loader
Foto

Galerie foto

Film de excepție la TVR 2: „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte”

Duminică, 6 ianuarie, de la ora 20:10, TVR 2 va difuza la Filmul istoric românesc una dintre cele mai impresionante producții regizate de Sergiu Nicolaescu, cu celebrul actor Amza Pellea în rolul principal.

 

Având la bază nuvela lui Titus Popovici, „Moartea lui Ipu”, filmul din 1972 al regizorului Sergiu Nicolaescu, „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte”, se bucură de interpretarea desavârșită a lui Amza Pellea, în rolul lui Ipu, nebunul satului, iar subiectul înfățisează într-un mod necosmetizat ipocrizia și cinismul oamenilor care conduceau instituțiile statului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

(oar_w460)

Acțiunea se petrece într-un sat transilvănean în ultimele zile ale ocupației germane. Uciderea unui militar neamț face ca localnicii să fie amenințați cu execuția în masă în cazul în care nu îl vor preda pe criminal. Liderii comunității hotărăsc să-l sacrifice pe Ipu, profitând de handicapul lui mintal și îi promit în schimbul mărturiei o parcelă de teren pentru familie și o înmormântare cu fast. Nebunul satului, interpretat magistral de Amza Pellea, este prietenul cel mai bun al personajului principal, adolescentul care povestește întâmplarea, iar baiatul regăsește în nefericitul marginalizat de societate sinceritatea și inocența pierdută de adulții care îl înconjoară.

(oar_w460)

Din distribuție mai fac parte actorii Ion Besoiu, Gheorghe Dinică, Ioana Bulcă, Octavian Cotescu, Iurie Darie, Maria Clara Sebők, Ștefan Mihăilescu-Brăila iar în rolul copilului a fost ales Cristian Șofron, care avea 13 ani la momentul filmărilor.

„Atunci i-am condamnat pe toți la moarte” este considerat de critici ca fiind unul dintre cele mai bune filme regizate de Sergiu Nicolaescu. Filmările au avut loc în vara anului 1971, în Dobrogea și a fost vizionat de 2.141.942 de spectatori. Producția Studioului Cinematografic București a obținut două premii din partea ACIN, la categoriile „cel mai bun actor” și „cea mai bună coloană sonoră” și a fost rulat în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary (1972) și la The Brave New World International Film Festival de la Belgrad. Producția a mai fost propusă pentru a concura la Festivalul internațional al filmului de la Cannes”.

Într-un interviu din 1971, Sergiu Nicolaescu afirma: „Am gândit un film despre lașitatea umană și resorturile care o determină, într-o poveste având ca personaje centrale un copil de 8 ani și pe nebunul satului. În film se împleteau multe dintre amintirile copilăriei mele”.

După 40 de ani, Gérard Depardieu în rolul lui Ipu

La 40 de ani de la realizarea producției lui Sergiu Nicolaescu, nuvela „Moartea lui Ipu” a inspirat filmul „Condamnat la viață”, în regia lui Bogdan Dreyer, după un scenariu scris de regizor și de inginerul Anușavan Salamanian (colaborator constant al lui Sergiu Nicolaescu). Filmările au fost realizate în perioada 12 septembrie - 25 octombrie 2011 și au avut loc la Sighișoara, satul Saschiz din județul Mureș, București și Mogoșoaia.

Rolurile principale au fost interpretate de Gérard Depardieu (Ipu), Bogdan Iancu (băiatul), Harvey Keitel (preotul), Laura Morante (soția preotului), Gheorghe Visu (notarul), Adina Cartianu (soția notarului) și alții.

(oar_w460)

13:30 Pescar hoinar (R)

Prezintă: Ştefan Stoica şi Iulia Popescu

Producător şi realizator: Ligia Baboş

(Reluare)

14:00 Cursa prin istorie (R)

Producatori: Anca Berlogea-Boariu si Aziza Micu

Realizator Anca Berlogea-Boariu
Prezentator Adriana Irimescu
Jurnalist Stefania ȚTene

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă 27 aprilie, de la or 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2