loader
Foto

Dincolo de viitor: Probleme... de inimă

Vineri, 3 iunie, la TVR 2, TVR HD şi TVR+, am aflat care sunt remediile viitorului, când vorbim despre cel mai important organ al omului. De la ora 22:30, la „Dincolo de viitor” am discutat cu Maria Dorobanţu, cardiolog, şi Andrei Dorobanţu, fizician.

 

Dincolo de viitor

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Cardiologia este domeniul medical în care cercetarea știintifică este extrem de importantă deoarece aplicarea tehnologiilor viitorului poate face adesea diferența dintre viață si moarte.

Care sunt noile descoperiri ale medicilor şi oamenilor de ştiinţă? Am aflat vineri, de la ora 22:30, de la Şeful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Floreasca, prof. dr. Maria Dorobanţu şi Andrei Dorobanţu, fizican în cadrul Institutului „Horia Hulubei”.

În România, conform ultimelor statistici, 60% din decese au drept cauză boli cardiovasculare, iar incidenţa acestor boli a crescut în ultimii 10-15 ani. Ţara noastră se află astfel pe locul 4 în lume la decesele provocate de bolile de inimă, spune Organizaţia Mondială a Sănătăţii, iar printre principalele motive se numără alimentaţia dezechilibrată, fumatul, dar şi sedentarismul. Conform OMS, anual se înregistrează 17 milioane de decese provocate de afecţiuni cardiovasculare.

***

Pentru orice țară, știința este unul dintre factorii fundamentali, nu doar ai cunoașterii umane, dar și ai civilizației. Ştiința este esențială publicului cel mai larg, de la copii, până la părinţi şi bunici.  Iar odată cu împlinirea a 60 de ani de înfiinţare atât a Televiziunii Române, cât şi a Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), TVR 2 aduce un program dedicaţi celor pasionaţi de ştiinţă, fie că vorbim de fizică, genetică, energie nucleară, medicină sau inteligenţă artificială.

Emisiunea Dincolo de viitor este realizată de TVR2 în parteneriat cu Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH), UEFISCDI - Uniunea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetării, Dezvoltării și Inovării și Asociația DECS.

„Cred că au trecut ani buni de când telespectatorii pasionaţi de informaţie ştiinţifică nu au avut parte de un program care să fie difuzat constant la televizor. Iata că din acest an – greu pentru TVR  - încercăm să umplem acest gol, deocamdată doar pentru 24 de minute. Ce dorim să obtinem cu această emisiune este cât se poate de clar: ne dorim ca telespectatorii noştri să ştie pe ce lume trăiesc, pe ce planetă și care este direcția către care se îndreaptă viitorul omenirii ca specie  - deocamdată unică - în Univers”, spune Camelia Boştină, producătorul TVR al emisiunii Dincolo de viitor.

1:30 Memorialul durerii O istorie care nu se învată la scoală (R)

Caractere

Într-o lume deformată, mutilată moral de un regim politic criminal, au existat oameni care au reușit să-și păstreze demnitatea, refuzând orice formă de compromis. De cele mai multe ori această verticalitate morală a fost pedepsită cu ani grei de închisoare. Această serie reunește figuri emblematice ale rezistenței anticomuniste românești.

Tudor Greceanu

Redactor: Doina Teodoru

Producător: Alexandru Munteanu

Un film de Lucia Hossu Longin

O coproducţie TVR-APTR

(Reluare)

2:25 Ora de ştiri (R)

(+ Sport )

(Reluare)
 
CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

 

#tvr2