loader
Foto

Filmele Hollywoodului de aur se văd în fiecare zi la TVR 2

De luni până vineri, la ora 16:10, vă întâlniţi cu filmele şi actorii care au transformat cinematografia în a şaptea artă. În această săptămână, la TVR 2 vă aşteptăm cu Harry Carey, Gary Cooper sau Marlene Dietrich.

 

Luni, 27 iulie, ora 16:10: Lege şi ordine (Law and order, SUA, 1932)

Îndreptându-se spre vest, fostul om al legii Frame Johnson şi trei prieteni ai săi ajung în Tombstone, un oraş în care legea o fac fraţii Northrup. Cunoscându-i faima, consiliul orăşenesc decide să-i ofere postul de şerif, dar Johnson nu acceptă insigna decât după ce se convinge de ticăloşia celor trei fraţi.

Filmul regizat de Edward L. Cahn este considerat unul dintre cele mai bune western-uri timpurii din cinematografia americană.  Walter Huston, (tatăl cunoscutului regizor John Huston şi viitorul bunic al actriţei Anjelica Huston) actorul care îl joacă pe Frame Johnson, s-a bucurat de foarte mult succes mai ales în perioada pre-code a cinematografiei americane (o perioadă în care nu exista niciun organism care să verifice şi cenzureze filmele).

Marţi, 28 iulie, ora 16:10: Omul invizibil (The invisible man, SUA, 1933)

Un străin misterios, cu faţa acoperită de bandaje şi cu ochelari fumurii la ochi, închiriază o cameră la un han din orăşelul englezesc Ipping, cerând să nu fie deranjat. Bărbatul se ascunde de ochii lumii, până în ziua în care menajera intră pe neaşteptate în camera lui şi descoperă îngrozită că ciudatul chiriaş pare să n-aibă cap! De fapt, străinul este un genial om de ştiinţă pe nume Jack Griffin (Claude Rains), care a reuşit să inventeze în laborator formula invizibilităţii corpului uman. Însă experimentul îl transformă pe Griffin într-un individ periculos şi lacom de putere.

Bazat pe romanul scriitorului H.G. Wells din 1897, „Omul invizibil” este regizat de James Whale, un titan al cinematografiei horror, el fiind şi cel care a realizat „Frankenstein” (1931), „The Old Dark House” (1932), şi „Bride of Frankenstein” (1935). La vreme respectivă, the New York Times spunea despre „Omul invizibil” că este cel mai bun film al casei Universal pictures după premiera peliculei Frankenstein, iar Institutul de Film American a inclus opera lui Whale în „100 cele mai bune filme Thriller” şi „10 cele mai bune SF”. De asemenea, Whale a primit Premiul Special la Festivalul de Film de la Veneţia.

Pentru Claude Rains, actorul de origine britanică, „Omul invizibil” a fost filmul care l-a promovat pe scena cinematografiei americane, iar de-a lungul celor 46 ani de carieră a jucat în filme clasice precum „The Adventures of Robin Hood” (1938), „Mr. Smith Goes to Washington” (1939), „The Wolf Man” (1941), „Casablanca” (1942), „Notorious” (1946).

Miercuri, 29 iulie, ora 16:10: Serenadă în trei (Design for living, SUA, 1933)

„Serenadă în trei” este o comedie, bazată pe piesa scrisă de Noel Coward. George şi Thomas, doi tineri artişti americani care locuiesc la Paris, se îndrăgostesc de aceeaşi fată: Gilda, care lucrează la o agenţie de publicitate.

Cum Gilda nu se poate hotărî pe care-l preferă, cei trei se mută împreună, păstrând relaţiile strict platonice. Însă, pe măsură ce George şi Thomas devin cunoscuţi în mediul artistic, castitatea acestui „menage a trois” începe să fie ameninţată.

Cele trei personaje principale sunt interpretate de Gary Cooper, Frederic March şi Miriam Hopkins. La lansare, filmul lui Ernst Lubitsch a avut parte de critici diverse, în timp ce unii lăudau filmul lui, alţii îl criticau pentru marile diferenţe care existau faţă de piesa originală a lui Coward.  Filmul a fost în topul vânzărilor, fiind în top 10 cele mai văzute filme ale anului 1933.

Joi, 30 iulie, ora 16:10: Supă de raţă (Duck soup, SUA, 1933)

Micul stat Freedonia, aflat într-o mare jenă financiară, împrumută o sumă enormă de bani de la o văduvă putred de bogată. Aceasta pune însă o condiţie: actualul preşedinte să fie înlocuit de Rufus T. Firefly, un tip nebun de legat. Din acel moment se dezlănţuie haosul , la care se adaugă şi decizia ţării vecine de a trimite doi spioni proşti ca noaptea, cu misiunea de a obţine informaţii secrete.

„Supă de raţă” este ultimul film în care vor apărea toţi cei patru fraţi Marx şi este şi ultimul film pe care ei l-au scos împreună cu studiourile Paramount. Într-o primă fază, „Supă de raţă” nu s-a bucurat de un mare succes în cinematografele americane, iar criticii considerau că nu se ridică la nivelul celorlalte filme Marx. În timp, opiniile s-au schimbat, iar acum e considerat un adevărat film clasic, fiind selectat de Biblioteca Congresului American  în Registrul Naţional al Filmului, pentru rolul său cultural, istoric şi estetic.

Vineri, 31 iulie, ora 16:10:  Capriciu spaniol (The devil is a woman, SUA, 1935)

În Spania, în timpul carnavalului, tânărul Antonio se îndrăgosteşte de seducătoarea Concha Perez, care joacă pe degete toţi bărbaţii. Cei doi fac planuri să plece la Paris, dar, fireşte, Concha descoperă între timp o "pradă" mai ispititoare decât Antonio.

Charles Silver, curator al Departamentului de film de la MoMA, spunea despre „Capriciu spaniol” că este o traducere în „poezie vizuală şi metaforă” a relaţiei dintre Sternberg şi Dietrich.  Actriţa mărturisea că acesta este unul dintre filmele ei favorite pe care l-au făcut împreună.

Filmul nu-i la fel de afectuos şi cald ca Maroc, nici la fel de accesibil ca The Blue Angel. „Este cel mai perfect film făcut vreodată. Precizia sa propagă o răceală, o duritate de diamant; romantismul din Maroc este transformat în introspecţie cinică şi fatalism” (Charles Silver).

18:00 Ora de ştiri

(+ Sport )

Transmisiune directă

18:50 E vremea ta!

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii.

Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache

Producători: Raluca Brumariu

 
Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care cântăm, ne distrăm și ne ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

Ecranizarea din 2019 a romanului „Numele trandafirului

Miniseria „Numele trandafirului" este difuzată în premieră, în patru părți, pe TVR2. Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 22.00, este programată a ...

 

#tvr2