loader
Foto

„Dincolo de graniţele fireşti”

Sâmbătă, 9 mai, la TVR 2 urmăriţi episodul 8 din seria „România în anii celui de-Al  Doilea Război  Mondial”. De la 10:00, realizatorii Radu Găină şi Ion Vorovenci ne prezintă povestea participării armatei la campaniile militare dincolo de Nistru.

 

România în anii celui de-Al Doilea Război Mondial

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Multă lume şi-ar fi dorit ca armata română să se oprească pe aliniamentul Nistrului, dar comandantul a decis continuarea operaţiunilor militare pe frontul de Răsărit pentru zdrobirea inamicului, care reprezenta  un pericol permanent pentru integritatea statului român.

Armata română a participat la lupte dincolo de graniţele fireşti şi a ocupat Odessa în toamna lui 1941, după ce armatele sovietice au părăsit oraşul. O diversiune a spionajului rusesc a determinat distrugerea sediului comandamentului român din acest oraş, iar Antonescu a ordonat represalii dure. Au fost  executaţi mulţi civili, unii dintre aceştia fiind evrei, suspectaţi că i-ar fi sprijinit pe sovietici.

Trupele româneşti au luat parte şi la campaniile Axei din Cuban, Stalingrad şi Cotul Donului. Au fost  înregistrate pierderi grele, iar Uniunea Sovietică reuşise să întoarcă soarta  războiului.  Marile încleştări de blindate de la Kursk  şi Orel, au înclinat decisiv balanţa în favoarea sovieticilor. Armatele germane şi române au fost nevoite să se retragă continuu în lunile următoare.  Evacuarea pe mare din Crimeea a fost considerată de către istoricii militari un adevarat Dunkerque românesc.

Consultanţi ştiintifici: col.dr. Petre Otu şi col.dr. Ion Giurca

 

***

Despre „România în anii celui de-Al Doilea Război Mondial”

De la evoluţia relaţiilor internaţionale, până la schimbările de regim şi cele mai importante bătălii de pe fronturi, noul documentar de pe TVR 2 vă prezintă istoria României în anii celui de-Al Doilea Război Mondial, din 1938 până la sfârşit, în 1945.

Bazat pe imagini rare din arhiva TVR şi ANF, documentarul va prezenta şi analiza de-a lungul celor 14 ediţii diverse teme precum pactul Ribentropp-Molotov, regimul mareşalului Ion Antonescu, epoca domniei regelui Carol al II-lea sau venirea la putere a comuniştilor. Imaginile sunt susţinute de intervenţiile specialiştilor care comentează diverse aspecte şi momente ale războiului, din punct de vedere politic, militar, economic sau al vieţii cotidiene. Astfel printre invitaţi se vor număra: col. dr. Petre Otu (istoric militar), prof. Dr. Cristian Troncotă (istoric al serviciilor secrete), Wilfried H. Lang (Germania) (analist economic, specialist în problemele petrolului), acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici şi alţii.

 

14:00 Istorii de bun gust (R)

Realizator: Camelia Moise

Producător: Larisa Avram

(Reluare)

15:00 Teleşcoala

*Clasa a VIII-a Sezon Nou

* Limba semnelor romane

Producator: Sinziana Milosoiu

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Plecăm iarăși la drum pentru noi aventuri în natură. Duminică, 31 martie, de la ora 10:30, la TVR 2.  

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

 

#tvr2