loader
Foto

Galerie foto

Despre Vladimir Cosma, duminică, la Memoria exilului românesc

În ediția din această duminică, Memoria exilului românesc vi l-a prezintat pe compozitorul de succes - Vladimir Cosma, începând cu ora 19.00, la TVR 2 și online pe TVR+.

 

Memoria exilului românesc

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Născut la 13 aprilie 1940, la București, într-o familie de muzicieni, Vladimir Cosma este un violonist, compozitor și dirijor francez.

Tatăl său, Theodor Cosma, a fost pianist și dirijor, mama sa, Carola, autor- compozitor, iar unchiul său, Edgar Cosma, compozitor și dirijor. Amintim chiar și de una dintre bunici care a fost pianistă și eleva celebrului Ferrucio Busoni.

În 1963, Vladimir și-a continuat studiile cu Nadia Boulanger și la Conservatorul Național din Paris. Pe lângă formația clasică, s-a simțit atras, de foarte tânăr, de muzica de jazz, muzica de film și toate formele muzicilor populare.

Vladimir Cosma a compus mai mult de trei sute de partituri pentru filme de lung metraj sau seriale TV. Cinematografia îi datorează numeroase succese în colaborare în special cu: Yves Robert, Gérard Oury, Francis Veber, Claude Pinoteau, Jean-Jacques Beineix, Claude Zidi, Ettore Scola, Pascal Thomas, Pierre Richard, Yves Boisset, André Cayatte, Gérard Lauzier, Jean-Pierre Mocky, Edouard Molinaro, Jean-Marie Poiré, printre care: Marele Blond cu un pantof negru, Diva, Aventurile Rabinului Iacob, La Boom, La Chevre, La Gloire de mon Pere, Le Diner de cons...

sursa foto: www.qobuz.com

De asemenea, compozitorul a participat cu succes la realizarea unor importante producții pentru televiziunile din Franța și America: Michel Strogoff, Fata lui Mistral, Cheateau Vallon, Misterele Parisului, Les coeurs brules.

A primit două premii Cézar pentru „Cea mai bună muzică de film”: „Diva” (1982) și „Le Bal” (1984), apoi două premii 7 d'Or pentru „Cea mai bună muzică TV” (în 1986 și 1991) și diferite premii și distincții în Franța și în lume.

A obținut numeroase Discuri de Aur și Platină în întreaga lume: Franța, Germania, Japonia, Anglia, Elveția, Belgia, Italia, Olanda, Scandinavia.

Vladimir Cosma este Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare, Mare Ofițer al Meritului Cultural Român și Comandor al Ordinului „Des Arts et des Lettres”.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

10:30 Magazin Deutsche Welle

Globalizarea: riscuri şi beneficii (GLOBAL US Magazin despre globalizare, Germania, 2024) PREMIERĂ

Programul-magazin tratează problemele lumii contemporane inter-conectate, cu focus pe sintagma „local este global” şi vice-versa, şi arată cum se adaptează oamenii la oportunităţile şi la riscurile globalizării.

Episodul 94

Redactor: Corina Feleagă

11:00 Comisarul Rex (R)

Serial * Comisarul Rex (REX-Italia, Austria, 2008-2014)

*Episodul 45

Cu: Kaspar Capparoni, Fabio Ferri, Pilar Abella

*Serial poliţist.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun, Bogdan Stănescu

(Reluare)
 
Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

Spionaj în timpul Războiului Rece, în „Reţeaua cubaneză

Filmul de Artă la care vă invită TVR2 și TVR+ duminică, 31 martie, de la ora 22.00, este „Reţeaua cubaneză" (The Wasp Network – Franţa, Brazilia, ...

 

#tvr2