loader
Foto

Galerie foto

„Fuga din infern”, noul episod al seriei de documentare „Dreptul la memorie”

De la rezistenţa din munţi şi până la traversarea ilegală a Dunării, „Dreptul la memorie” a prezentat vineri, 29 mai, poveştile celor care au încercat să scape de regimul comunist. De la ora 19:00, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

CONSTANTIN LUPESCU
Dreptul la memorie

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

În fața agresivității regimului a existat o formă de reacție: refugiul sau fuga. Dacă în primii ani au fost oameni care au reușit să fugă din țară, alții au ales calea munților, pentru a lupta cu arma în mână, sperând la un ajutor extern. Treptat, cei din munți vor fi prinși.

Pe versantul nordic al Munților Făgăraș a activat grupul „Carpatinilor Făgărășeni”, condus de Ion Gavrilă Ogoranu. Torturând populația satelor din regiune, Securitatea a reușit până în 1956 să destrame grupul. Ultimii partizani au fost prinși în urma unei înscenări prin care li s-a promis fuga din țară.

Dorința de a emigra a crescut odată cu timpul. În tot blocul răsăritean din ce în ce mai mulți fugari asaltează granițele de vest. Cu cât regimul era mai bine instalat și mai greu de crezut că va fi înlăturat, cu atât nevoia de libertate creștea. Numărul celor care visau să fugă din lagărul numit România a crescut constant până în 1989. Cea mai uzitată cale era Iugoslavia. Grănicerii erau instruiți să tragă fără somație. Asemenea Zidului Berlinului, Dunărea atrăgea anual sute de fugari.

Scriitorul Daniel Vighi a trăit experiența chiar pe granița de Vest, ca militar în termen. Brândușa Armanca a cercetat fenomenul emigrației. Nu există date statistice exacte ale tentativelor de fugi din țară. Sute de români au murit pe graniță. Mulți dintre ei își dorm somnul de veci în cimitirtele de pe malul sârbesc al Dunării.

**
Despre Dreptul la memorie – Argumente pentru un Muzeu al Comunismului”

Din 8 mai 2015, TVR2 și IICCMER lansează proiectul „Dreptul la memorie”, un serial-documentar care prezintă argumentele înfiinţării unui Muzeu al Comunismului la București. În fiecare vineri, de la ora 19:00. Fiecare episod va fi dedicat unei perioade şi problematici, specifice perioadei comuniste prin care naratorul Constantin Lupescu invită publicul la meditarea asupra necesităţii unui muzeu al comunismului.

Invitaţia va fi făcută pe două paliere: donaţii de obiecte, documente, fotografii etc. (în imagine, croll, mediu on line şi fillere), concurs de idei și sugestii despre ce ar trebui să conțină un muzeu al comunismului din România.

Serialul-documentar „Dreptul la memorie” va avea şapte episoade, plus unul final, în care echipa TVR&IICCMER va organiza un talk-show. De-a lungul celor opt săptămâni, telespectatorii vor asculta poveşti ale unor martori-cheie, opiniile specialiştilor şi vor urmări reportajele realizate de echipa Televiziunii Românii. Printre tematicele abordate în campanie se numără: „GÂNDIREA ARESTATĂ”, „ISTORII LA RĂSCRUCE” sau „ŞASE POVEŞTI DIN COMUNISM”.

9:00 Puternici, impreuna (R)

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(Reluare)

10:00 Teleshopping

 
Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care cântăm, ne distrăm și ne ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

Ecranizarea din 2019 a romanului „Numele trandafirului

Miniseria „Numele trandafirului" este difuzată în premieră, în patru părți, pe TVR2. Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 22.00, este programată a ...

 

#tvr2