loader
Foto

Galerie foto

Elvira Gocz – o viaţă de roman SF la „Destine ca-n filme”

Prezentată de Iuliana Marciuc marţi, 16 mai, de la ora 21.00, la TVR 2

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

În cel de-al şaptelea sezon, Iuliana Marciuc continuă să vă dezvăluie momentele dramatice din viaţa unor adevăraţi eroi ai sorţii.

În această săptămână, de la ora 21.00, o veţi cunoaşte pe românca din Covasna care a devenit orfană de mamă la numai 5 ani, a crescut cu un tată alcoolic şi violent şi s-a căsătorit cu un bărbat asemenea tatălui ei. Este vorba despre Elvira Gocz care a avut tăria să lupte cu viaţa şi, având o geantă într-o mână şi pe fiul de 3 ani în cealaltă, a reuşit să traverseze Europa fără acte, vize sau bani. Pentru a-şi creşte copilul, Elvira Gocz a avut la Paris câte trei slujbe: ca asistentă medicală asista chirurgii în sala de operaţie, după care la Turnul Eiffel spăla toaletele iar seara, îmbrăcată în ţinute elegante, cânta la cabaret uluind prin talentul ei artistic.

Elvira a lucrat ca asistentă medicală personală pentru celebrităţi din întreaga lume. A tratat-o, în ultimii 12 ani de viaţă, pe ASR Ducesa de Windsor Wallis Simpson, soţia Regelui Edward al VIII-lea al Regatului Unit şi a îngrijit multe personalităţi între care preşedintele francez Francois Mitterand, liderul politic tunisian, Bem Ali, fostul secretar general al ONU, Javier Perez de Cuilleard sau actriţa Sophia Loren. Până în 2007, a lucrat în Kuweit, ca soră medicală a familiei şeicului kuweitian Al Hamad.

Şi chiar dacă a colindat lumea şi a învâţat şapte limbi străine, Elvira nu a uitat de unde a plecat şi nu a uitat ce-nseamnă suferinţa - aşa că la Revoluţie, în 24 decembrie 1989, a urcat într-un avion militar de tip “Hercules”, având la bord ajutoare umanitare pentru România unde a pansat rănile celor aflaţi în bătaia armelor pentru libertate.

Tot în această săptămână îl veţi cunoaşte pe Dan Motanu, cunoscut în lumea filmului ca unul dintre cei mai buni cascadori din România. El a jucat în sute de filme alături nu doar de regizori şi actori români, ci şi de nume mari de la Hollywood: Dolph Lundgren, Wesley Snipes, Steven Seagal, Jean Claude van Damme, Nicole Kidman, Jude Law, Renee Zellweger sau Natalie Portman.

 

13:00 Cultura minorităţilor

* Maghiara de pe doi Sezon Nou

* In memoriam scriitorul Bálint Tibor

Redactor: Andor Norbert

*Muzică clasică

Redactor: Szilágyi Ildikó

Producător: Kacsó Edith

13:30 Pescar hoinar (R)

Prezintă: Ştefan Stoica şi Iulia Popescu

Producător şi realizator: Ligia Baboş

(Reluare)
 
Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

Spionaj în timpul Războiului Rece, în „Reţeaua cubaneză

Filmul de Artă la care vă invită TVR2 și TVR+ duminică, 31 martie, de la ora 22.00, este „Reţeaua cubaneză" (The Wasp Network – Franţa, Brazilia, ...

 

#tvr2