loader
Foto

Galerie foto

Emil Botta, poetul şi lumea lui

Sâmbătă, 22 noiembrie, „Rezistenţa prin cultură” ne-a adus un altfel de portret al lui Emil Botta: cel de poet care a crezut în magia cuvântului. De la ora 12:00, la TVR 2 şi online pe TVR+.

 

Rezistenţa prin cultură

Ediția este disponibilă pe TVR+.

Emil Botta - un actor mai puţin cunoscut publicului larg ca poet. Deşi nu a făcut politică, poezia sa a fost interzisă timp de 20 de ani. Emil Botta a fost un poet care a crezut în magia cuvântului şi a creat o operă rezistentă la timp, în ciuda vremurilor.

În 1929, el a debutat cu poemul „Strofă ultimă” în Bilete de papagal, revista coordonată de Tudor Arghezi şi a făcut parte din aşa zisul grup „Corabia cu rataţi”, din care s-au desprins Emil Cioran sau Eugene Ionesco. Pentru Eliade, Cioran şi Steinhardt, Botta era adorat şi a fost poetul preferat al generaţiei Criterion.

Botta – un rar personaj care şi-a dovedit genialitatea atât pe scena teatrului, cât şi în strofele lirice – s-a retras treptat din cercurile literare, iar după război, s-a concentrat pe teatru şi cinematografie.  Într-un articol din România Literară, Alex Ştefănescu descrie cum poezia lui Botta a dispărut din „conştiinţa cititorilor”. „S-a evaporat ca o stafie la venirea «zorilor unei vieţi noi». Indiferent care ar fi fost atitudinea autorităţilor faţă de omul Emil Botta, chiar dacă, prin absurd, l-ar fi agreat şi l-ar fi cooptat în rândurile nomenclaturii, poezia sa tot ar fi rămas în afara capacităţii de înţelegere a responsabililor cu literatura din epocă şi nu i s-ar fi îngăduit să ajungă la public”.

În 1966, Botta decide să revină pe scena poeziei, astfel că lanseată volumul retrospectiv „Poezii” la Editura pentru Literatură. Următoarele opere sunt foarte bine primite de critica românească, dar, cum menţionează şi criticul Alex Ştefănescu, „nu au frumuseţea stranie a celor de altădată”.

Roxana Chiriţă, realizatoarea episodului „Poetul şi lumea lui” spune că [Emil Botta] a mers pe lângă toate modele poeziei, iar revenirea sa în viața literară,  în anul 1966, a constituit o adevărată revelație pentru o întreagă generație de poeți (poeta Ioana Diaconescu, cea care i-a fost alături în ultimii ani de viață, ni se destăinuie în acest sens ). În Arhiva Televiziunii Române  s-au păstrat numeroare înregistrări cu Emil Botta interpretând propriile poeme, dar și neprețuite mărturii ale poetului-actor”.

***

Despre Rezistenţa prin cultură:

Toamna lui 2014 începe sub o paradigmă nouă. Primele episoase de vor concetra asupra fenomenului instaurării comunismului în domeniul cultural. „Prezentăm – într-o primă parte din anul acesta – nu rezistenţa propriu-zisă, ci ce a determinat crearea rezistenţei”, detaliază producătorul Alexandru Munteanu.

21:00 Istorii de bun gust

Sezon Nou

Realizator: Camelia Moise

Producător: Larisa Avram

22:00 Educatia la putere

Sezon Nou

*Ne-am pierdut încrederea în educatie? Educatia a ajuns un domeniu al extremelor? Ne confruntăm cu lipsa de educatie sau cu negarea ei? Aceste întrebări vor fi puse în dezbatere, de marti până vineri de la ora 16:00. Monica Ghiurco va media, cea mai curajoasă dezbatere a momentului. Profesori, elevi, părinti, psihologi, specialisti si strategi sunt invitati să îsi spună părerea șsi să vă propună solutii pentru cele mai grele probleme din sfera educatiei. Vom crea împreună o platformă de susţinere a discuţiilor constructive, cu profesionalim si maturitate.

Realizator șsi moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco șsi Monica Colceriu.

 
Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3 | VIDEO

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

 

#tvr2