ipotezele scufundării vaporului Britannic, în 1916. Navă-soră a mai celebrului Titanic, Britannic a fost transformată în spital ambulant în timpul Primului Război Mondial. Aflând că armata britanică folosea vaporul pentru a transporta arme în Egipt, serviciile secrete germane trimit la bord un agent, pentru a sabota operaţiunea. La rândul lor, englezii au şi ei un agent sub acoperire, o tânără care se dă drept bona copiilor ambasadorului britanic în Grecia. Intriga se complică atunci când cei doi agenţi se îndrăgostesc unul de celălalt, iar planurile celor două tabere vor fi rând pe rând dejucate.

(oar_w460) WHAT WOMEN

O comedie spumoasă, cu o distribuţie magnifică: miercuri, 14 februarie, de la ora 20.10: Ce-şi doresc femeile (WHAT WOMEN WANT – SUA, 2000), Mel Gibson, Helen Hunt, Marisa Tomei. Ce bărbat n-ar vrea să ştie ce gândesc femeile? Le-ar fi de ajutor în „discuţiile” casnice sau la serviciu? În cazul lui Nick (Mel Gibson), un playboy care lucrează la o agenţie de publicitate, înconjurat de femei la tot pasul, acest lucru pare să-i schimbe viaţa în bine. Nick dobândeşte capacitatea de a „auzi" ce gândesc femeile. Dându-şi seama că ar putea folosi această nouă abilitate în avantajul său, el îşi fixează prima ţintă: Darcy McGuire (Helen Hunt), femeia care obţinuse postul pe care şi-l dorise el. Dar planul care abia începe să funcţioneze este dat în curând peste cap de un mic amănunt: Darcy este foarte atrăgătoare, iar Nick începe să se îndrăgostească de ea.

(oar_w460) The doctor

Luni, 19 februarie, l-am putut revedea pe William Hurt în rolul reputatului chirurg Jack McKee, Doctorul (THE DOCTOR – SUA, 1991) care refuză să ia în calcul starea emoţională a pacienţilor săi, iar acasă, cu familia, se comportă rece şi distant. Când i se descoperă o tumoare în gât, toate reperele sale dispar: devenit din medic, pacient, McKee află pe propria-i piele ce înseamnă să fii tratat cu indiferenţă când te lupţi cu o boală dificilă şi, mai ales, înţelege importanţa de a preţui viaţa în fiecare zi. În Doctorul, William Hurt le are alături pe Christine Lahti şi Elizabeth Perkins.

(oar_w460) Brezina

Telecinemateca de miercuri, 21 februarie, ne-a rezervat un film clasic, marca Andrzej Wajda: Pădurea de mesteceni (BRZEZINA – Polonia, 1970), una dintre cele mai sensibile şi fascinante capodopere ale cunoscutului regizor. Distins cu Premii pentru regie şi interpretare masculină la Festivalul de Film de la Moscova, Pădurea de mesteceni are la bazp o proză a lui Iaroslaw Iwaskiewicz şi este un bun prilej de reîntâlnire cu nu mai puţin faimosul Daniel Olbriychski şi Emilia Krakowska. Printre personaje simple şi contorsionate deopotrivă, pădurea de mesteceni jucă un rol important în compoziţia filmului. În Polonia anilor '30, într-un orăşel din vecinătatea unei păduri de mesteceni, silvicultorul Boleslaw şi-a pierdut complet pofta de viaţă după moartea soţiei lui şi nici măcar prezenţa fetiţei lor Ola nu-l mai scoate din carapacea în care s-a închis. Sosirea fratelui său Stanislaw, un tânăr cu o forţă vitală care disimulează un secret teribil – o boală necruţătoare – îl deranjează mai întâi, apoi îi oferă repere noi şi, în cele din urmă, îl readuce la viaţă.

O frumoasă poveste-parabolă despre viaţă, moarte şi iubire, drama unui individ, dincolo de destinul comun al umanităţii care poate să-i neglijeze existenţa.

@credit foto: imdb.com

12:30 Cum vă merge ?

Sezon Nou

Producător: Cătălin Heson

13:00 Azi pentru maine

Sezon Nou

* Sistemul scolar românesc îsi caută de 30 de ani o identitate. Reforme peste reforme, modificări de reforme, reveniri, experimente, încercări. S-au făcut studii mai mult s-au mai putin serioase, s-au încercat tot felul de solutii.

În realitate, sistemul de învătământ mosteneste în bună măsură zestrea celor 45 de ani de comunism. Elitele sale au fost atunci eliminate. Au rămas profesori buni peste tot, au existat în continuare si scoli mai bune, si licee, șsi universităti, dar toate acestea functionau mai degrabă inertial, nicidecum ca o consecintă a unor politici coerente si care să încurajeze performanta. Profesorii șsi părintii de astăzi sunt în mare măsură elevii de atunci, cei care culegeau recoltele, care învătau cu suplinitori de multe ori fără bacalaureat, în frig si/sau la lumânare.

*Episodul 2

Realizator Constantin Lupescu

Producător Alexandru Munteanu

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2