loader
Foto

Fundata, moştenirea deportaţilor

Serialul-documentar „Deportaţii” a continuat sâmbătă, 2 aprilie, cu un nou episod, realizat de Dan Micu. De la ora 13:00, la TVR 2 şi TVR+ am ajuns la Fundata, un sat din judeţul Ialomiţa, care stă mărturie în faţa deportărilor forţate.

 

Deportaţii

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

La scurtă vreme dupa încetarea, din anul 1955, a pedepsei cu deportarea în Câmpia Bărăganului, urmată de eliberarea şi întoarcerea acasă a celor pedepsiţi, casele din pământ bătut şi chirpici, rămase în urmă şi repede cotropite de ruină, creau un spectacol dezolant în cele 18 colonii de muncă forţată, înfiinţate ca localităţi noi pe langă satele deja existente.

Regimul comunist, responsabilul de situaţie, a găsit soluţii rapide de a şterge de pe obrazul României această adevărată pată, începând să radă de pe faţa pamântului satele deportaţilor şi făcând să dispară, astfel, dovezile incriminatorii, de sub ochii opiniei publice interne şi internaţionale.

Într-un singur loc a întâmpinat, însă, rezistenţa oamenilor. La Fundata. Transformarea fostului lagăr de muncă într-o localitate care se regăseşte azi pe harta Romaniei reprezintă victoria şi, totodată, revanşa locuitorilor din Fundata asupra autorităţilor care i-au condamnat la deportare.

Realizator Dan Micu

Producator dr. Filaret Acatrinei

Photo credit: Epoch-Times

***

În 1951, au fost deportaţi peste 45.000 de oameni din Banat, pentru a popula regiunea aridă a Bărăganului. Printre aceştia s-au aflat chiaburii, ţărani înstăriţi, duşmani ai regimului, industriaşi şi alţi etnici maghiari, basarabeni sau macedoneni. A fost a doua mare schimbare demografică făcută în România, iar comuniştii au reuşit atunci să facă, din „propritate, un delict”.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

 

 

10:00 Mic dejun cu un campion

Sezon Nou

* Invitat: acad. Maya Simionescu-biolog, cercetător șstiintific, co-fondator si director al Institutului de Biologie si Patologie Celulară ’’Nicolae Simionescu’’ din Bucuresti, fondator şi preşedinte al Societătii Române de Biologie Celulară, membru titular şi vicepreședinte al Academiei Române.

’’Mai mult învăţăm din eşecuri decât din succese. Nu trebuie să fim dezamăgiţi. Trebuie să mergem mereu pe drumul nostru’’ afirmă cu convingere doamna academician Maya Simionescu. După şaizeci de ani de carieră, conform clasamentului Standford din 2023, doamna academician Maya Simionescu se înscrie în acel procent subţire, de doar 2% dintre cercetătorii modiali cei mai citaţi la ora actuală pentru rezultatele ştiinţifice referitoare la biologia celulară. Miile de lucrări publicate în presa de specialitate cea mai bine cotată în lume, lucrările ştiinţifice de referinţă, participările la seminariile şi simpozioanele interne şi internaţionale, activitatea din cadrul Academiei Române, descoperirile esenţiale în domeniul medicinei regenerative, a celulelor stem, a patologiei celulare, a sistemului imunitar-toate, contureză profilul unei personalităţi excepţionale, dublate de forţa, eleganţa, frumuseţea şi inteligenţa unei femei care este, cu siguranţă un model de urmat.

Moderator: Daniela Zeca Buzura

Producător: Ileana Ploscaru Panait

11:00 D’ale lu’ Mitică (R)

Scenariu: Cristian Vlad

Reporter: Marian Marin

Producător: Liliana Vlad

(Reluare)
 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2