loader
Foto

Galerie foto

Grigore Leşe: Artistul trebuie să trezească spiritul, să emoționeze

Care-i menirea unui artist? Cum îşi duce misiunea – „scopul este de-a atinge inima” – mai departe? Am aflat duminică, 8 mai, la „Drumul lui Leşe”, alături de Ştefan Bănică Jr şi grupul Blue Noise. De la 18:30, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Grigore Leşe

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Vocea ca suport sonor al vorbirii, al comunicării, a fascinat încă din cele mai vechi timpuri. Oamenii au încercat să-i explice geneza, uneori mitic, alteori metafizic şi-abia începând cu perioada Renaşterii-științific. Cu toate acestea, vocea cântată, atunci când tulbură și emoționează, este în continuare atribuită harului divin.

Scopul cântărețului este de a atinge inima, de a evada, dând frâu liber imaginației. Prin muzică, el încearcă să re-creeze timpul și lumea. Împlinește muzica pentru a ne dezmierda sufletul și pentru a-l scăpa de prăvălirea în nimicul de fiecare zi. Artistul trebuie să trezească spiritul, să emoționeze. De aceea se spune că horea, cântecul, nu stă în orice trup și nici în orice suflet. Nu se cuibărește oriunde. „Este la noi o vorbă: cântă după inima ta, nu după inima altuia. Să vedem cum este inima invitatului nostru de astăzi, Ștefan Bănică”, spune Grigore Leşe, realizatorul emisiunii.

Despre emisiune

„Drumul lui Leşe” este invitaţia de a parcurge, timp de o oră, o călătorie iniţiatică, de redescoperire şi reevaluare a dimensiunii noastre identitare. Grigore Leşe încearcă, în fiecare ediţie, să prezinte România profundă, adevărată, conectată la sensibilitatea, formulele de expresie şi comunicare ale secolului 21. Astfel, Leşe devine în această emisiune un liant al lumii tradiţionale cu lumea urbană, modernă, fiind deopotriva gazdă, actor, spectator, dirijor şi mentor. Conectând ruralul cu urbanul, trecutul cu viitorul, lumea reala cu cea virtuală, „Drumul lui Leşe” încearcă să descopere şi să arate acea Românie tulburătoare care vrăjeşte şi inspiră pe cei ce ajung să o cunoască.

Emisiunea este o coproducţie TVR cu Asociaţia Culturală Grigore Leşe.

22:00 Educatia la putere

Sezon Nou

*Ne-am pierdut încrederea în educatie? Educatia a ajuns un domeniu al extremelor? Ne confruntăm cu lipsa de educatie sau cu negarea ei? Aceste întrebări vor fi puse în dezbatere, de marti până vineri de la ora 16:00. Monica Ghiurco va media, cea mai curajoasă dezbatere a momentului. Profesori, elevi, părinti, psihologi, specialisti si strategi sunt invitati să îsi spună părerea șsi să vă propună solutii pentru cele mai grele probleme din sfera educatiei. Vom crea împreună o platformă de susţinere a discuţiilor constructive, cu profesionalim si maturitate.

Realizator șsi moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco șsi Monica Colceriu.

23:25 Micuţa toboşăreasă

Serial* Micuţa toboşăreasă (The little drummer girl-Regatul Unit, SUA, 2018)

*ep.1/8

Regia: Park Chan-wook

Cu: Florence Pugh, Alexander Skarsgard, Michael Shannon

*Thriller-adaptare a romanului omonim de John le Carré. În 1979, o bombă ascunsă într-o valiză explodează în casa unui diplomat israelian din Germania de Vest. Este doar unul dintr-o serie de atentate orchestrate de un palestinian misterios, care devine ţinta numărul unu a agenţilor Mossad. Pentru a se infiltra în reţeaua teroristă palestiniană, israelienii o racolează pe Charlie Ross, o tânără actriţă engleză, idealistă şi cam inconştientă, propunându-i "rolul vieţii ei, în teatrul realităţii". Acceptând, fata se trezeşte implicată într-o periculoasă operaţiune de spionaj internaţional, din care nu ştie dacă va scăpa cu viaţă.

*

Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

 
Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3 | VIDEO

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

 

#tvr2