loader
Foto

Deportaţi pe viaţă

Serialul „Deportaţii” continuă prezentarea dramei prin care au trecut românii în 1951, iar în această sâmbătă, de la ora 11:00, la TVR 2 ați aflat povestea lui Constantin Ciolacu, singurul supravieţuitor al satului Rubla.

 

Deportaţii

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Terminarea caselor le-a luat deportaţilor o piatră de pe suflet, dar nu a însemnat sfârşitul suferinţelor. Preocupaţi în continuare de ceea ce vor pune dinaintea copiilor la următoarea masă şi de ceea ce vor pune în sobă în iarna aspră din Bărăgan, deportaţii acceptă orice fel de muncă pentru a dobândi un venit oricât de mic.

Sunt nevoiţi să înghită fiecare coajă din pâinea amară a dezrădăcinării la pachet cu doza ei de teroare. Locuinţele insalubre, hrană pe sponci, de proastă calitate, munca extenuantă, regimul de reprimare, purtarea provocatoare a sistemului miliţienesc, indiferenţa autorităţilor faţă de copiii deportaţilor, interzicerea accesului la educaţie, pedepsirea aspră a oricărei nesupuneri, reforma monetară, care a transformat în sume derizorii chiar şi sacii cu bani pe care unii au putut să îi aducă de acasă, introducerea metodelor kaghebiste de supraveghere şi urmărire operativă, instigarea la turnătorie, alături de alte şi alte rele, au mutilat viaţa şi felul de a gândi al celor care au crescut în Bărăgan până într-acolo încât nu au mai avut puterea să plece în altă parte nici după ridicarea pedepsei cu deportarea.

„Filmul îl descoperă pe Constantin Ciolacu, o vreme vieţuitor între alţi câţiva rămaşi ca şi el, pe loc, iar azi singurul supravieţuitor dintre sătenii de altădată ai localităţii Rubla, trăind în casa din pământ bătut şi chirpici a copilăriei sale”, spune Dan Micu, realizatorul acestui episod din cadrul seriei „Deportaţii”.

În 1951, au fost deportaţi peste 45.000 de oameni din Banat, pentru a popula regiunea aridă a Bărăganului. Printre aceştia s-au aflat chiaburii, ţărani înstăriţi, duşmani ai regimului, industriaşi şi alţi etnici maghiari, basarabeni sau macedoneni. A fost a doua mare schimbare demografică făcută în România, iar comuniştii au reuşit atunci să facă din „propritate, un delict”.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

4:20 Puternici, impreuna (R)

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

(Reluare)

5:10 Teleşcoala (R)

*Clasa a VIII-a

* Matematica

Producator: Sinziana Milosoiu

(Reluare)
 
CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

 

#tvr2