loader
Foto

„Dincolo de viitor”: De ce a ajuns omul în reţelele de socializare?

Vineri, 27 mai, de la ora 22:30, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+ ați păşit „Dincolo de viitor”, cu noi întrebări provocatoare.

 

Dincolo de viitor

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Tema ediţiei din 27 mai a emisiunii „Dincolo de viitor” este una aparent familiară omului din ziua de astăzi, obişnuit – de voie, de nevoie – cu socializarea pe internet. Mihai Melinescu şi invitaţii săi au discutat despre sociologie și rețelele de socializare. Cum influențează actualele rețele de socializare dezvoltarea și integrarea umană rămâne de stabilit.

Dacă ne uităm în lucrările de specialitate, aflăm că socializarea este „procesul psihologic de transmitere, asimilare a atitudinilor, valorilor, conceptelor sau modelelor de comportare specifice unui grup sau unei comunităţi în vederea formării, adaptării şi integrării sociale a unei persoane”.

Cea mai cunoscută reţea de socializare are în România 8 milioane şi jumătate de utilizatori. Epoca şi viteza internetului, precum şi schimbările tehnologice din telecomunicaţii în general şi telefonie în special au modificat şi felul de a fi al omului, în comportamentul lui zilnic, dar şi în felul în care este învăţat să...socializeze.

„Mai mulţi oameni au acces la un telefon mobil decât la educaţie gimnazială, apă potabilă sau condiţii de igienă. Accesul la internet, deşi a rămas în urma accesului la telefonia mobilă, s-a triplat din 2005”, se arată în Raportul din 2016 al Băncii Mondiale, ce poartă chiar titlul „Digital Dividends”.

Mihai Melinescu ne provoacă, aşadar, să ne punem întrebări pe tema „Sociologia și rețelele de socializare”, iar invitaţii ediţiei– pentru a da răspunsuri şi a deschide calea altor întrebări - sunt Andrei Dorobanțu, fizician la Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), şi prof. dr. Lazăr Vlăsceanu de la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, specializat în Sociologia dezvoltării şi Sociologia cunoaşterii.

***

(w882)

Pentru orice țară, știința este unul dintre factorii fundamentali, nu doar ai cunoașterii umane, dar și ai civilizației. Ştiința este esențială publicului cel mai larg, de la copii, până la părinţi şi bunici.  Iar odată cu împlinirea a 60 de ani de înfiinţare atât a Televiziunii Române, cât şi a Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), TVR 2 aduce un program dedicaţi celor pasionaţi de ştiinţă, fie că vorbim de fizică, genetică, energie nucleară, medicină sau inteligenţă artificială.

Emisiunea Dincolo de viitor este realizată de TVR2 în parteneriat cu Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH), UEFISCDI - Uniunea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetării, Dezvoltării și Inovării și Asociația DECS.

„Cred că au trecut ani buni de când telespectatorii pasionaţi de informaţie ştiinţifică nu au avut parte de un program care să fie difuzat constant la televizor. Iata că din acest an – greu pentru TVR  - încercăm să umplem acest gol, deocamdată doar pentru 24 de minute. Ce dorim să obtinem cu această emisiune este cât se poate de clar: ne dorim ca telespectatorii noştri să ştie pe ce lume trăiesc, pe ce planetă și care este direcția către care se îndreaptă viitorul omenirii ca specie  - deocamdată unică - în Univers”, spune Camelia Boştină, producătorul TVR al emisiunii Dincolo de viitor.

10:30 Magazin Deutsche Welle

* Revoluţia tehnologică (REV-Magazin auto, Germania, 2024) PREMIERĂ

*Noile tehnologii revoluţionează maşinile, oraşele, modul nostru de viaţă. Programul-magazin detaliază paşii acestei revoluţii tehnologice.

Episodul: 97

Redactor: Vlad Ţurcan

11:00 Comisarul Rex (R)

Serial * Comisarul Rex (REX-Italia, Austria, 2008-2014)

*Episodul 67

Cu: Kaspar Capparoni, Fabio Ferri, Pilar Abella

*Serial poliţist.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun, Bogdan Stănescu

(Reluare)
 
CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

 

#tvr2