loader
Foto

Balanţa

* Noaptea albă a filmului românesc

duminică, 05 noiembrie 2023
ora 03:20

 

 

România, 1992

Regia: Lucian Pintilie

Scenariul: Lucian Pintilie (după romanul lui Ion Băieșu)

Distribuția: Maia Morgenstern, Răzvan Vasilescu, Victor Rebengiuc, Dan Condurache, Dorel Vișan, Matei Alexandru

„Balanța” este o co-producție româno-franceză și a avut premiera în 1992, la Festivalul de la Cannes. Inspirat de singurul roman al scriitorului Ion Băieșu, filmul prezintă povestea unei tinere profesoare și a unui medic dintr-un spital local, care încearcă să facă față ultimelor zile ale comunismului și luptă pentru normalitate într-o Românie marcată de stereotipuri. Acțiunea are loc în anul 1988. Nela, o tânără profesoară, are grijă de tatăl ei, fost colonel în Securitate, acum pe moarte. El vrea ca trupul său să fie folosit pentru cercetări medicale, dar Universitatea refuză, din moment ce frigiderele sale sunt stricate.

Deși a studiat în Franța, Nela pleacă în provincie, la Copșa-Mică, unde a fost repartizată ca să predea la o școală. Aici îl întâlnește pe Mitică, un doctor la spitalul local, competent și totodată modest, care nu a plecat la oraș ci trăiește pentru pacienții săi. Ca și ea, Mitică nu acceptă compromisurile și e plin de visuri și optimism. Cele două personaje dau culoare satului în care-și desfășoară activitatea. Chiar dacă îi deranjează pe toți cei din jur cu atitudinea lor, cei doi vor reuși să facă față provocărilor vieții.

„Balanța” este prima producție românească restaurată în format digital 4K. Procesul de restaurare a vizat îmbunătățirea imaginii și a sunetului plus transpunerea filmului în format digital.

Pentru rolul său din „Balanța”, Maia Morgenstern a primit premiul pentru Cea mai buna actriță la Premiile Academiei Europeane de Film 1993

 

*  Acest program este interzis copiilor sub 12 ani (12).

** Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.

21:40 Drag de România mea! (R)

Drag de România mea!

​Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Producător Codruţa Prunariu

Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu

(Reluare)

23:35 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă (R)

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)

Regia: Lelio Moehr

*Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

(Reluare)

 

#tvr2