loader
Foto

“Fram”, la TVR 3. Un serial ca o lecţie de viaţă

Din 11 iulie, luni-sâmbătă, de la ora 10.00, TVR 3 vă propune să revedeți  serialul “Fram, ursul polar”, ecranizare a romanului  de Cezar Petrescu.

 

Pentru generaţii de români, nuvela „Fram, ursul polar” de Cezar Petrescu se numără printre cele mai frumoase poveşti ale copilărie. Poate tocmai din acest motiv, în urmă cu aproape patru decenii, în 1983, regizoarea Elisabeta Bostan aducea pe micul ecran istoria plină de emoție a ursului polar Fram, într-un serial ca o lecţie de viaţă pentru copii şi adolescenţi.

În rolurile principale îi puteți revedea pe actorii Octavian Cotescu, Carmen Galin, Adrian Vîlcu, Gina Patrichi, Ioseffini, Aurel Giurumia, George Mihaita,Violeta Andrei, Dem Radulescu. Producţiile inspirate din lumea circului (două lungmetraje, „Saltimbancii“ şi „Un saltimbanc la Polul Nord“ şi serialul de televiziune „Fram“) i-au adus regizoarei Elisabeta Bostan numeroase aprecieri în țară și în străinătate.

(w882) ee4

Fram este un urs polar cu care familia de circari Marceloni, soţii Lisette și Cezar Marceloni, împreună cu copiii lor Fanny și Geo, se întorc dintr-un turneu de la Sankt Petersburg. După moartea Lisettei, cei trei Marceloni încearcă să îl dreseze pe Fram. Acţiunea filmului se petrece la începutul secolului XX, în Iaşi.

(w882)

Filmările realizate în colaborare cu „Mosfilm“ au fost extrem de complicate, mai ales că au fost utilizați nu mai puțin de șapte urși albi adulți și un pui, adus tocmai din Insula Vranghel din Oceanul Arctic. Ca fapt inedit, ursul care a apărut cel mai des pe ecran era de fapt o ursoaică, Devoșka.

(w882) cvb

„A fost un urs mic, care apare în unele secvențe foarte drăguțe, dar destul de primejdioase, aș zice, dacă mă uit la ele cu mintea de astăzi. Şi a mai fost o dresură de urși, cei mari erau șapte. Trupa Denisenko. Fiecare știa să facă altceva. Urșii erau vedetele Circului din Moscova, ca să-i putem avea la filmări s-a făcut un contract cu Circul de Stat, iar urșii au jucat timp de o stagiune în manejul de la București. Cam așa funcționau lucrurile la vremea respectivă“, afirmă actorul Adrian Vîlcu, interpretul lui Geo, într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“.

 

17:00 Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală

*O istorie care nu se învată la scoală Redifuzare

*Caractere

Într-o lume deformată, mutilată moral de un regim politic criminal, au existat oameni care au reusit să-si păstreze demnitatea, refuzând orice formă de compromis. De cele mai multe ori această verticalitate morală a fost pedepsită cu ani grei de închisoare. Această serie reuneste figuri emblematice ale rezistentei anticomuniste românesti.

* Iuliu Hossu-A biruit Dreptatea

Tânărul episcop greco-catolic cu un rol determinant în Unirea de la 1 Decembrie a fost condamnat pentru credința sa. Numit cardinal „in pectore”, Iuliu Hossu a trăit până la sfârșitul zilelor sale în stare de arest. Simpla sa apariție între credincioși era văzută de regimul comunist ca un pericol.

Un film de Lucia Hossu Longin

Redactor: Doina Teodoru

Producător: Alexandru Munteanu

Un film de Lucia Hossu Longin

O coproducţie TVR-APTR

18:00 Ora de ştiri

(+ Sport )

Transmisiune directă

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2