loader
Foto

Galerie foto

Din Patagonia până în Toscana, TVR 2 vă invită la documentarele 360°-GEO

În această săptămână, de la ora 19:00, jurnaliștii de la Arte France au venit cu poveşti captivante din locuri ca Ţara de Foc, Toscana, Peru şi Ecuador.

 

Guano - Munca murdară din paradisul păsărilor (marţi, 25 august, ora 19:00)

Un documentar despre insulele suferinţei. Milioane de păsări marine cuibăresc pe coastele peruviene. Excrementele lor sunt foarte valoroase: constituie renumitul guano, un îngrăşământ exportat în întreaga lume. Exploatarea guano se face manual, exact ca în vremea incaşilor şi doar bărbaţii cei mai robuşti pot îndura această muncă foarte grea. (Guano, sale besogne au paradis des oiseaux, Franţa-Germania, 2011)


Pescarii de crabi din Ţara de Foc (joi, 27 august, ora 19:00)

Arhipelagul Ţara de foc este format din mii de insuliţe care se scaldă în apele Cape Horn. În fiecare an, micul vas de pescuit Barría Carlos părăseşte liniştea şi calmul portului pentru câteva săptămâni. Începe sezonul de pescuit crabi regali din Patagonia

Această specie rară şi gustoasă constituie prima sursă de venit pentru pescari, însă condiţiile de muncă sunt crunte. Pe la jumătatea lunii iulie, în timpul iernii antarctice, când temperaturile coboară până la minus 20 de grade Celsius, ei se pregătesc de pescuitcrustacee care pot ajunge până la opt kilograme şi un metru în diametru. (Les pecheurs de crabes de la Terre de Feu, Franţa-Germania, 2012).


Toscana-Carierele de marmură (vineri, 28 august, ora 19:00)

Faimoasă în toate lumea pentru albul său strălucitor, marmura de Carara este extrasă încă din antichitate de romani. La baza Alpilor Apuani, se găseşte cel mai mare bazin de extragere al marmurei.

Echipa GEO – 360 face un tur prin carierele muntelui Cervaiole – la 1300 de metri altitudine – alături de sculptorul Renzo Maggi. În acest tur vedem cum se sparge marmura – folosind aceleaşi tehnici dificile din Antichitate. (Toscane-les carrieres de marbre, Franţa-Germania, 2012)


Ecuador, cealaltă patrie a ciocolatei (sâmbătă, 29 august, ora 19:00)

Varietatea de arbori de cacao Nacional ce provine din Ecuador se mai numeşte şi „Cacao Theobroma” sau „mâncarea zeilor”. Fructele sale cresc în provinciile îndepărtate şi în satele de pe râurile Santiago şi Napo. Aromele speciale ale Theobroma  - datorate climei din pădurile ecuatoriene - sunt căutate de cei mai renumiţi maeştri ciocolatieri ai lumii.

La celălalt capăt al lumii, compania elveţiană Felchin cumpără întreaga producţie la un preţ onest de la producătorii săraci din zonă. Astfel ei le asigură o sursă de venit stabilă şi sunt siguri că pădurile ecuadorine nu sunt despădurite de insdustria uleiului de palmier, care îi obligă pe ţărani să-şi vândă terenurile la preţuri foarte mici.  (Equateur, l'autre pays du chocolat, Franţa-Germania, 2012)


 

17:30 România…în bucate

Sezon Nou

TVR Cluj

* Pui pe sticlă , paine naan si creier cu ciuperci

Prezinta: Dan Pavaloiu

Producatori: Dan Pavaloiu, Radu Puscas

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

18:00 Ora de ştiri

(+ Sport )

Transmisiune directă

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Plecăm iarăși la drum pentru noi aventuri în natură. Duminică, 31 martie, de la ora 10:30, la TVR 2.  

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

 

#tvr2