loader
Foto

Galerie foto

Faimoasa Wiener Philharmoniker, în Concertele Festivalului Enescu

Marţi şi miercuri, urmăriţi opera Wozzeck a lui Alba Berg şi liedurile lui Wagner, alături de Orchestra Enescu, respectiv Wiener Philharmoniker. De la 23:30, la TVR 2 şi TVR+.

 

Concertele Festivalului George Enescu

Marţi, 17 mai, 23:30

În primul concert al acestei săptămâni, la TVR 2 a fost difuzat Wozzeck de Alban Berg, prima operă pe care a compus-o artistul austriac, având premiera în 1925.  Lucrarea este interpretată de Corul şi Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, cu Leo Hussain – dirijorul Orchestrei şi Iosif Ion Prunner-dirijorul corului.  Printre solişti, se numără: Michael Volle (Wozzeck – bariton), Evelyn Herlitzius  (Maria – soprană), NN (fiul Mariei), Arnold Bezuyen (Căpitanul – tenor), Martin Winkler (Doctorul – bas), Marius Vlad Budoiu (Tambur Major – tenor) etc.

Corul Filarmonicii reprezintă una dintre cele mai puternice instituţii muzicale din ţară. Cu o istorie de în spate de 65 de ani, Corul a colaborat cu artişti precum Krzysztof Penderecki, Lawrence Foster, Daniel Barenboim sau Sergiu Comissiona şi ansambluri precum Orchestre Nationale de France.

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Miercuri, 18 mai, ora 23:30

Pentru ziua de miercuri, ascultăm Orchestra Filarmonicii din Viena, care a avut, în septembrie 2015, un program format din Richard Wagner („Wesendonck Lieder”  - o colecţie de cinci cântece, compuse pentru o vece de femeie, acompaniată de pian) şi Ceaikovski (Simfonia nr. 6 în Si minor – „Pathétique”).

În cadrul Festivalului, prestigiosul ansamblu vienez a fost dirijat de Semyon Bychkov, muzicianul care a fost considerat unul dintre copiii-minune ai muzicii clasice. A început să studieze pianul la cinci ani la cunoscuta Glinka Choir School, pentru ca la 13 ani să ia şi primele lecţii de dirijat, iar la 20 să câştige marele premi în cadrul competiţiei de dirijat Rachmaninov.

„Ştiu când cântă o orchestră rusă, germană, franceză sau italiană. Prețuiesc asta, face parte din farmecul muzicii. Oricât am încerca să unificăm Europa, oricât de mică devine lumea datorită mijloacelor de comunicare și a culturilor care se întrepătrund, la final nimeni nu poate schimba caracterul național. E ceva moștenit la naștere”, spunea dirijorul într-un interviu.

Ediția este disponibilă online pe TVR+

***

Despre concertele Festivalului Internaţional George Enescu

Din primăvara lui 2016, telespectatorii pot (re)vedea ansamblurile de renume care au cântat la Ateneul Român sau Sala Palatului. „Nu ai unde să vezi în altă parte aceste concerte. Sunt orchestre, artiști care sunt vânați de toate televiziunile din străinătate, iar noi îi avem acum, aici”, spune Valentina Băințan, producătorul Concertelor Festivalului Enescu. „Din luna martie 2016, telespectatorii văd rezultatul muncii unei echipe de zeci de oameni, profesioniști ai domeniului, dedicați celui mai mare eveniment cultural din România”, adaugă Valentina Băințan.

Pe parcursul Festivalului, în 2015, Televiziunea Română a acordat un spațiu amplu evenimentului cultural al anului. De la transmisiunile în direct pe TVR 2 și TVR HD, până la concertele difuzate exclusiv online, pe enescu.tvr.ro, românii au putut urmări 48 de concerte. Acestea au fost completate de interviurile neconvenționale și intervențiile realizate de Liana Stanciu, Claudia Spătărescu, Marius Constantinescu și dirijorul Tiberiu Soare.  În 2015, au fost 48 de concerte, 22 lucrări de George Enescu, și peste 9000 de minute de transmisiuni în direct.

 

11:00 D’ale lu’ Mitică (R)

Scenariu: Cristian Vlad

Reporter: Marian Marin

Producător: Liliana Vlad

(Reluare)

12:00 Telejurnal TVR2

* Sport* Meteo

Transmisiune directă

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2