loader
Foto

Gabriela, tânăra care luptă pentru drepturile oamenilor nevăzători

Echipa emisiunii a ajuns la Focşani pentru a afla care este cheia succesului pentru tânăra al cărui scop în viaţă este „să îi ajute pe alţii să-şi realizeze visele”.

 

EMA PENDIUC
Drumul succesului

Ediția de sâmbătă 14 decembrie este disponibilă online pe TVR+

Sâmbătă, 14 decembrie, de la ora 11.30, la emisiunea „Drumul Succesului”, ați cunoscut-o pe Gabriela Dima. Este absolventă de sociologie şi asistenţă socială şi a ales oraşul său natal pentru a pune în aplicare toate cunoştinţele dobândite în timpul studiilor.

O bună perioadă a lucrat la stat, la Direcţia Generală şi Asistenţă Socială pentru Protecţia Copilului, iar prin progamul de reintegrare al tinerilor cu dizabilităţi pe care l-a coordonat a lăsat „urme pozitive” şi rezultate incredibile pentru un sistem public de protecţie socială. A  ales apoi mediul nonguvernamental pentru a-şi exprima prin fapte - şi nu prin cuvinte şi strategii deşarte - opinia sa fermă că orice provocare îţi scoate viaţa în cale, dacă ai un vis şi crezi în el, îl vei realiza.

„Povestea din spatele zâmbetului şi genialităţii Gabrielei este total neaşteptată. Mi-a răspuns nonşalant că este una dintre cele mai norocoase persoane din lume pentru că are tot ce-şi doreşte şi şi-a realizat toate visele în viaţă”, spune Ema Pendiuc, gazda emisiunii, despre întâlnirea cu Gabriela Dima.

Proiectul la care lucrează acum şi pentru care este recunoscută şi iubită de mii de oameni este întreprinderea socială Cartea Călătoare, prin care face producţie de carte audio în sistem Daisy pentru persoanele cu probleme de vedere.  A pregătit cu minuţiozitate planul de afaceri al acestui proiect şi s-a instruit timp de câteva luni în domeniul economiei sociale prin intermediul cursurilor  de la Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

Ema Pendiuc recunoaşte că este unul dintre tinerii care a impresionat-o cel mai mult de-a lungul timpului. La 3 ani, Gabriela a rămas paralizată, iar la 12 ani a constatat că nu ştie să se joace cu păpuşile, fiindcă, de fapt, toată copilăria şi-a petrecut-o singură, departe de casă, într-un centru de recuperare. „Adică, «într-o junglă» , ca să folosesc cuvintele ei. Şi cu toate acestea, demnitate mai mare, forţă şi optimism adunate la un loc într-o singură persoană, vă spun sincer, că n-am întâlnit până la ea”, continuă Ema.

12:30 Cum vă merge ?

Sezon Nou

Producător: Cătălin Heson

13:00 Azi pentru maine

Sezon Nou

* Sistemul scolar românesc îsi caută de 30 de ani o identitate. Reforme peste reforme, modificări de reforme, reveniri, experimente, încercări. S-au făcut studii mai mult s-au mai putin serioase, s-au încercat tot felul de solutii.

În realitate, sistemul de învătământ mosteneste în bună măsură zestrea celor 45 de ani de comunism. Elitele sale au fost atunci eliminate. Au rămas profesori buni peste tot, au existat în continuare si scoli mai bune, si licee, șsi universităti, dar toate acestea functionau mai degrabă inertial, nicidecum ca o consecintă a unor politici coerente si care să încurajeze performanta. Profesorii șsi părintii de astăzi sunt în mare măsură elevii de atunci, cei care culegeau recoltele, care învătau cu suplinitori de multe ori fără bacalaureat, în frig si/sau la lumânare.

*Episodul 2

Realizator Constantin Lupescu

Producător Alexandru Munteanu

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2