loader
Foto

Două poveşti de dragoste, la Duminica Filmului Românesc

La final de săptămână, pe 2 august, TVR 2 vă aduce două filme româneşti clasice: Parasutiştii, în regia lui Dinu Cocea şi Pădureanca, de Nicolae Mărgineanu, după nuvela lui Slavici.

 

Paraşutiştii, ora 14:10

Un sever comandant de paraşutişti, Luncan, este dedicat meseriei, dar îşi neglijează soţia şi copilul. El îl vizitează la spital pe un subaltern accidentat şi cu care avusese un conflict înainte de salt. Luncan o cunoaşte acolo pe sora tânărului, Nora, cu care începe o idilă.

În filmul din 1972 regizat de Dinu Cocea joacă Florin Piersic, Silviu Stănculescu şi Valeria Seciu.

Pelicula a fost realizată cu aproape un deceniu înainte de căderea în dizgraţie a regizorului, din cauza unui proiect despre povestea unui baraj prost realizat. Dinu Cocea este interzis şi în urma conflictului cu autorităţile comuniste, pelacă din ţară în 1985 şi se stabileşte la Paris. La ediţia din 2010 a Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi, lui Dinu Cocea i s-a decernat „Premiul de Excelenţă” pentru întreaga activitate.

Pădureanca, ora 20:10

Dramă realizată în 1986 este inspirată de nuvela omonimă a lui Ioan Slavici. Busuioc (Victor Rebengiuc), un ţăran bogat din zona Aradului, îşi trimite fiul, pe Iorgovan (Adrian Pintea), însoţit de servitorul Şofron, să caute oameni pentru a munci cu ziua la câmp.

Printre cei veniţi la muncă este şi Simina, fiică de ţărani săraci, de care se îndrăgostesc nebuneşte amândoi tinerii. În timp ce Iorgovan e sfâşiat între iubirea pentru Simina (Manuela Hărăbor)şi prejudecăţile sociale, Şofron pare să câştige teren în inima fetei, iar intensa rivalitate dintre cei doi pretendenţi nu prevesteşte nimic bun.

Pentru Manuela Hărăbor, rolul Siminei din producţia lui Mărgineanu a propulsat-o pe scena filmului românesc.  Alături de ea, au jucat actori consacraţi ca Victor Rebengiuc, Adrian Pintea, Şerban Ionescu sau Dorel Vişan.

8:00 Documentar 360°GEO

* Chartres, arta vitraliului (CHARTRES, L’ART DU VITRAIL, Franţa-Germania, 2020) Redifuzare

*Într-unul dintre ultimele centre franceze ale artei vitraliului, Chartres, ne întâlnim cu maeştri sticlari pasionaţi, care ţin în viaţă tradiţia acestei tehnici. Printre ei, Jacques Loire, care nu şi-a pierdut defel creativitatea la 80 de ani împliniţi.

Catedrala Notre-Dame din Chartres impresionează prin monumentalitate şi prin splendoarea vitraliilor, vechi de mai bine de 800 de ani. La poalele sale se mai află câteva ateliere de pictură pe sticlă, care se străduiesc să salveze un patrimoniu cultural inestimabil.

Realizator: Jean-Baptiste Mathieu

Redactor: Gabriela Onea

9:00 Puternici, impreuna (R)

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(Reluare)
 
Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3 | VIDEO

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

 

#tvr2