loader
Foto

Despre mitul Maria Tănase, pasărea măiastră a României, sâmbătă la TVR 2

Sâmbătă, 18 aprilie, de la ora 17:00, am avut o nouă ediţie a emisiunii „Mituri muzicale româneşti”. Alături de moderatorul Tiberiu Soare, invitatul special a fost Tudor Gheorghe.

 

MITURI MUZICALE ROMÂNEŞTI

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

„Domnişoară cântăreață, sunteți o pasăre măiastră”, îi spunea Nicolae Iorga, în 1938, la cunoscutele  cursuri de vară de la Vălenii de Munte. Interpreta cântului popular Maria Tănase s-a născut la 25 septembrie 1913, în vechea mahala a Cărămidarilor, un cartier de pe malul Dâmboviţei, unde „am crescut printre cântece şi flori”, după cum povestea chiar ea.

„Trebuie să-ţi mărturisesc că nu cânt niciodată un cântec pe care să nu-l iubesc”, zicea, într-un interviu, Maria Tănase. Acest devotament este şi motivul pentru care a devenit – aşa cum o descria dirijorul Theodor Rogalsky – „un fenomen”.  Un fenomen care a cucerit – fără exagerare - o lume întreagă. La 21 de ani câştiga preselecţia pentru Teatrul de Revistă condus de Constantin Tănase, în 1938 debuta la Radio, ca un an mai târziu să ajungă la Expoziţia Internaţională de la New York. Acolo, i-a cântat chiar preşedintelui american, Franklin Roosevelt.

Ce se ascunde în spatele mitului Maria Tănase? Care au fost ingredientele care au transformat-o din cântăreaţa din mahalaua Cărămidarilor, în muza lui Brâncuşi? Încercăm să răspundem la aceste întrebări alături de invitaţii dirijorului Tiberiu Soare (gazda emisiunii): Tudor Gheorghe, Miruna Ionescu şi orchestra Ansamblului folcloric „Maria Tănase”.

«Niciodată nu am cântat altceva decât cântece populare româneşti» - sunt vorbele Mariei Tănase.      Asculţi interviul şi nu poţi să îl opreşti. Parcă l-ai asculta încă o dată şi încă o dată, îi asculţi glasul, îi simţi respiraţia greoaie şi te laşi vrăjit de timbrul ei de un imens dramatism. Nici nu îţi dai seama când te-a învăluit vocea ei şi ca într-o pânză de păianjen rămâi capturat acolo, în aceea lume construită de miile de rezonanţe sonore date de glasul fără de asemănare al Mariei Tănase”, spune Maria Marin Tănase, producătoarea TVR a ediţiei din 18 aprilie.

„Nu este vorba numai de glasul ei, ci de modul în care aceasta artista simţea fiecare cuvânt  pe care îl  rostea. Pentru ca aşa cum mărturisea, trecea totul prin filtrul inimii ei, lăsa apoi creaţia la dospit, ca numai după aceea, după ce timpul orânduia toate revelaţiile şi înţelesurile  creaţiei să o ofere oamenilor. În asta consta marea artă a Mariei Tănase, pe care puţini artişti au putut să o creeze. Ca fiecare vorba să poarte întregul univers al trecerii noastre prin lume, iar Maria Tănase ştia acest lucru. Şi nu a trecut întâmplător. A trecut ca un vis, un vis scăldat în cântec, dăruit unui neam”, adaugă producătoarea TVR.

Despre emisiune:

În fiecare sâmbătă, de la ora 17.00, dirijorul Tiberiu Soare – moderatorul emisiunii – pune sub semnul dezbaterii câte un mit muzical, iar invitatul din platou va juca rolul de „susţinător” al mitului.  Discuţia va fi documentată de filme la temă, de declaraţii inedite ale fanilor... dar şi de „distrugătorul de mituri” al ediției. Echipa noii emisiuni de pe TVR 2 este formată din realizatorii Doru Ionescu, Nicu Cosma, Carmen Movileanu, Valentina Băinţan, Cristi Păunescu, Mihai Răzuş, dar şi regizorul Radu Mardari.

Prin „Mituri muzicale româneşti”, Televiziunea Română poate să îşi facă un titlu de glorie „realizând o serie de emisiuni dedicate acestor ambasadori ai muzicii româneşti, valorificând astfel materialele de arhivă”, spune Daniela Mitache, producătoarea TVR a emisiunii.

 

11:00 Comisarul Rex (R)

Serial * Comisarul Rex (REX-Italia, Austria, 2008-2014)

*Episodul 45

Cu: Kaspar Capparoni, Fabio Ferri, Pilar Abella

*Serial poliţist.

Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun, Bogdan Stănescu

(Reluare)

12:00 Telejurnal TVR2

* Sport* Meteo

Transmisiune directă

Translator mimico-gestual Lena Dermengiu

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

 
Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

Spionaj în timpul Războiului Rece, în „Reţeaua cubaneză

Filmul de Artă la care vă invită TVR2 și TVR+ duminică, 31 martie, de la ora 22.00, este „Reţeaua cubaneză" (The Wasp Network – Franţa, Brazilia, ...

 

#tvr2