loader
Foto

"Duminica filmului românesc” - dedicată actorului Gheorghe Dinică

TVR 2 a programat în 3 noiembrie două dintre filmele sale de referinţă: „ Prin cenuşa Imperiului şi „ De ce trag clopotele, Mitică? ”

 

În această duminică, cu numai câteva zile înainte de comemorarea a patru ani de la dispariţia marelui actor Gheorghe Dinică, TVR 2 a pregătit cinefililor la „Duminica filmului românesc”, două dintre cele mai reprezentative filme în care acesta a jucat. Este vorba de drama: „Prin cenuşa Imperiului” şi de comedia „De ce trag clopotele, Mitică?”

Absolvent al Institutului Național de Artă Teatrală și Cinematografică București, la clasa profesoarei Dina Cocea, Gheorghe a fost un artist complet. El jucat la cele mai importante teatre din România, a interpretat sute de roluri în producţii cinematografice şi de televiziune, a cântat romanţe şi cântece de petrecere cu care a lansat discuri. În marea lor majoritate, rolurile din cinematografie au fost personaje negative, motiv pentru care actorul Horațiu Mălăiele l-a supranumit: "cel mai mare «rău» al cinematografiei româneşti".

De la ora 14.10, intră în emisie drama Prin cenuşa Imperiului, în regia lui Andrei Blaier. în care Gheorghe Dinică joacă alături de alţi mari actori români: Cornel Coman, Gabriel Oseciuc, Ştefan Sileanu.

Inspirată de romanul "Jocul cu moartea" de Zaharia Stancu, acţiunea este plasată în 1917 şi surprinde, metaforic, destrămarea unui imperiu şi renaşterea naţiunilor care-şi reclamau imperios independenţa. Două personaje se deplasează aproape fantomatic "prin cenușa imperiului" austro-ungar, surprins în agonia de dinaintea dispariţiei sale: Darie, un tânăr încă neatins de mizeria lumii, şi Diplomatul, un cinic cu pretenţii de nobleţe. Cei doi încearcă să supravieţuiască, dar Diplomatul sfârşeşte prin a fi arestat de autorităţi, iar Darie, mult mai matur acum, se alătură celor care se împotrivesc războiului.

De la ora 20.10 este programată comedia De ce trag clopotele, Mitică ?, în regia lui  Lucian Pintilie, în care Gheorghe Dinică apare alături de Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Petre Gheorghiu, Tora Vasilescu, Mircea Diaconu, Florin Zamfirescu, Ştefan Iordache, Mitică Popescu şi alţii. Filmul are la bază un scenariu alcătuit din mai multe texte scrise de Ion Luca Caragiale. Din cauza satirei sale acide, filmul a fost interzis din ordinul personal al lui Nicolae Ceaușescu, fiind difuzat de-abia după 1990.

Gheorghe Dinică joacă rolul lui Nae Girimea, bărbierul şi Don Juan-ul cartierului. Didina Mazu, amanta lui Pampon, este îndrăgostită de Nae, care însă este amantul Miţei Baston, la rândul ei amanta lui Crăcănel. O scrisoare a Miţei va stârni scandal în acest univers al micii burghezii meschine, măcinate de nimicuri şi aventuri sentimentale.

În egală măsură satiră politică şi de moravuri, filmul surprinde temele recurente ale lui Caragiale, îmbinând comicul burlesc cu frenezia nesănătoasă, şi pe alocuri tristă, a personajelor.

 

Din această toamnă, TVR 2 dedică duminicile filmului românesc. În fiecare duminică, la ora prânzului şi seara, sunt programate filme din ciclul mari actori, mari regizori, mari producţii cinematografice. Din 6 octombrie şi până la sfârşitul anului 2013 au duminici dedicate regizorii Sergiu Nicolaescu, Dan Piţa, Alexandru Tatos, Lucian Pintilie, Mircea Veroiu, Mircea Daneliuc, Malvina Urşianu, Stere Gulea, precum şi actorii Amza Pellea, Ştefan Iordache, Gheorghe Dinică, Victor Rebengiuc şi Octavian Cotescu.

Aceste filme se adaugă celor două seriale pe care, din această toamnă, TVR 2 le difuzează în fiecare duminică. Este vorba de „Lumini şi umbre” (de la ora 22.00), cel mai lung serial românesc de televiziune, cu cea mai mare şi mai impresionantă distribuţie şi de serialul „Pistruiatul” (de la ora 12.00), ambele fiind producţii TVR.

21:40 Drag de România mea! (R)

Drag de România mea!

​Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Producător Codruţa Prunariu

Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu

(Reluare)

23:35 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă (R)

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)

Regia: Lelio Moehr

*Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

(Reluare)
 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2