loader
Foto

Jean Gabin în "French Cancan", o capodoperă cinematografică

Filmul (1955), scris și regizat de Jean Renoir, este un omagiu adus muzicii populare pariziene din secolul al XIX-lea şi spune povestea romantică a celebrului local Moulin Rouge. Sâmbătă, 7 septembrie, la TVR3 și online exclusiv pe TVR+, de la ora 20.00.

 

“French Cancan” marchează întoarcerea regizorului la cinematografia franceză, după un exil început în 1940, iar din punct de vedere vizual, regizorul evocă în lumea cinematografică picturile impresioniştilor Edgar Degas, dar şi ale tatălui său, Pierre-Auguste Renoir. În rolurile principale îi vom recunoaste pe Jean Gabin, unul dintre cei mai apreciaţi actori europeni, Françoise Arnoul şi María Félix.

(w882)

În Parisul anilor 1890, Henri Danglard (Jean Gabin), proprietarul unei moderne cafenele “Le Paravent Chinois”, antreprenor de teatru, producător, director şi impresar, dar şi un vizionar în lumea spectacolului, ajunge în Montmarte alături de prietena lui, Lola (María Félix), o frumoasă dansatoare. Acolo, cancanul era încă la modă. Convins că vechiul dans al clasei muncitoare va revigora afacerea sa, care se afla în pragul falimentului, şi va distra high-life-ul parizian, Henri Danglard o angajează ca dansatoare pe Nini (Françoise Arnoul), o fostă spălătoreasă. Aşa se naşte un nou spaţiu de divertisment: Moulin Rouge.

“French Cancan” nu este o simplă reconstituire istorică a fondării celebrului local Moulin Rouge, ci un adevărat spectacol cu muzică, dans și culoare. În revista Arts, cineastul François Truffaut spunea că este “o piatră de hotar în istoria culorii cinematografiei”. "Fiecare scenă este o animaţie în mișcare, iar clasa de dans a lui Madame Guibole ne amintește de o schiță de Degas ".

“French Cancan” a primit Grand Prix de Academie du Cinéma în anul 1956, iar criticul de film Roger Ebert, câștigător al Premiului Pulitzer, l-a inclus pe lista “Great Movies”.

(w882)

1:45 Ora de ştiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)

2:30 E vremea ta! (R)

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii.

Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache

Producători : Raluca Brumariu

(Reluare)
 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2