loader
Foto

Documentarul "Admirabila tăcere - Alexandru Mironescu", la TVR i

Pe 7 iulie, de la ora 22:00, TVR Internaţional difuzează documentarul dedicat unuia din membrii de seamă ai grupului Rugul Aprins: Alexandru Mironescu.

 

Alexandru Mironescu, intelectual cu vocație enciclopedică, este unul dintre reprezentanții de seamă ai grupului Rugul Aprins, mișcare de reînnoire spirituală și duhovnicească a anilor 1945-1948 de la Mănăstirea Antim din București, în care intelectuali mireni și clerici animați de taina isihasmului se întâlneau sub semnul rugăciunii lui Iisus și cuminecau diafan valorile perene ale creștinismului.

Regimul comunist a interzis aceste întâlniri, considerându-le subversive și cei mai mulţi dintre cei care au participat la ele au fost arestați, judecați și încarcerați în închisorile Gulagului.

Alexandru Mironescu a ispășit anii de temniță între 1958-1963. După eliberare, în ultimul deceniu de viață, își pune ordine în manuscrise, dar nu face nicio concesie regimului comunist pentru a le publica.

S-a păstrat de la el un jurnal ținut între 2 iulie 1967 și 29 septembrie 1968, publicat anul trecut de Editura Eikon, sub îngrijirea lui Marius Vasileanu, publicist pasionat de valorile creștine în trăirea lor vie și autentică, profesor de istoria religiilor.

Consider că acest jurnal, pe care autorul intenționa să-l intituleze „Admirabila tăcere”, așa cum se poate observa dintr-o pagină a manuscrisului original, este o ofertă elocventă pentru un discurs filmic, în care să propunem publicului un studiu de caz aplicat despre mărturisirea creștină, asumată cu demnitate și curaj într-o perioadă nefastă a istoriei românilor. Și sunt încântat că TVR 2 a considerat nimerit (potrivit) să difuzeze acest documentar într-o zi în care lumea creștină îi sărbătoreşte pe apostolii neamurilor.

- Radu Găină, realizatorul documentarului

Documentarul este disponibil online pe TVR+.

 

13:30 Pescar hoinar (R)

Prezintă: Ştefan Stoica şi Iulia Popescu

Producător şi realizator: Ligia Baboş

(Reluare)

14:00 Cursa prin istorie

Redifuzare

Realizator si producator: Anca Berlogea-Boariu si Aziza Micu

Prezentator de Adriana Irimescu

Jurnalist: Stefania Țene

 
Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

Spionaj în timpul Războiului Rece, în „Reţeaua cubaneză

Filmul de Artă la care vă invită TVR2 și TVR+ duminică, 31 martie, de la ora 22.00, este „Reţeaua cubaneză" (The Wasp Network – Franţa, Brazilia, ...

 

#tvr2