loader
Foto

Galerie foto

Iancu de Hunedoara, „o poveste despre sacrificiu”

Sâmbătă, 23 iulie, TVR 2 a difuzat docu-drama „Iancu şi Capestrano”, realizată de Radu Găină şi care prezintă rolul voievodului în oprirea expansiunii otomane şi relaţia acestuia cu predicatorul Ioan de Capestrano. De la 19:00, la TVR 2 şi TVR+.

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Anul acesta se împlinesc 560 de ani de la marea confruntare militară de la Belgrad, în urma căreia expansiunea otomană a fost oprită pentru şapte decenii la porţile Europei Centrale, apărându-se valorile civilizaţiei europene, numită, în documentele vremii, creştinătatea.

În fruntea oştilor creştine s-au aflat Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei şi guvernator al Ungariei, şi Ioan de Capestrano, cunoscut predicator franciscan şi legat papal. Oştile otomane erau conduse de un sultan vestit în războaie, Mahomed al II-lea Cuceritorul, dar geniul militar şi de strateg al lui Iancu de Hunedoara a înclinat soarta bătăliei care a avut loc între 4-23 iulie 1456, de partea creştinilor. La câteva zile după izbândă, Iancu sfârşea răpus de ciumă în tabăra militară de lângă Zemun. Îndurerat , Ioan de Capestrano a spus că „s-a stins lumina lumii”.

Despre originile voievodului Transilvaniei, Nicolae Iorga scria: „De mult era aici lângă Cerna tulbure, lângă măruntul pîrâu al Zlaștiului... un cuib de țărănime luptătoare, gata să  apere hotarul împotriva năvălitorilor ce soseau din pasul lin al Banatului. Aveau drepturi pentru ostenelile lor, și regii maghiari le recunoșteau o  nobleță pe care n-o căpătau ieftin. Dintre acești ostași cu căciula pe cap, opincile în picioare și arcul pe umeri, s-a ridicat Iancu, spre cel mai mare viitor care l-a avut între străini un român, un țăran al nostru din Ardeal”.

Docu-drama, realizată de Radu Găină în 2006, merge pe urmele voievodului Transilvaniei şi călugărului franciscan în Belgrad, Illok, Veneția, Milano, Roma, Capestrano, Praga, Hunedoara sau Alba Iulia. „Iancu de Hunedoara e prototipul eroului desprins parcă din romanele cavalerești. Academicianul Camil Mureşan sublinia, în monografia pe care i-a dedicat-o, că Iancu a sfârșit așa cum a trăit, pe un câmp de luptă în care se mai simțea încă tumultul încleștării.

Nu știu de ce, dar încă din copilărie mi l-am imaginat pe Iancu de Hunedoara în ipostaza lui Cid sau Roland, eroii Evului Mediu timpuriu în Apusul Europei. Câteva secole mai târziu, eroul de la Belgrad și-a asumat întreaga existență cu idealurile și comandamentele cruciadei târzii antiotomane. S-a întâlnit aici cu personalitatea lui Ioan de Capestrano, călugăr franciscan, care înțelegea importanța aceste abnegații. Dealtfel, el a relevat cel mai bine ce a însemnat Iancu de Hunedoara pentru destinul Europei și al lumii”, spune Radu Găină, realizatorul materialului.

Invitaţi speciali sunt regretatul istoric Camil Mureşan şi acad. Ioan Aurel Pop, iar printre specialiştii consultaţi pentru realizarea filmului se mai numără istoricii Iulian Damian, Ștefan Damian, Dan Mureșan şi arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, I.P.S Gyorgy Jakubinyi.

De asemenea, reconstituirile de epocă au fost realizate la castelul de la Hunedoara cu actorii Mihai Radu Baranga, Richard Bovnoczki, Nicolae Nastasia, Georgeta Marin. Director de imagine a fost Mihai Adrian Buzura.

„Am pornit pe urmele lui Iancu de Hunedoara și Ioan de Capestrano, convins fiind că acest tip de discurs filmic e necesar și restaurator pentru idealurile omului dintotdeauna. E o poveste despre sacrificiu și ţesătura specifică de contradicții în care a viețuit omul medieval”, adaugă Radu Găină.

7:50 Documentar 360°GEO

* Nomazii din Kârgâzstan (Nomades du Kirghizstan, Franţa-Germania, 2009) Redifuzare

*Cu piscuri atingând peste 7.000 de metri, masivul Tian Shan marchează frontiera dintre China şi Kârgâzstan. De câţiva ani, din cauza accelerării topirii gheţarilor, păstorii semi-nomazi care îşi urcă primăvara turmele pe păşunile alpine au tot mai multe probleme la traversarea cursurilor de apă, transformate în torenţi.

Realizator: Wolfgang Mertin

Redactor: Corina Feleagă

8:45 Teleshopping

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2