loader
Foto

Despre drama întoarcerii acasă, sâmbătă la “Deportaţii”

Sâmbătă, 7 februarie, la TVR 2 şi TVR+, de la ora 11.00 aţi putut urmari episodul "Întoarcerea acasă", care a prezentat experienţa amară a bănăţenilor reveniţi la casele lor după deportarea în Bărăgan.

 

Deportaţii

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Casele le-au găsit locuite de activişti de partid sau transformate în sedii ale unor instituţii ale statului comunist şi, după multe umilinţe, doar unii şi-au mai recăpătat vechile locuinţe şi acareturi, aflate însă într-o stare avansată de degradare.

Toată averea lor intrase în patrimoniul CAP. Cei mai mulţi au locuit pe la rude, pentru că nici prietenii nu-i mai voiau în preajma lor: cei reveniţi din Bărăgan purtau pecetea duşmanului de clasă, a chiaburului şi a duşmanului statului comunist.

Drama celor reveniţi era, în fapt, o continuare a dramei trăite în Câmpia Bărăganului. Pentru ei nu trebuia să mai fie şi un viitor pentru că trecutul îi condamna pentru vrednicia şi hărnicia lor.

Când lucrurile s-au mai aşezat, unii au reuşit să-şi facă şi un rost al lor, dincolo de nebunia şi răutatea semenilor pe care întâmplarea şi accidentul istoriei i-au adus în fruntea bucatelor.

**

În 1951, au fost deportaţi peste 45.000 de oameni din Banat, pentru a popula regiunea aridă a Bărăganului. Printre aceştia s-au aflat chiaburii, ţărani înstăriţi, "duşmani ai regimului", industriaşi, etnici germani, maghiari, basarabeni sau macedoneni. A fost a doua mare schimbare demografică făcută în România, iar comuniştii au reuşit atunci să facă din „propritate, un delict”.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

17:30 România…în bucate

Sezon Nou

TVR Cluj

* Pui pe sticlă , paine naan si creier cu ciuperci

Prezinta: Dan Pavaloiu

Producatori: Dan Pavaloiu, Radu Puscas

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

18:00 Ora de ştiri

(+ Sport )

Transmisiune directă

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Plecăm iarăși la drum pentru noi aventuri în natură. Duminică, 31 martie, de la ora 10:30, la TVR 2.  

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

 

#tvr2