loader
Foto

Frumuseţea naturii, în documentarele 360°Geo, difuzate la TVR 2 şi TVR HD

De luni până vineri, de la ora 14.00, descoperim: paradisul din insulele Cook, deşertul Taukum şi binefacerile laptelui de cămilă, aflăm despre traficul de ţestoase angnoka, îi cunoaştem pe protectorii coralilor din Filipine şi urcăm pe Mont Blanc.

 

Luni, 22 iulie puteţi revedea, pe TVR 2 şi TVR HD, un documentar din seria 360° Geo despre  “Insulele Cook – bine aţi venit în paradis !” (Les iles Cook – bienvenue au Paradis !, Franţa-Germania,2016) Realizator: Bettina Pohlmann.

Aflate în mijlocul Oceanului Pacific, Insulele Cook sunt considerate de mulţi drept cel mai frumos arhipelag al planetei. Aici, femeile poartă ghirlande din flori, aerul răsună de cântecul ukulelelor, şi nuanţele de turcoaz ale cerului şi mării îţi taie răsuflarea.

În Rarotonga,musafirii sunt întâmpinaţi cu urarea: „Bine aţi venit în Paradis !”. Din păcate, acest colţ de Rai terestru este ameninţat de consecinţele schimbărilor climatice…

(w882) insulele C

Marţi, 23 iulie aflăm despre binefacerile laptelui de cămilă în reportajul “Laptele de cămilă – leacul din Kazahstan” (Kasakhstan, les bienfaits du lait de chamelle, Franţa-Germania, 2014). Realizator: Wolfgang Mertin

Deşertul Taukum din sudul Kazahstanului este un habitat ideal pentru creşterea cămilelor, ocupaţie ce devine tot mai importantă pentru economia ţării. Dintotdeauna, oamenii au supravieţuit în deşert datorită laptelui de cămilă, ce s-a dovedit a avea o ridicată valoare nutritivă.

De mai multe generaţii, populaţiile nomade au găsit o metodă de a conserva acest lapte lungi perioade de timp. Ei adaugă bacterii lactice speciale şi obţin « Schubat », o băutură uşor acidulată şi foarte apreciată, care nu numai că răcoreşte, dar are şi multiple beneficii terapeutice.

Miercuri, 23 iulie este difuzat reportajul “Madagascar- traficul cu ţestoase Angonoka” (Madagascar - Le trafic des tortues Angonoka, Franţa-Germania, 2014). Realizator: Bernhard Rübe.

Specia de broaşte ţestoase plug – numite de malgaşi Angonoka – este foarte elegantă, cu o carapace aurie în formă de dom. Ele ating lesne vârste de peste 100 de ani şi pot fi găsite în sălbăticie doar în nord-vestul Madagascarului, în Parcul Naţional Baly Bay.

Este visul oricărui colecţionar de reptile să aibă una vie în colecţie. În Asia, la mare preţ este carapacea lor, care este măcinată şi transformată într-o pulbere despre care se crede că ar avea proprietăţi afrodisiace.

(w882) ţestoasa

Joi, 24 iulie ne aflăm în “Compania ghizilor de la Chamonix” (La compagnie des guides de Chamonix Mont-Blanc, Franţa-Germania, 2015). Realizator: Friederike Schlumbom.

Plimbare pe înălţimi cu unii dintre membrii renumitei Companii a Ghizilor de la Chamonix, care însoţesc alpiniştii pe cel mai înalt vârf din Europa occidentală – Mont Blanc. Pentru a deveni membri ai Companiei, înfiinţată în anul 1821, candidaţii sunt foarte atent selecţionaţi pentru a urma un curs de formare ce durează cinci ani.

Şi acum, la peste 230 de ani de la prima ascensiune atestată, Mont Blanc, cu o înălţime de 4.810 metri, continuă să fascineze alpiniştii din lumea întreagă. În fiecare an, o mie de persoane încearcă să-l escaladeze, din păcate uneori cu preţul propriei vieţi. Crevasele, capriciile vremii, avalanşele, dar şi tendinţa căţărătorilor de a subestima riscurile se pot dovedi fatale.

Vineri, 25 iulie, urmărim documentarul “Filipine -  protectorii coralilor” (Philippines, un atoll sous haute protection, Franţa-Germania, 2014) pentru a afla ce se întâmplă cu recifurile de corali. Realizator: Ines Possemeyer

Tubbataha, din arhipelagul Filipine, este considerată una dintre cele mai spectaculoase zone pentru scufundări din lume. Tot în aceste ape îşi au sălaş peste 600 de specii de peşti şi jumătate din speciile de coral cunoscute. Totodată, multe păsări cuibăresc în micuţele insule.

Acest refugiu a fost permanent apărat din cel mai îndepărtat post de pază din lume, aflat de 150 de kilometri de ţărm. De aici, nouă oameni veghează unul dintre recifuri care adăposteşte cel mai mare număr de specii, Atolul Tubbataha. Din cauza izolării, doar rechinii sunt musafirii lor obişnuiţi. Din când în cînd, Angelique Songco, Directorul Parcurilor Naţionale, vine în câte o inspecţie.

15:00 Rivalii

Sezon Nou

* Tema: ,, PĂRINTI SEVERI sau PĂRINTI PERMISIVI?”

Invitati: Matei Stanculescu, AdrianCuculis, Sanda Ladosi, Romica Tociu, Roxana Ciuhulescu, Roxana Goga (dir. adj. Colegiul Spiru Haret), Catalin Botezatu (prin Skype).

Momentele artisitice sunt sustinute de Sanda Ladosi, Liviu Marin, Daniela Bejan

Producator: Marina Almasan,

Organizator productie: Laurentiu Baciu

Colaboratori: Costin Teodorescu si Raluca Tudor

Prezentatori: Marina Almasan si Dan Helciug

Jurnalisti: Mirela Vasile, Andreea Baciu

Realizatori: Marina Almasan, Adrian Banuta

Regizor artistic: Dan Manoliu

Coproducator: Astra dell Arte

17:00 Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală

*O istorie care nu se învată la scoală Redifuzare

*Caractere

Într-o lume deformată, mutilată moral de un regim politic criminal, au existat oameni care au reusit să-si păstreze demnitatea, refuzând orice formă de compromis. De cele mai multe ori această verticalitate morală a fost pedepsită cu ani grei de închisoare. Această serie reuneste figuri emblematice ale rezistentei anticomuniste românesti.

* Iuliu Hossu-A biruit Dreptatea

Tânărul episcop greco-catolic cu un rol determinant în Unirea de la 1 Decembrie a fost condamnat pentru credința sa. Numit cardinal „in pectore”, Iuliu Hossu a trăit până la sfârșitul zilelor sale în stare de arest. Simpla sa apariție între credincioși era văzută de regimul comunist ca un pericol.

Un film de Lucia Hossu Longin

Redactor: Doina Teodoru

Producător: Alexandru Munteanu

Un film de Lucia Hossu Longin

O coproducţie TVR-APTR

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2