loader
Foto

Galerie foto

Duminica filmului românesc: despre patima iubirii de arginţi

Actori excepţionali în filme de referinţă.Trei poveşti despre patima banilor, imoralitate, vise şi speranţă. Duminică, 19 aprilie, la TVR 2.

 

Străinul, ora 14:10

Andrei (Ştefan Iordache) şi Lucian (Şerban Cantacuzino), doi elevi în clasa a VIII-a, se împrietenesc în ciuda diferenţelor sociale dintre ei. Primul este fiul unui muncitor, cel de-al doilea al unui avocat. Au în comun şi faptul că se îndrăgostesc de aceeaşi fată (în rolul Soniei joacă Irina Petrescu). Acţiunea se petrece în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, într-un orăşel din Ardeal.

Filmul, regizat de Mihai Iacob, este o adaptare a romanului cu acelaşi nume de Titus Popovici şi publicat în 1955, iar rolurile principale sunt interpretate de Ştefan Iordache, Şerban Cantacuzino, Irina Petrescu, George Calboreanu, Ştefan Ciubotăraşu, Gheorghe Dinică, Fory Etterle, George Măruţă.

„Străinul” a fost filmul de debut al actorilor Ștefan Iordache, Gheorghe Dinică și Irina Petrescu. Pelicula a primit Premiul special al juriului la Festivalul Național al filmului de la Mamaia (1964), Premiul pentru interpretare masculină la Festivalul Național al filmului de la Mamaia (1964) - pentru Ștefan Ciubotărașu, Premiul pentru interpretare feminină la Festivalul Național al filmului de la Mamaia (1964) - pentru Irina Petrescu şi Mențiunea specială a juriului la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary (1964) - pentru Ștefan Iordache.

Istoricul de film Bujor T. Râpeanu rezuma astfel ideea filmului: „Dramă psihologică, frescă social-politică a verii și toamnei anului 1944. Într-un oraş din Transilvania, trei adolescenţi, prieteni şi colegi în ultima clasă de liceu, îşi decid drumul în viaţă sub presiunea evenimentelor care se precipită. Rezistenţă și represiune, ieşirea din ilegalitate a comuniştilor și jocul dublu al burgheziei naţionale, apărarea oraşului în pericol de a fi ocupat de nemţi, confruntarea administraţiei cu noile forţe politice care reclamă puterea". (”Filmat în România”, 2004, Ed. Fundației Pro)

 

Patima, ora 20:10

Scenariul filmului a fost scris de actrița Draga Olteanu-Matei și de operatorul de imagine George Cornea, fiind inspirat din nuvela „Hiena” de Petru Vintilă. Rolurile principale sunt interpretate de actorii: Draga Olteanu-Matei, Gheorghe Cozorici, Emanoil Petruț, Vasile Cosma, Ovidiu Moldovan și Mariana Buruiană. Regia este semnată de George Cornea. Este, de altfel, filmul său de debut ca regizor.

Ne aflăm în anii de după cel De-Al Doilea Război Mondial. Pentru a-și proteja copiii de sărăcie, văduva Păuna Varlam se căsătorește din interes cu proprietarul unui atelier de cojocărie din Lugoj și reușește să deschidă o fabrică de produse din piele. Intră astfel în lumea industriaşilor locali. Rămasă din nou văduvă, femeia își pierde economiile (în urma stabilizării monetare) și fabrica (după naționalizarea sa de către stat). Dorinţa de a strânge bani cu orice preţ o îndepărtează pe Păuna de familie şi o aduce în pragul disperării.

La vremea respectivă, conducerea cinematografiei românești a făcut presiuni pentru modificarea scenariului filmului, adăugându-se implicații politice și eliminându-se unele elemente: „Mi-au distrus filmul cu adaosuri politice și morale. Această femeie, Păuna, prin ambiția și puterea sa de muncă, este modelul omului de succes al zilelor noastre. Însă filmul moralizează atitudinea ca fiind a «timpurilor vechi». Daca ei ar fi vrut ca oamenii s-o dezaprobe pe această «hienă», trebuiau să lase scenariul cum era scris. Și atunci omul singur hotăra dezaprobarea”. (Draga Olteanu-Matei)

 

Schimb valutar, ora 22:10

În „Schimb valutar”, regizorul Nicolae Mărgineanu abordează firesc povestea scrisă de Tudor Voican, după o idee de Cătălin Cocris. El orchestrează întregul proces prin care un tânăr îşi pierde sufletul într-o societate imorală.

Într-un orăşel de provincie, Emil (Cosmin Selesi) ajunge şomer atunci când fabrica unde era strungar s-a închis. După ce soţia îşi pierde şi ea slujba, cei doi visează să emigreze în Australia. Emil îşi vinde apartamentul şi maşina şi se  mută cu toată familia la socrii lui, la ţară.

Emil ajunge apoi în Bucureşti, unde vrea să schimbe leii în dolari. La casa de schimb e abordat de un tip (Andi Vasluianu) care îi oferă un curs mai bun. De frica poliţiei, cei doi fac repede schimbul şi valutistul dispare. Bancnotele se dovedesc a fi false. Emil îşi lasă familia să creadă că a pus banii la bancă şi că a plecat în Germania pentru un loc de muncă bun.

De fapt, păţaniile lui Emil se transformă într-o odisee prin Bucureştiul interlop. În film joacă: Cosmin Seleşi, Aliona Munteanu, Doru Ana, Andi Vasluianu, Tatiana Iekel, Teodor Danetti, Valentin Uritescu, Coca Bloos, Anca Sigărtău, Adrian Titieni, Mihai Gruia Sandu, Rodica Ionescu, Cristian Botez.

 

22:00 Educatia la putere

Sezon Nou

* Emisiunea „Educatia la putere” revine în cel de-al doilea sezon cu editii în premieră, de luni până joi, la TVR 2 șsi online pe TVR+. De la ora 22.00 (fiecare editie putând fi urmărită în reluare a doua zi, cu începere de la ora 16:00), realizatoarea Monica Ghiurco șsi echipa ei vă invită să urmăriti analize șsi dezbateri având ca subiect educatia, în multiplele ei forme. Vor fi abordate cele mai importante probleme ale sistemului românesc de învătământ șsi, implicit, ale societătii, cu oameni dedicati scolii si educatiei, profesori, părinti si elevi. Din noul sezon, dezbaterile șsi interviurile din cadrul emisiunii „Educatia la putere” vor alcătui o platformă interactivă pentru toti cei implicati, direct sau indirect, în procesul de educatie: profesori, elevi, familie, societate civilă șsi autorităti.

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

23:30 Familia Borgia

Serial* Familia Borgia (The Borgias-SUA, Ungaria, Canada-2011-2013)

*ep.8

Cu: Jeremy Irons, Holliday Grainger, Francois Arnaud, Joanne Whalley

*Nominalizare la premiul Globul de Aur 2012 pentru cel mai bun actor (Jeremy Irons)

*Două premii Emmy 2011-pentru costume şi muzică originală

*Dramă istorică. La sfârşitul secolului XV, în Italia Renascentistă, familia Borgia ajunge în cele mai înalte cercuri ale puterii. Folosindu-se de averea şi de influenţa sa, temutul cap al familiei, Rodrigo Borgia (Jeremy Irons), se instalează pe scaunul papal, devenind Papa Alexandru al VI-lea. Pentru a-şi consolida puterea, acesta îşi mobilizează apropiaţii să depună un jurământ de răzbunare contra celorlalte familii nobile care s-au opus ambiţiilor sale. Pontificatul lui Alexandru va fi dominat de corupţie fără limite şi de crunte lupte politice, în interiorul Italiei, dar şi contra capetelor încoronate ale Europei. Şi relaţiile complicate nu se opresc aici, căci patriarhul Borgia are trei copii-Cesare, Juan şi Lucrezia-care, după chipul şi asemănarea tatălui lor, sunt la fel de lacomi de putere şi de averi.

*

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2