loader
Foto

Galerie foto

Descoperim poveştile fascinante ale lumii cu documentarele 360°-GEO

Zilnic, de la ora 19:00, urmăriţi la TVR 2 documentarele realizate de jurnaliştii de la Arte France. În această săptămână, ajungem  în Letonia, Spania, Japonia, Canada, Taiwan şi Elveţia.

 

Băcanul ambulant din Letonia (luni, 27 iulie, ora 19:00)

Într-un sat pierdut în negura timpului, Janis Cukmachs face tururi cu un microbuz şubred. Latgale, supranumită „ţara lacurilor albastre”, este o regiune rurală din Letonia. Aici, călătoriile sunt lungi, transporturile publice aproape inexistente şi magazinele sunt rare. Majoritatea tinerilor au părăsit regiunea,  însă au mai rămas bătrânii descurcăreţi ca Janis Cukmachs.

Mecanic licenţiat în 1990 la o fabrica de lactate, el şi-a convertit vechiul microbuz într-un aprozar-bazar şi face tururi prin sate, cu maşina plină de pâine, peşte sau cizme de cauciuc. (L'epicier volant de Lettonie, Franţa-Germania, 2006)


Spania-pompierii din cer (marţi, 28 iulie, ora 19:00)

În fiecare an, zeci de mii de hectare de pădure sunt transformate în cenuşă. Acest lucru se întâmplă mai ales pe timp de vară, când nenumărate incendii apar în regiunile aride din Spania. Dacă aceste incendii nu sunt controlate, în 50 de ani, jumătate din pădurea spaniolă ar putea dispărea.

Ca să ţină sub control acest fenomen, autorităţile au creat patrulele aeriene, care sting incendiul din cer. (Espagne-les pompiers du ciel, Franţa-Germania, 2008)

A trăi dincolo de cercul arctic (miercuri, 29 iulie, ora 19:00)

Tuktoyaktuk, satul inuiţilor, se află pe coasta canadiană a Mării Beaufort.  În cea mai mare parte a anului, aici poţi ajunge doar cu ajutorul avionului. Dar în timpul lunilor de iarnă, satul este legat de lume printr-un drum…special. De îndată ce gheaţa râului Mackenzie depăseşte un metru grosime, Serviciul canadian Drumuri şi Poduri îl transformă întro autostradă.

Sven Jaax a supervizat construcţia acestui drum spectaculos, lung de 200 de kilometri, şi a avut ocazia să observe viaţa de zi cu zi a locuitorilor din Tuktoyaktuk. (Vivre au-dela de l'Arctique, Franţa-Germania, 2006)


Secretul ceasurilor elveţiene (joi, 30 iulie, ora 19:00)

Industria elveţiană a ceasurilor a văzut lumina zilei în secolul al XVII-lea, în inima Romandiei. Pe timp de iarnă, fermierii aveau foarte puţină muncă pe câmp, iar unii dintre ei îşi umpleau zilele libere lucrând la ceasuri şi orologii complexe.

De-a lungul secolelor, această activitate a devenit o adevărată artă. Astăzi, numai câţiva studenţi aleşi pe sprânceană pot deveni – din simpli ceasornicari – restauratori, o specializare care este extrem de căutată de brandurile de lux Cartier, Zenith sau Ulysse Nardin. (Le secret des montres suisses, Franţa-Germania, 2008)

Taipei 101 – Aproape de cerul Taiwan-ului (vineri, 31 iulie, ora 19:00)

Realizatori: Matthias Heeder, Monika Hielscher

Câteva zile din viaţa Juliei, administrator al celui mai înalt zgârie-nori din Taipei. Taipei 101, gigantic bambus din sticlă şi oţel înalt de 509 metri, domină cerul capitalei taiwaneze. Zilnic, împreună cu alte zece mii de persoane, Julia Han-Li Meng, 45 de ani, pătrunde în acest turn, din care ea cunoaşte în detaliu fiecare dintre cele 101 etaje. De patru ani ea este administratorul clădirii, veghind în cazul anunţurilor de furtună sau cutremur, asupra turiştilor rătăciţi, penelor de curent sau de climatizare...

 

Islay-secretul Whiskyului (sâmbătă, 1 august, ora 19:00)

Cinci regiuni renumite produc legendara băutură: Highland, Lowland, Campbeltown, Speyside şi insula Islay. Unele dintre fabricile de bere de pe insula Islay, cum ar fi Bruichladdich, sunt renumite în întreaga lume. Compania foloseşte în exclusivitate ingrediente de pe insulă: orzul, turba...

Fondată în 1881, distileria Bruichladdich şi-a încetat producţia în anii 1990. Whisky-ul nu mai avea aceeaşi aromă, iar viitorul producătorilor părea deja pecetluit pentru totdeauna,  însă în 2000, englezul în vârstă de 47 de ani, Mark Reynier, a hotărât să se mute pe insulă şi să cumpere distileria Bruichladdich. Pasionat de vin şi băuturi alcoolice, cumpărătorul voia să-şi îndeplinească visul de a veni şi... producător.  (Islay, le secret du whisky, Franţa-Germania, 2009)


Japonia-ţară a ceaiului (duminică, 2 august, ora 19:00)

În primăvară, Japonia aşteaptă prima recoltă a nobilei Sencha, planta de ceai verde cultivată pe insula Kyushu. Kazuo Watanabe şi-a dedicat întreaga viaţă ceaiului, iar după mulţi ani, el trăieşte visul de a produce cel mai bun ceai din Japonia.  (Japon, la voie du the, Franţa-Germania, 2008)


2:30 E vremea ta! (R)

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii.

Redactori: Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache

Producători : Raluca Brumariu

(Reluare)

2:45 Un trecut secret (R)

Film * Un trecut secret (His secret past-SUA, 2016)

Regia: Randy Carter

Cu: Brigid Brannagh, Gatlin Green, Austin James, Patrick Muldoon

*Thriller.

*

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)
 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2