loader
Foto

Hermann Oberth, evadare de pe Terra

Sâmbătă, 4 aprilie,  aţi urmărit un documentar despre Hermann Oberth, cercetătorul născut la Sibiu, considerat părintele astronauticii şi inventatorul tehnicii rachetelor pe plan mondial. De la ora 21:00, la TVR Internaţional.

 

Emisiunea este disponibilă online pe TVR+.

Considerat pe drept cuvânt tatăl astronauticii și inventatorul tehnicii rachetelor pe plan mondial, Hermann Oberth s-a născut într-o familie de sași transilvăneni pe 25 iunie 1894 la Sibiu. În 1917 deja concepuse modelul unei rachete propulsată de etanol și oxigen. Studiind mai întâi medicina, și-a început în anul 1919 studiile de fizică la Universitatea Tehnică de la Cluj.

Prima sa teză de doctorat - Racheta spre spațiile planetare (Die Rakete zu den Planetenräumen) - a fost prezentată în anul 1922 la Universitatea de la Heidelber, însă a fost refuzată deoarece nu exista niciun expert s-o evalueze.  În final, teza a fost acceptată ca lucrare de diplomă la Cluj, unde Oberth a trecut examenul de stat în 1923. În 1929 a fost publicată cea de-a doua lucrare a sa, de asemenea revoluționară, intitulată Căi spre aeronautică (Wege zurRaumschiffahrt). (Este interesant de remarcat faptul că ideea unei rachete propulsate de gaz lichid fusese elaborată tot la Sibiu, în secolul al XVI-lea, de către Conrad Haas.)

Cercetările lui Hermann Oberth au format baza investigațiilor întreprinse de către o serie de specialiști germani în tehnica rachetelor și a astronauticii, printre ei și cunoscutul Wernher von Braun, cu care Oberth a colaborat în anul 1929. Între anii 1941 și 1943, Oberth a lucrat la stația de testare a rachetelor armatei germane de la Peenemünde, unde a fost elaborată racheta V2, fără însă să fie implicat direct în proiectarea rachetei.

Atât tehnica rachetelor din Uniunea Sovietică, cât și din Statele Unite ale Americii se bazează pe cercetarea întreprinsă de Hermann Oberth cu mult timp înainte de realizarea practică a acestor tehnici. Între 1955 și 1958, dând curs unei invitații din partea lui  Wernher von Braun, Oberth a lucrat la centrul de dezvoltare a tehnicii rachetelor la Huntsville, Alabama, SUA.

„Documentarul «Hermann Oberth, evadare de pe Terra» prezintă viaţa şi sucesele savantului sas, considerat «părintele astronauticii» . S-a filmat în Transilvania, în cele trei oraşe legate de naşterea şi activitatea profesorului: Sibiu, Sighişoara şi Mediaş. De asemenea s-a filmat în oraşul german Feucht unde a trăit şi a murit, la fosta bază militară de la Peenemünde de lângă Marea Baltică şi la Centrul Spaţial European de la Darmstadt. În afară de viaţa şi principalele realizări ale lui Oberth, aducem informaţii noi legate de activitatea sa împreună cu Wernher von Braun la Peenemunde, în Germania, la Huntsville, (Alabama, SUA) în dezvoltarea programului spaţial american. A fost martor ocular  la Cape Kennedy în ziua de 16 iulie 1969. Lansarea rachetei SATURN V cu echipaj uman şi la succesul misiunii Apollo 11”, spune Cristian Amza, realizatorul TVR al documentarului.

Scenariul filmului este semnat de cercetătoarea şi analistul politic Anneli Ute Gabanyi. Pe parcursul documentarului, ea a prezentat de la Berlin şi Peenemünde reuşitele profesionale ale lui Oberth şi ale discipolului său, Wernher von Braun.

În documentar au apărut dr.Margrit von Braun de la Universitatea Idaho (SUA), fiica lui Wernher von Braun. en. mr.(r) cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu, prof. Reiner Kresken, Darmstadt-Centrul Spaţial European, Robert Adams, vicepreşedinte Muzeului Spaţial „Hermann Oberth” din Feucht, prof. Philipp Aumann, curatorul Muzeului istoric-tehnic de la Peenemunde, Karlheinz Rohrwiild, directorul Muzeului Spaţial „Hermann Oberth” din Feucht şi rectorul Ioan Bondrea de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu .

Hermann Oberth a fost, pe lângă rusul Kontantin Tiolkovski şi americanul Robert Goddard, unul dintre cei trei părinţi fondatori ai ştiinţei rachetelor şi astronauticii.

Echipa care a lucrat la documentarul Hermann Oberth, evadare de pe Terra este formată din realizatorul Cristian Amza, producătorul Filaret Acatrinei, scenarista dr. Anneli Ute Gabanyi.

19:05 Comisarul Rex

Serial * Comisarul Rex (REX-Italia, Austria, 2008-2014)

*Episodul 71

Cu: Kaspar Capparoni, Fabio Ferri, Pilar Abella

*Serial poliţist. O anchetă îl poartă pe comisarul italian Lorenzo Fabbri la Viena, unde întâmplarea i-l scoate în cale pe câinele poliţist Rex, care urmează să fie retras din activitate. Dar perseverentul patruped nu se lasă „scos la pensie”, ci îl ajută pe Fabbri să rezolve un caz complicat de crimă, dovedindu-se un partener de încredere. Ataşându-se de inteligentul animal, comisarul îl ia cu el la Roma, unde cariera lui Rex va continua cu succes timp de mulţi ani. Intuitiv, curajos şi loial, Rex va fi sprijinul de nădejde şi prietenul cel mai bun al comisarului Fabbri şi, apoi, al altor poliţişti cu care va lucra la cazuri palpitante şi periculoase.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun, Bogdan Stănescu

20:00 Immenhof: aventuri dintr-o vară

Film* Immenhof: aventuri dintr-o vară (Immenhof-das abenteuer eines sommers-Germania, 2019)

Regia: Sharon von Wietersheim

Cu: Leia Holtwick, Laura Berlin, Ella Paffgen

*Film de aventuri, family. După moartea tatălui lor, cele trei surori Jansen preiau conducerea hergheliei Immenhof şi încearcă să ducă mai departe preţioasa moştenire. Charly, cea mai mare dintre fete, are 23 de ani şi trebuie să le poarte de grijă şi surorilor ei Lou şi Emmie. Problemele financiare nu întârzie să apară, dar devotamentul tinerelor faţă de fermă şi talentul lui Lou, o adevărată îmblânzitoare de cai, vor reuşi să le scoată din necaz.

Redactor: Laura Bălan

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2