loader
Foto

Galerie foto

Deportaţii: „Oare ne mai întoarcem?”

Seria „Deportaţii” a redifuzat în această sâmbătă, 30 iulie, documentarul  „Oare ne mai întoarcem?", s emnat de Cristian Amza, despre poveştile tragice ale deportărilor etnicilor germani din România în URSS. La TVR 2, de la ora 13:00.

 

Deportaţii

După ce trupele sovietice ajunseseră la Prut, autorii Actului de la 23 august 1944, în frunte cu Regele Mihai, l-au înlăturat pe Mareşalul Antonescu de la conducerea statului. Pentru a evita ocuparea şi devastarea ţării de către Armata Roşie, Romania a întors armele  împotriva Germaniei alăturându-se Puterilor Aliate.

Pe atunci, nimeni nu avea să ştie că, prin înţelegerea secretă „a procentelor” între Stalin şi Churchill, România avea să fie abandonată de către Anglia şi Statele Unite sferei de influenţă a Uniunii Sovietice. Amânând semnarea unui armistţtiu până în 12 septembrie 1944, trupele sovietice au ocupat integral teritoriul românesc, tratându-i pe români în continuare drept inamici.

În  ziua de 16 decembrie 1944, Stalin a ordonat mobilizarea şi deportarea la muncă silnică în Uniunea Sovietica a tuturor etnicilor germani apţi de muncă, bărbaţii în vârstă de 17 până la 45 de ani şi femeile în vârstă de 18 până la 30 de ani, care se aflau pe teritoriile ocupate de Armata Roşie.

În perioada 11-16 ianuarie 1945, aproximativ 75.000 de germani din România au fost deportaţi în Uniunea Sovietică, doar din cauza apartenenţei lor „la naţionalitatea germană”, precum era specificat în documentele sovietice. Deportarea germanilor nu fusese prevăzută în tratatul de armistiţiu semnat între România şi Puterile Aliate.

În documentarul difuzat sâmbătă, 30 aprilie, participă: Dr. Lavinia Betea, Erwin Josef Tigla (Preşedintele Forumului German Caraş-Severin), Ignaz Bernhard Fischer (Preşedintele Reuniunii Foştilor Deportaţi şi supravieţuitori).

***

Documentarul a fost difuzat, în premieră, în aprilie 2015 şi este disponibil online pe TVR+.

Seria „Deportaţii”

În 1945, aproximativ 85.000 de persoane au fost obligate să-şi părăsească locuinţele, fiind deportaţi, la muncă silnică, în minele din Donbass şi Siberia. Majoritatea celor strămutaţi erau şvabii din Banat şi saşii din Transilvania, consideraţi un element care ar putea dăuna stabilităţii regiunii.

În 1951, au fost deportaţi peste 45.000 de oameni din Banat, pentru a popula regiunea aridă a Bărăganului. Printre aceştia s-au aflat chiaburii, ţărani înstăriţi, duşmani ai regimului, industriaşi şi alţi etnici maghiari, basarabeni sua macedoneni. A fost a doua mare schimbare demografică făcută în România, iar comuniştii au reuşit atunci să facă, din „propritate, un delict”.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

14:00 Istorii de bun gust (R)

Realizator: Camelia Moise

Producător: Larisa Avram

(Reluare)

15:00 Teleşcoala

*Clasa a VIII-a Sezon Nou

* Limba semnelor romane

Producator: Sinziana Milosoiu

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Plecăm iarăși la drum pentru noi aventuri în natură. Duminică, 31 martie, de la ora 10:30, la TVR 2.  

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

 

#tvr2