loader
Foto

„Don Juan" de Moliere, în regia lui Dinu Cernescu, luni, la TVR 2

Aţi folosit vreodată expresia „mare Don Juan mai eşti"? De unde vine? La ce se referă?

 

Teatru TV

Se pare că personajul Don Juan „s-a născut" prin secolul al 14-lea, dar în variantă scrisă a apărut cândva în 1630 (sau în 1619) în El Burlador de Sevilla y Convidado de Piedra, scrisă de Juan Tirso de Molina.

De atunci, mulţi autori au construit variante ale vieţii şi operei celebrului seducător, dar rezultatul a fost acelaşi: năravul din fire...

Don Juan minte, înşeală, seduce, vine şi pleacă, se îndrăgosteşte şi dispare într-o clipită. În numele amorului totul devine posibil. Principii, angajamente, moralitate, cuvânt? Fleacuri... Don Juan trebuie să curerească! Reuşeşte să arate cu un deget înţepător tot ce e mai rău în bărbat şi în femeie deopotrivă.

Jean-Baptiste Poquelin. Vă spune ceva acest nume? Molière pare mai cunoscut, nu-i aşa?

Dom Juan ou le Festin de pierre/ Don Juan a avut premiera în 15 februarie 1660 la Théâtre du Palais-Royal, cu Molière în rolul lui Sganarelle. Nicio surpriză pentru vremurile respective că reprezentaţia a stârnit furie şi indignare. După 15 spectacole, autorul a trebuit să taie serios din text pentru a îmblânzi ochiul aprig al criticii, al publicului deranjat de moravul dezvăluit fără milă şi al bisericii.

Sigur că pentru zilele noastre textul este o banalitate. Astăzi, Don Juan s-ar retrage ruşinat în faţa spectacolului pe care îl oferă oamenii reali... Mi-l imaginez uitându-se la televizor şi făcându-şi cruci. Dar invidia ar fi inutilă. Nimic din ce ţine astăzi prima pagină de tabloid nu o să mai fie valabil peste 400 de ani. Cam asta ar fi vârsta lui Don Juan, nu?

Pe de altă parte... ce e nou sub soare şi ce s-a schimbat în firea omului în atâta amar de vreme?

Distribuţia imaginată de regizorul Dinu Cernescu în 1967: Ştefan Iordache, Matei Alexandru, Emanoil Petruţ, Titus Lapteş, Dorina Lazăr, Florin Tănase, Ovidiu Moldovan, Athena Demetriad.

Casa de Producție TVR vă invită la teatru. Hai să ne întoarcem la lucrurile vechi, că cele noi sunt la fel de vechi!

A încetat din viaţă Matei Alexandru, actor al Teatrului Naţional din Bucureşti. Matei Alexandru s-a născut la 25 decembrie 1927, la Goioasa, judeţul Bacău.

În acest spectacol este Sganarelle. Priviţi distribuţia şi puneţi deoparte un zâmbet şi o lacrimă pentru actorii care nu mai sunt cu noi.

(Andra Gavril)

20:00 Un trecut secret

Film* Un trecut secret (His secret past-SUA, 2016) PREMIERĂ

Regia: Randy Carter

Cu: Brigid Brannagh, Gatlin Green, Austin James, Patrick Muldoon

*Thriller. Lily, fiica unei celebre scriitoare de romane poliţiste, este atacată de un individ în timp ce făcea jogging, dar un tânăr misterios, pe nume Mick, o salvează la ţanc. Între cei doi pare să se înfiripe o idilă, dar mama lui Lily şi şeriful local au îndoieli cu privire la trecutul lui Mick şi încep să facă investigaţii.

*

Redactor: Gabriela Onea

21:40 Drag de România mea! (R)

Drag de România mea!

​Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Producător Codruţa Prunariu

Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu

(Reluare)
 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2